Byggahus.se

Infällda halogenspottar

 1. B
  Medlem · Skåne · 70 inlägg

  BM5

  Medlem
  Hej alla elektriker
  Jag har sparat några stora konservburkar som jag tänkt använda ovanför infällda halogenlampor vilket en elektriker gjorde för ca 7/8 år sen i våran hall.
  Nu hörde jag att det inte är tillåtet.
  Jag kommer ihåg att såna burkar såldes innan o numera så är de i plasten utrymmet är lika mkt ändå.
  Nu är min fråga om det stämmer, eller ska jag spara de för vardagsrummet ska så småningom taksänkas med likadana spottar (har nya dyra halogen sen innan, därav inga LED).
  Burkarna är 15 cm i diameter samt 18 cm höga plus 13 mm för gips.
  Nästa fråga är de spottarna som är monterade innan där det finns redan sådana burkar, hur blir det med de? De kan väl inte vara olagliga nu?
  Tack på förhand
   
 2. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 19 498 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Det finns inget generellt svar på din fråga. Storleken på pottan bestäms av tillverkaren för varje enskild produkt, det finns ingen minsta storlek som gäller alla armaturer. Många tillverkare slarvar dock med att ange dessa mått..

  Frågan är också endast relevant för tak med isolering, och för armaturer som får övertäckas med isolering. Utan isolering behövs ingen potta, och armaturer som inte får övertäckas får inte monteras i isolering (med potta).

  En konservburk är kanske inte specifikt förbjuden och skulle säkert kunna fylla sitt syfte om installationen görs korrekt. Ledningar får inte skava på vassa kanter och ledare för 230 V får inte komma i kontakt med burken, och den ska sitta fast etc! Det största skälet emot är nog att det lyser hempuleri och då halogen är en känd brandfara så skulle ingen acceptera att se en kaffeburk över spotten.
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 44 286 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Som sagt, det går inte att säga varken ja eller nej på frågan. Men om vi antar att det är en spot på mer än 20W, så tycker jag att måtten på burken låter klent. Det är i så fall en brandfara även för de bef. spottarna om de har likadana burkar.

  Dety bör finnas data från spot tillverkaren om vilka burkar som behövs. Är det en spot där inget sådant anges, så bör man inte använda den.
   
 4. B
  Medlem · Skåne · 70 inlägg

  BM5

  Medlem
  Tack för era snabba svar.
  Lamporna är på 12v / 20w Max o jag var med när han drog de.
  Dels är det egentligen 12v för det sitter 1 trafo/2 spottar. Dels så satte han 2 genomföringar i varje burk för in/ut så sladdarna inte skavar mot plåten.
  Sen använde han nån kabel som han sa var extra värmetålig för sådana installationer.
   
 5. E
  Medlem · jämtland · 20 811 inlägg

  elmont

  Medlem
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.