Byggahus.se

Impulsivt & oplanerat litet växthusbygge..

 1. Snigla
  Maskot · Skåne · 8 736 inlägg

  Snigla

  Maskot
  Årets sommarprojekt skulle ha varit "vårt växthus" som vi planerat sedan vi flyttade in här på gården.. men tyvärr kom det ett annat projekt i vägen och vi insåg att det bygget får skjutas upp något år..

  MEN vi funderade lite till och tyckte att ett litet växthus kan vi ju "kasta upp" året till ära.. vi hade ju ett låg och skräpa i garaget som vi köpt för flera år sedan! Spelar ju ingen roll om vi nästa år har två växthus.. :rolleyes:

  Vi plockade ut grejerna ur kartongerna och tog ner dem till platsen vi valt ut..

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Foto 2016-08-02 12 52 29.jpg


  Okej, ram fanns ju inte direkt med och vi skulle ju inte göra så speciellt. Bara ett växthus i aluminium på hörnet av vår trädgård. Vi funderade lite och jag föreslog att vi skulle fästa en träram i "skruvankare" och ställa växthuset på.. och det körde vi på!

  Marken var inte snäll, de 3 första skruvarna gick lätt ner i backen.. men den fjärde var inte att leka med. Fick flytta den flera gånger då urberget verkade vara därnere, där vi skruvade *grrr*

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Foto 2016-08-02 11 39 25.jpg


  Alla grejer spreds sedan ut på gräsmattan, som värsta plockepinnet, för att försöka skruvas ihop och kontrolleras. VI köpte det som sagt i befintligt skick, dvs det kunde ju saknas saker..

  ..och det gjorde det! Skruvarna fanns tyvärr inte med.. så vi fick låta allt ligga över natten och åka till närmsta byggvaruhus på morgonen.. för att köpa några hundra skruvar..

  När vi sedan började skruva.. så insåg vi att "skruvpaketet" innehöll så mycket mer än bara skruvar! Den innehöll alla låsningar, hjul, hörnbeslag/beslag och jag vet inte allt..

  Vi insåg att vi hade helt enkelt en massa "skrot" och glas bara.. egentligen. Vi blev lite besvikna, funderade på lösningar.. men inget kändes bra.. och vi hade ju äntligen fått ner den där jäkla fjärde jordskruvankaret...

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Foto 2016-08-02 11 42 57.jpg


  Vi bestämde oss för att kasta allt utom glasrutorna och istället bygga ett litet växthus (i ungefär samma storlek som det vi planerade att sätta upp innan i aluminium, då vi redan satt ramen) .. fast i trä..

  Så vi skissade lite snabbt (inte kanske helt genomtänkt, för vi hade lite bråttom..) och pös iväg till byggvaruhuset för att shoppa lite virke..
   
  Redigerat 2 aug 2016 15:11
 2. Snigla
  Maskot · Skåne · 8 736 inlägg

  Snigla

  Maskot
  Virket köptes in och maken försvann in i snickarbon..

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Foto 2016-08-02 11 58 57.jpg


  Det är mer än en träbit som ska såga till vid ett sådan här växthusbygge (oavsett strlk så är det många delar..).. och det ska ju passas ihop på fler sätt en ett!

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Foto 2016-08-02 12 03 44.jpg


  Maken gillar leka med sina stämjärn.. och de fungerar väldigt bra när man ska jacka ur för olika saker..

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Foto 2016-08-02 12 05 04.jpg


  Reglar ska fästas i varandra, fönsterrutorna ska få plats (de rutorna som vi hade redan skulle ju användas, även om vi kanske fick komplettera lite..).. takvinkeln ska funderas på..

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Foto 2016-08-02 11 57 41.jpg


  Kanske inte bästa arbetsplatsen, men observera att vi iaf har matta på golvet i logen.. och man kunde arbeta inne med vissa tak- och väggpartier.. (inte bästa vädret ute då..). Vi hjälptes åt att få ihop dem.. så rakt som möjligt (hörnvinklar är luriga saker.. kan bli väldigt snett och vint vid minsta avvikelse..)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Foto 2016-08-02 12 05 54.jpg


  Några partier färdiga..
   
 3. Snigla
  Maskot · Skåne · 8 736 inlägg

  Snigla

  Maskot
  Vi kunde inte sätta ihop alla delar på "håll" utan en del var tvungna att arbetas med på plats.. men för enkelhetens skull så gjorde vi några färdiga partier som vi kunde bära ner.. (begränsad bärhjälp här..)

  Vi funderade mycket på hur vi skulle lösa det här med att få taket på plats "däruppe" då bara en person är klättringsduglig och vi andra är korta i rocken och har en del skröpligheter för sig..

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Foto 2016-08-02 12 11 24.jpg


  När alla delar var färdigsågade och de som skulle monteras ihop innan.. var ihopmonterade. Ja, då var det dags att olja in alltihopa! Vi ville inte bygga växthuset i impregnerat - det blev vanligt virke. Det får helt enkelt hålla så länge det håller..

  Men nu blev det iaf inoljat :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Foto 2016-08-02 12 16 22.jpg


  Tråkigt att olja in saker, syns inte så stor skillnad när man håller på.. annat blev det när vi började med målningen! Där syns skillnaden direkt och det är kul! Hm.. dvs första strykningen.. (andra är mindre kul haha.. pga samma sak som oljan.. skillnaden syns inte lika uppenbart när man håller på).

  Vitt klassiskt blir det som synes..

  Här kom vi också på att vi måste ju ha ett par fönster som faktiskt går att öppna i växthuset, annars kommer inte plantorna acceptera läget..

  Så vi gjorde två bågar.. och insåg att wei.. vi kommer få prova skära i glas (då glaset/rutorna var anpassade till ett större hål..)..
   
 4. Snigla
  Maskot · Skåne · 8 736 inlägg

  Snigla

  Maskot
  Nåja glasningen kommer senare.. först ska vi ju få växthuset på plats!

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Foto 2016-08-02 12 32 25.jpg


  Nu börjar det ta sig, nu ska alla grejer på plats.. börjar med lite väggar och så lite stöd (för byggtiden) - undrade flera gånger om vi tänkt rätt överallt - och svaret på den frågan visade sig vara.. nej.. det hade vi inte ;)

  Men inget som inte gick att åtgärda på plats/längs vägen, eller som vi inte kan "leva med"..

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Foto 2016-08-02 12 49 16.jpg


  Väggarna gick bra.. taket var som sagt lite av ett orosmoment.. men vi kom på en lösning och fick upp allt på plats tillslut.

  Målning och sätta glas/kitta.. fick göras när taket väl var på plats (hade blivit alldeles för tungt för oss att lyfta upp annars..).

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Foto 2016-08-02 12 50 30.jpg


  Nu när stommen i sig var uppe, så fick jag väl ge med mig.. utan snesträvor KANSKE det var lite i rangligaste laget *mutter*.. estetiskt var jag inte nöjd över förslagen jag fått innan (jag är väldigt symmetrisk av mig).. makens förslag och mina överensstämde inte alls haha..

  Men vi kompromissade (jag sa att antingen blev det som jag ville ha det eller inga snesträvor alls .. :surprised: )

  Nu är jag nöjd (y)
   
 5. Snigla
  Maskot · Skåne · 8 736 inlägg

  Snigla

  Maskot
  Vi hade vid detta laget insett att vi var tvugna att komplettera med mer glas.. så vi fick mäta upp lite och ta ett besök hos glasmästaren. Inga problem..

  Maken provade också att skära i några av de vi hade.. (som skulle justeras lite).. råkade ha sönder ett, men resten gick bra :)

  Jag passade på att måla klart första strykningen på allt..

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Foto 2016-08-02 12 59 20.jpg


  Vi valde att göra en dörr som såg ut som resten av växthuset, ingen avancerad sak! Bara en träram/båge med två glasrutor, i samma stil som allt annat.

  Från början hade vi tänkt oss lite "roligare" gångjärn, men det visade sig vara lite ont om plats för det.. fick leta reda på de minsta vi hittade istället ..

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Foto 2016-08-02 13 03 41.jpg


  Efter att allt var grundmålat så kittades det fönster för glatta livet.. det gick åt stora mängder kitt! Fick åka två gånger och köpa mer.. :x men å andra sidan är det ju "några rutor" på växthuset.. även om det inte är så stort.

  Växthuset är inte färdigt, men lite nedprioriterat för "slutfasen" just nu (då vårt sommarprojekt har förtjing..) - MEN - nu har våra tomater, chilisar, gurka och melon flyttat in iaf.. och de lever relativt skyddat..

  Kvar att göra är:


  - Sista strykningen färg över hela.. (inkl kitt)
  - Såga av ett par reglar i bakkant, när vi bestämt hur mycket..
  - Täppa till grunden (det var stor variation i marknivå där..)
  - Lägga ogräsduk och nått golvmaterial..
  - De två trekanterna upp mot nocken, ska få glas..
   
 6. Snigla
  Maskot · Skåne · 8 736 inlägg

  Snigla

  Maskot
  Så kan det gå när saker och ting inte går riktigt enligt planen.. men växthuset blev iaf ett smycke i trädgården - och växterna frodas därinne!

  Nästa år (förhoppningsvis..) återkommer vi med vårt andra växthusbygge.. (y)

  Ha en trevlig dag..
  MVH Sandra  PS - Uppdaterar här när/om det händer nått mer med vårt lilla växthus.. förr eller senare måste ju detaljerna bli färdiga kan man tycka..
   
 7. M
  Medlem · Skåne · 452 inlägg

  mandg

  Medlem
  ser riktigt bra ut :)
   
  • Laddar…
 8. Snigla
  Maskot · Skåne · 8 736 inlägg

  Snigla

  Maskot
  Tackar (y)
   
 9. holmberg87
  Självbyggare · Gävleborgs · 2 316 inlägg

  holmberg87

  Självbyggare
  Riktigt fint! Frugan har önskat sig ett liknande bara jag får loss lite tid hehe.

  Hur lång tid tog det att bygga växthuset?
   
  • Laddar…
 10. Snigla
  Maskot · Skåne · 8 736 inlägg

  Snigla

  Maskot
  Tack :) Vi gjorde några små missar, men de går att leva med.. hävdar att saker och ting inte behöver vara perfekt härute på landet haha :rolleyes: :D

  Vi har aldrig byggt nått sånt innan, så det var lärdomar inför framtiden..

  Tidsmässigt, jag kikade lite på när mina foton var tagna och det verkar handla om ett spann på 3 veckor ungefär (give or take). Första 2-3 dagarna var ju missen vi gjorde med aluminumstommen.. sen fick vi åka och köpa virke.. och börja såga. Det som tog tid var ju oljning/målningen (torkning) - och framförallt kittningen.. (även om ruta 30 går snabbare än ruta 1..)

  PS - då hade vi inte jättebråttom, vi hade gäster några dagar och det var inga heldagsjobb direkt.. men fortfarande krävdes en del torktid.
   
 11. Marlen Eskilsson
  Administrator · Skåne · 6 422 inlägg

  Marlen Eskilsson

  Administrator
  Jättefint växthus! :)
   
  • Laddar…
 12. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 1 830 inlägg

  KristinaRT

  Husägare
  Jättefint!
  Är klart imponerad av att ni byggde det på "frihand" (y)
   
  • Laddar…
 13. H
  Medlem · Dalarna · 1 062 inlägg

  Hammarfall

  Medlem
  Riktigt bra! Ska bara lära mig lite grunder först och sen får jag försöka, så kanske om 10år ��
   
  • Laddar…
 14. Snigla
  Maskot · Skåne · 8 736 inlägg

  Snigla

  Maskot
  Tack! Vi brukar planera grundligt innan.. inte så hm "impulsiva" direkt (gillar listor, planering, ritningar osv).. men det sprack dubbelt upp i år.. årets sommarprojekt kom akut (när det började ramla loss delar) och det körs också utan större planering (lusthus/paviljong).. Men även det står upp än.. ;)

  Rekommenderar fortfarande lite planering och nån skiss..innan man börjar dock! (Även om jag/vi nu gått rakt emot det rådet själva)
   
 15. Snigla
  Maskot · Skåne · 8 736 inlägg

  Snigla

  Maskot
  Tack!

  Haha såååå mycket grunder är det inte.. du är nog igång om ett par år ..
  Max ;)
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.