Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Infästning av entrétak i trall

 1. HomeboY
  Självbyggare · 174 inlägg
  Hej allesammans.

  Jag tänkte bygga ett tak över entrén i plåt på 4x2m och tänkte fästa det i trallen som går runt huset. Jag hade inte tänkt gjuta eller sätta ner plintar eftersom det är så lågt, utan tänkte låta stolparna till taket fästas i bärlinan på trallen som i sin tur vilar på marksten, nog sjutton borde väl altan väga tillräckligt mycket att man slipper sätta plintar?

  Jag har gjort likadant på baksidan fast det är bara en pergola utan tak, tänker mig att det bör fungera lika bra med ett plåttak.

  Vad tror ni experter på forumet?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  entretak2.PNG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  entretak3.PNG
   
 2. 1977bjorn
  Hobbysnickare · Höllviken · 862 inlägg

  1977bjorn

  Hobbysnickare
  Hej,

  Nu ser det ju stabilt byggt ut men hur är det med underlaget?
  Bärlinorna ligger på marksten. Så långt inga problem. Vad ligger markstenen på? Är det dränerat med makadam eller singel från huset ut till där trädäcket slutar? I så fall går det nog bra.
  Ligger makstenen på jord så beror det på hur väl packad jorden är... är det stenhård lera så är det också lungt skulle jag säga.

  Det blir oavsett några hundra kilo (?) som kommer belasta stolparna/bärlinor/markstenen...

  Personligen hade jag satt plintar ”bara för att”. Plint med lite betong runt (vattna ner torrbruk runt om i hålet bara). Det går ju att få ner dem under nivån på trädäcket så att de ändå inte syns. Skall tilläggas att jag ändå hatar att sätta plintar :crysmile:
   
 3. HomeboY
  Självbyggare · 174 inlägg
  Tack för ditt svar. Ja huset är byggt 2019 med ny stödmur och det ligger ett tjockt bärlager under där trallen ska stå så det bör inte bli några bekymmer med sättningar. Jag hatar också att greja på med plintar :D
   
 4. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 15 449 inlägg

  AlfredoPremiumikon: Hand

  Besserwisser
  Det handlar väl inte om vad altanen väger utan om hur stabilt underlag den har. Lite svårt att veta hur stabilt "vilar på marksten" är hos dig.
   
 5. Ingenjören
  Medlem · 768 inlägg
  Glöm inte bort att du med snöfickan (av vind) på den konstruktionen mot en högre bakomliggande gavelvägg kommer belasta grunden med några ton snö också beroende på vilken snözon du bor i...

  [​IMG]
   
  • Laddar…
 6. HomeboY
  Självbyggare · 174 inlägg
  Om du tänker ca 50 cm välpackat bärlager av makadam som ligger på ca 100 cm fyllnadsmassor med mycket sten. Skadar ju förstås inte att sätta plintar där stolparna för att vara på den säkra sidan.

  Snözon 3,5. Hur bör man beräkna denna "snöficka"?
   
 7. 1977bjorn
  Hobbysnickare · Höllviken · 862 inlägg

  1977bjorn

  Hobbysnickare
  ;)
  Då fattar jag varför du inte ”bara gräver ner” ett par plintar ;)

  men det går med en handdriven plintborr om man vill plåga sig. Jag har grävt ner c:a 15 plintar genom bärlager. Det var gammal hederlig makadam dessutom. Tar lite tid, men det går. Du har ju säkert sånt där modernt bärlager av mindre sten...
   
  • Laddar…
 8. HomeboY
  Självbyggare · 174 inlägg
  Ja jag tar nog och sätter plintar där stolparna skall stå så är jag på den säkra sidan. Mina stolpar till taket blir 2 st skruvlimmade 45x145 reglar. Jag hittar bara 3" eller 4" plintar och 3" är ju 76 mm och 4" är ju ca 100 mm så mina stolpar på 90 mm kommer ju glappa.

  Eller ska jag montera bärlinan till altan på plintarna och sedan stolparna på bärlinan i sin tur?
   
 9. HomeboY
  Självbyggare · 174 inlägg
 10. 1977bjorn
  Hobbysnickare · Höllviken · 862 inlägg

  1977bjorn

  Hobbysnickare
  Tjusigt!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.