Byggahus.se

Ikeas vitvaror, skräp eller ok?

 1. Spiken i kistan
  Medlem · Nivå 3
  10 år är ok. Då lär man ju få coka cola och öl-kran och automatisk inventeringskamera med inköpsprenumeration bla bla bla. Och ett helvete med all jävla wi-fi som ska lira... Fast då har man ju iallafallfall ölkranen att trösta sig med. :)
   
 2. Snigla
  Allvetare · Nivå 25
  Haha (y)
   
 3. D
  Medlem Nivå 1
  Vi har byggt ett hus under 2016 och valde ett IKEA kök och vitvaror. Vi är nöjda med köket (Torhamn med laminat köksbänk). Vi valde de dyraste vitvarorna men vi är ändå inte helnöjda med dem. Kranen lossnade efter några månader, enkelt att sätta fast igen men lite konstigt ändå. Diskmaskinen har svårt att göra ren all bestick. Det händer ofta att vi bestick och några tallrikar och muggar inte blir rena. Micron/ grill värmer som den ska, men krontrollen är inte genomtänkt. Det finns ingen knapp att lätt lägga på 30 sekunder. Och om tiden har gått, och jag vill värma mer, då behöver jag stänga av micron för att kunna programmera på nytt. Ugnen med funktion att göra ren sig själv funkar toppen. Kylskåp och frys fungerar också utmärkt! Till sluts induktionshällen. Den är supersnabb och enkel att använda. Däremot är den superkänslig för vatten eller smuts. Den börjar larma om någon skvätt kommer på kontrollpanelen och kan tom stänga av sig. Att hantera den med blöta fingrar är inte heller en höjdare. Sammanfattningsvis är vi nöjda med köket och pris-kvalitetsmässigt är det klart bra. Känns också bra med 5 års garanti på allt. Lycka till mer era val och glöm inte vad som är viktigt i livet på riktigt ;-)
   
 4. Spiken i kistan
  Medlem · Nivå 3
  Nu är vi klara med köket. Som avslut på tråden kan jag sammanfatta lite för vägledning till nästa köksbyggare.

  Vitvaror: köpte allt via prisjakt.se. Gjorde en komplett inköpslista på sajten och köpte från de billigaste butikerna. Kyl och frys blev tex 5000kr billigare att INTE köpa i paket.
  Det blev Siemens. Bra vattenkoppling, samma som på diskmaskinen, magnetlås. Kopplat till diskmakins kranen på diskbänkskranen.( ni fattar nog.) på så sätt kan man stänga av hela rubbet när man drar på semester.
  Ekskiva beställdes från Bauhaus. 5000kr för 310x90cm 3cm tjock. Klantigt emballerad och små skador men inget som inte försvann efter såg och slip. Beställde obehandlad och oljebonar fortfarande. (Ville ha ekologisk linolja på mina grönsaker och mackor i framtiden.) 600 pappret åker fram varannan vecka... (kul tycker jag, snyggt tycker frun)
  Golv köptes från Kährs. Lätt att lägga, robust, snyggt.
  SP fönster, bra pris på Bygghemma.se.
  Diskbänk specialbeställd 4 meter.
  Kakel från kakelspecialisten. Bra pris, suverän service.
  Till bygget köptes en Makitaväska med handklinga, skruvdragare, tigersåg och lampa. Alla verktyg var grymt bra! 18v handklingan skar ekbänken som smör. Fantastiskt paket.

  Blev lite pdf topic kommer jag på. Men nu har jag skrivit det så då får det stå.
   
 5. S
  Medlem Nivå 13
  Jämfört med IKEA? Det låter otroligt? Jag skickade offert förfrågan till flera stora återförsäljare och priset jag fick var inte mycket billigare än vad IKEA ville ha, framförallt gav de endast 2 eller 3 års garanti. Ville man ha 5 år så hamnade man en bra bit över IKEAS pris.

  Du får gärna visa exakt vad du köpte som kunde slå IKEA både funktions och prismässigt.
   
 6. JLyck
  Renoveringsnovis Nivå 12
  Vid vår kommande köksrenovering kommer alla vitvaror, förutom fläkt, köpas hos Ikea. Tror inte vi kommer bli missnöjda och för oss styr priset rätt så mycket.
   
 7. Spiken i kistan
  Medlem · Nivå 3
  Nej. Hade glömt trådens tema och körde på.

  IKEA har för det första ingen ismaskin som jag promt skulle ha.

  Jag jämförde med att köpa kyl & frys separat eller i "paket" på Prisjakt.se och sparade 5000kr på att köpa dem separat från olika butiker helt enkelt. Lite otippat men värt att tipsa andra om tänkte jag.

  Det slutade med att vi köpte precis allt i Siemens, samma serie och det blev skitsnyggt.

  Jag gjorde en nästan autistisk research på vitvaror och i min okvalificerade utredning kom jag fram till att Siemens kvalitet kanske faktiskt går att lita på.

  Det handlar till sist om att komma så nära det kök man vill ha och har råd med. Längst garanti och billigast behöver inte vara bästa köp.
   
 8. M
  Medlem Nivå 1
  2018 köpte vi för första gången vitvaror från IKEA, frysen Frysa och kylskåpet Frostig, och vi ångrar oss bittert.

  Vår 10 år gamla kyl/frys fungerade mycket bättre, likaså vår 11 år gamla ugn från Bosch. Utfärdar här också en varning för IKEA/Whirlpools kundhantering som går ut på att trötta ut kunden och ge avslag till reklamation på trasiga produkter. När vi nu äntligen fått en ny frys, är det samma modell med samma problem. Skrattretande ändå. Kylen fungerar efter utbytt del något bättre, men den är fortfarande halvkass.

  Nedköp och obehaglig process med kundservice är betyget, tyvärr.
   
 9. S
  Medlem Nivå 13
  Vi fyllde vårt köp med både vitvaror och elektronik från IKEA 2016.

  - IKEA SMAKLIG induktionshäll
  - IKEA MIRAKULÖS ugn
  - IKEA FROSTFRI Kyl
  - IKEA FROSTFRI Frys
  - Kicker till soputrymme
  - Belysning i alla lådor
  m,m

  Det som strulat såhär långt är :

  IKEA FROSTFRI kyl - Dörren blev bucklig, tydligen något som kan inträffa på egnhand. Tillverkaren kom ut och bytte hela dörre, först var det snack om det verkligen skulle gå på garanti men efter som det inte fanns andra märken så antog man att det faktiskt var vakum som skapat felet.

  IKEA FROSTFRI kyl\frys - 2 plastdetaljer som gått sönder, dels en lucka i frysen och dels en planhållare i kylen. Vi uppfattar plasten som väldigt hård och därmed också känslig för sprickor. Hade hällre sett att de var mer mot gummihållet som vissa har.

  IKEA SMAKLIG - Hällen kan inte köra hög effekt på flertalet av plattorna samtidigt. Den stegrar då själv ner slumpmässig platta. Hällen är korrekt inkopplad för att leverera högsta möjliga effekt. I samtal med IKEA säger man att det finns en inbyggd gräns som sätter stopp. Hade vi vetat detta på förhand hade vi valt annat häll om nu inte alla har detta "problem".

  Vi har några bekanta som köpt exakt likadan frys och kyl men då från elkedja. De har haft problem med handtag som lossnat och kondens på utsidan av kylen. När det gäller handtaget bytte de dörr, kondensen ser dock svårare ut att åtgärda.

  Överlag är vi nöjda med både kök och vitvaror. Kan dock förstå de som vill ha finare produkter speciellt när det kommer till kyl och frys. Vi tittade ju en hel del på modeller på elkedjor och där fanns riktigt fina men då kostade det också, dessutom kunde de aldrig lämna så lång garanti som IKEA.
   
 10. B
  Medlem · Nivå 21
  Det är normalt eftersom summan av högsta effekten på alla 4 plattorna är större än 2 x 16 A som hällen är avsäkrad med. Induktionshällar är normalt gjorda så att Boost och max-läge är högre än effekten på en platta på en glaskeramikhäll eller gjutjärnsspis. Däremot så kan principen för att dra ner vara gjord på olika sätt och jag har för mig att om man sätter båda plattorna på ena sidan av vår spis på max så kommer ena att få max (läge 9) och den andra läge 7 under ett antal sekunder och sen blir det tvärtom.
   
  • Laddar…
 11. S
  Medlem Nivå 13
  För att klargöra, jag fick filjande svar av IKEA :

  Anslutningseffekten på SMAKLIG är 7400W.

  Två av zonerna på hällen kräver 3200W om du använder de på booster.

  En av de andra kräver 1800W med booster och den sista 2500W.

  Detta innebär att om du har igång de två som kräver mest på booster kan du inte ha någon av de andra igång på booster samtidigt då det överstiger anslutningseffekten på hällen. Då kommer hällen efter en kort stund att säka effekten på en av zonerna.
   
 12. A
  Medlem · Nivå 19
  Men boost används ju i princip bara för att värma vatten. Tar vi stekpannor värmer man ju på lägre temp annars bränns smöret före du fått upp tempen i materialet på pannan, men gäller mycket vid matlagning.
  Så boost används inte så ofta.
   
 13. S
  Medlem Nivå 13
  Precis boost används till att få upp koknivå snabbt vilket jag skulle säga vi använder flera gånger dagligen. När det kommer till stekpannor så är de vi använder mest med teflon beläggning så där kör vi max 7an.

  Men för att få hällen till steppa ner behöver man inte köra boost på alla, det räcker att man kör högt på alla plattor samtidigt.
   
 14. B
  Medlem · Nivå 21
  Det var ung. så jag menade.
  Anslutningseffekten 7400 W är standard för induktionshällar som går på 2 faser.
  Som jag minns det från glaskeramikhällar och gjutjärnsplattor så varierade högsta effekten mellan typ 1800 W (liten platta) och ung. 2500 W på största., de andra två någonstans emellan. Så 3200 W är mer än man kan få ut på äldre typer av hällar/spisar och två sådana gör att det inte blir mycket kvar till 7400 W.

  Normalt är induktionshällar gjorda så att de 7400 W är fördelade med 3700 W på högra delen och 3700 W på vänstra delen. Att tänka på hur man ställer kastrullerna kan alltså vara viktigt för att inte överbelasta ena sidan medan den andra knappt används..
   
  • Laddar…