Byggahus.se

Industrifastighet som permanentbostad, påföljd?

 1. RoTe
  Medlem · Uppsala · 1 083 inlägg

  RoTe

  Medlem
  Jag undrar vad som kan hända om man använder en industrifastighet som permanentbostad. Någon som vet? :)
   
 2. B
  Medlem · 5 858 inlägg
  "Ändrad användning" kräver bygglov. För sjöbodar finns rättsfall, som slutat med att ägarna ådömts att avlägsna minikök, kylskåp, värmeisolering och fast anbringade värmeelement samt invändig vägg- och takpanel. Orsak? Kammarrätten ansåg inte dessa byggdetaljer nödvändiga för att sjöbodarna skulle utgöra förrådsutrymme för fiskeredskap och båttillbehör. (KR Gtbg 2009-09-29, mål 4845-08)

  Om industrifastigheten ligger inom detaljplanelagt område kan byggnadsnämnden ändå bevilja bygglov, om det inte äventyrar planens syften. Du hittar exempelvis personalbostäder för både vaktmästare, disponenter och överläkare vid såväl fabriker, lasarett och tingshus.
   
 3. RoTe
  Medlem · Uppsala · 1 083 inlägg

  RoTe

  Medlem
  Förstår inte riktigt din text...

  Ponera att fastigheten har kontorslokal komplett med dusch, wc, lunchrum samt "vilorum" eller "övernattningsrum".
  Således ändras ingenting i lokalen, bara användningssättet.
  Fastigheten angränsar både till andra industrifastigheter samt permanentbostäder.
   
  Redigerat 23 nov 2011 00:29
 4. haavard
  Medlem · Bohuslän · 2 938 inlägg

  haavard

  Medlem
  Du kan få straffavgift som är ca 21000kr+ ca 1000kr/kvm. Indreder du 80 kvm till bostad blir det alltså ca 100 000kr.
   
 5. J
  Medlem · Västernorrland · 1 454 inlägg

  JanneL

  Medlem
  Känns som det är lättast att ta ett snack med kommunen. Fråga kan man alltid göra!
   
 6. RoTe
  Medlem · Uppsala · 1 083 inlägg

  RoTe

  Medlem
  Fast man inreder ju inget, det är redan en komplett bostad fast man i dagsläget använder den som kontor, lunchrum, omklädningsrum.

  Nä jag tror inte jag kommer köpa någon industrifastighet för permanentboende. Däremot tänker jag köpa industrifastighet för min verksamhet. Tyvärr har jag inte råd att köpa eget boende samtidigt...
   
 7. B
  Medlem · 5 858 inlägg
  Vilka grannfastigheterna är spelar ingen roll. Det avgörande är fastighetens egna beviljade bygglov plus vilka planföreskrifter som gäller. Så länge du inte anpassar husen och bygger om dem för nytt ändamål får du duscha, bajsa, äta och sova där så mycket du vill utan att krocka med åtminstone plan- och bygglagen.

  Möjligen kan hälsovården ingripa, åtminstone om du "i originalskick" hyr ut fabriken till någon annan som bostad eller rentav "lågprishotell". Men det antar jag inte är ditt syfte.
   
 8. T
  Medlem · Dalarna · 3 015 inlägg

  Troberg

  Medlem
  Det krävs bygglov för ändrad användning, vilket oftast, men inte alltid, är en (dyr) formalitet. Har man en jobbig stadsplanerare på kommunen så kan det dock bli problem.

  Vad jag skulle gjort, efter tidigare erfarenheter av att ha betalt nästan 10 kkr för rätten att bo i mitt eget hus (som tidigare varit ecklesiastiksbyggnad), är att helt enkelt skita i det, ha en c/o-adress hos någon släkting som officiell adress och sedan bo där ändå. Det är i princip omöjligt för dem att bevisa att man faktiskt bor där (man kan alltid hävda att man bara övernattar ibland när situationen kräver det), så det torde vara rimligt riskfritt.
   
 9. Mikael_L
  Medlem · 42 888 inlägg
  • Laddar…
 10. Swetrot
  Medlem · Gävleborg · 3 094 inlägg

  Swetrot

  Medlem
  Så länge du inte bygger ut bodelen eller hyr ut den eller andra delar av lokalen som lägenhet så är det egentligen inga problem enligt plan- och bygglagen.

  Men, det kan bli lite problem med ett försäkringsbolag som inte vill teckna hemförsäkring i den lokalen. Räddningstjänsten kan vid vite förbjuda dig att bo där om de inte anser att det är ett säkert boende ut brand- och räddningssynpunkt. Skatteverket kanske också kommer och undrar hur du deklarerar bostadsförmån om det är företaget som äger byggnaden.
   
 11. haavard
  Medlem · Bohuslän · 2 938 inlägg

  haavard

  Medlem
  Det är ändrad användning som kräver bygglov och som kan medföra straffavgift om du inte har lovet.
  Vad du kan komma undan med genom att ljuga är inte en del av mitt svar.
   
 12. RoTe
  Medlem · Uppsala · 1 083 inlägg

  RoTe

  Medlem
  Tack för era svar, nu vet jag hur det ligger till. :)
   
 13. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 366 inlägg

  timmelstad

  Medlem
  Fast vad det gäller hemförsäkringen så kan han som tidigare föreslagits alltid skriva sig hos någon annan och då omfattas han av hemförsäkringen som finns (förhoppningsvis) på den adressen.
   
 14. J
  Medlem · Gävleborg · 579 inlägg

  jaso

  Medlem
  Ja, försäkringsbolaget har nog svårt att genomskåda att det är en "skenskrivning" och att man faktiskt inte tillhör det hushållet. Samtidigt blir det svårt att få betalt vid ett inbrott på industifastigheten om ens grejer borde ha varit på den falska adressen.

  Men är man ändå inne på fösäkringsbedrägeri - varför inte försäkra industrifastigheten och bränna ner den? Gör sen en fin kontantreglering och bygg det hus du vill på fastigheten: förutsatt att bygglov kan beviljas. Är man inne på den brottsliga banan kan man iofs säkert ordna så att den aktuella handläggaren "känner sig tvungen" att bevilja bygglov.

  För egen del ogillar jag dock försäkringsbedrägerier så jag avråder starkt detta och annan kriminell verksamhet.
   
 15. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 366 inlägg

  timmelstad

  Medlem
  Man har väl rimligen någon verksamhetsrelaterad fastighetsförsäkring på industrifastigheten i händelse av inbrott/brand eller dylikt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.