Byggahus.se

Ikea-ho, hur mkt lättare blir det repor än tex en Franke?

 1. S
  Medlem Nivå 9
  Jag valde en IKEA-ho själv och blev faktiskt djupt besviken över hur lätt den blev repad och hur snabbt det gick att få den att se sliten ut. Resten i det nyrenoverade köket är kvar i nyskick. Skulle jag sälja kåken idag så är det nästan så att jag skulle köpa och slänga i en ny diskho innan visningen, alternativt se om det gick att polera bort reporna på denna. Så mycket sänker det kökets intryck tyvärr. Hade jag haft ett gammalt kök överlag, så hade jag inte brytt mig så mycket om diskhon heller.

  Det som förvånar mig är att jag har aldrig disk ståendes i hon, slamrar aldrig runt där med metallredskap eller något, utan det som har repat den är att jag har diskat ur stekpanna eller kastrull, vänt upp och ner på den och ställt den bara på plåten eller om jag ställt dit en ugnsform så den fått stå i vatten ett tag. Har alltså varit varsam med hon och ändå repat den här och var. Lite som att acceptera att det blir repor på bilen bara för att man öppnar/stänger bildörren och kommer åt lacken vid dörrhandtaget...
   
 2. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Vad är detta för påhopp?

  Här sitter jag med induktionshäll, WiFi, argonfyllda treglasfönster, LED-lampor, värmepump och FTX, och blir beskylld för att vara bakåtsträvare. Jag har ju till och med rinnande vatten och växelström!
  Du vet väl inte att de här kompositmaterialen har ca 50 år på nacken, fast Du Pont hade länge ensamrätt pga sitt patent.

  Vilka "nya" tekniker tycker du själv är så fantastiska? Enstegstätade putsfasader kanske :cool:
   
  • Laddar…
 3. F
  Byggveteran Nivå 16
  Jag drar tillbaka mitt påstående om du tog illa vid dig :p Jag utgick från dina många kommentarer om att "det var bra som det var".

  Jag känner inte till historian kring materialen i kompositdiskbänkar. Säkerligen skiljer det en del i sammansättning mellan olika sådana också. Det jag vet är att min sambos morföräldrar hade sådan från Franke i sitt förra kök som såg ut som ny efter 10 år och att vår Blanco är i princip omöjlig att repa och lätt att rengöra.

  Enstägstätade putsfasader är jättebra. De flesta av våra flerbostadsprojekt har sådana, men på betongstomme med utanpåliggande cellplast och mineralull. Jag antar att du syftar på enstegstätade tunnputsfasader på XPS i trähus. För mig är detta inget nytt då det var en självklarhet på LTH att detta är en riskkonstruktion redan när jag började studera till civilingenjör. Så ung är jag..
   
  • Laddar…
 4. K
  Husägare · Nivå 13
  Jag har erfarenhet av två olika märken på rostfria diskbänkar.
  I vårt förra kök vi renoverade för några år sedan satte jag in en diskbänk från Franke.
  I vårt nuvarande kök som delrenoverades förra året satte jag in en diskbänk från Intra.
  Min uppfattning är att Franke-bänken är betydligt tåligare.
  För det första är det tjockare gods i den, vilket nog inte har med repor att göra.
  Visst blev Frankebänken repig, men Intrabänken upplever jag att den blir mer repig. Vissa repor är ganska djupa i Intrabänken. Inga repor i Frankebänken var i närheten av att vara så djupa.
  Dessutom har Intrabänken många små bucklor i plåten på olika ställen efter bara ett års användning. Trots att Frankebänken användes i flera år fanns det bara EN liten buckla i den plåten, och då slant jag med stekpannan av gjutjärn.
  Jag ville ha en Frankebänk igen, men tyvärr fanns den inte det mått jag behövde så det blev en Intrabänk istället.

  Så min rekommendation är att satsa på Franke, åtminstone före Intra eftersom de verkar vara betydligt känsligare än Franke.
   
 5. A
  Medlem Nivå 4
  Personligen anser jag att köket är en arbetsyta som blir snyggare med "patinering". Jag vill inte ha ett kök som ser ut som det aldrig används. Gamla diskbänkar som gnistrar av en miljon repor är ju jättesnygga!
   
  • Laddar…
 6. lasseseger
  Medlem Nivå 6
  OM nu IKEA;:s är så dålig så kan man ju byta den till varje Jul utan problem så har man alltid fräsch diskho! Och inte är Franke 10 ggr bättre heller, möjligen någon bättre. Annars kan man ju polera upp den precis som ni gör med bilen så blir den som ny.
   
 7. arneri68
  Medlem · Nivå 9
  Bucklor i arbetsytan kan bero på hur diskbänken är upphängd. Vissa har bara ett ramverk av reglar medan andra har tjock spånskiva under hela arbetsytan.
  Jag tror inte att stålet skiljer sig mycket mellan olika diskbänktillverkare. Rostfritt är vad jag vet tämligen standardiserat och de finns några olika typer för olika ändamål. I och med att plåten skall kunna bockas och svetsas finns inte så stora möjligheter att ändra sammansättningen av legeringar.
   
  • Laddar…
 8. S
  Medlem Nivå 8
  Diskho "Emsen" (Ikea) från 1999. Sitter i köket på jobbet och har levt ett liv som "personaldiskho". Det vill säga använts måndag - fredag i 16 år där många kilon med disk har passerat på denna yta.
  Vetefasen om det skulle ha varit värt att köpa en "10 gånger dyrare" diskho i det här fallet:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  diskho.jpg
   
 9. Ruttenrot
  Medlem Nivå 4
  Så är det! Ju mera polerad en diskho är desto bättre syns reporna. Repor blir det - tänk på det. Såg en rostfri bänk som var fassettslipad för många år sedan. Den såg lika dan ut hela tiden oavsett behandling. Finns den att köpa idag?
  Är man "allergisk" mot repor bör man inte satsa på en infälld ho då det blir dyrt att byta rubbet.
   
 10. P
  Medlem · Nivå 13
  Fasettslipad diskbänk...? Menar du att kanterna var fasettslipade?
   
 11. T
  Medlem · Nivå 7
  Skulle tro att Ruttenrot syftar på en diskbänk med sådant där våffelmönster som var ganska vanligt förr. Repor syns inte, men de är svårare att hålla rena.

  OnT: Jag har en halvårsgammal diskbänk från Decosteel. Första repan var jobbig, men nu är den i gott sällskap med andra och det ser inte alls så farligt ut. Som så många andra skriver så löser det sig med tiden.
   
 12. J
  Medlem Nivå 10
  Blankpolerad diskbänk? Ska inte huset användas??
   
 13. S
  Medlem Nivå 9
  Är det snyggt med stenskott och repor på en begagnad bil?
   
 14. P
  Medlem · Nivå 13
  Allt är ju en fråga om tycke och smak, och då finns det ju inget rätt eller fel. Dock kan jag tycka att jämförelsen med repor och stenskott på en bil haltar lite. En diskho kan man ju inte likställa med lacken på en bil i mina ögon, eftersom diskhon är något som utsätts för långt mer slitage. En kanske mer passande liknelse är golvmattorna i bilen. Är det OK att de ser lite slitna ut efter ett tag eller måste man ta av sig skorna innan man sätter sig i bilen för att de ska se nya ut bilens hela livslängd?

  Bara min ödmjuka inställning i denna fråga. :rolleyes:
   
 15. A
  Medlem Nivå 6
  Vår rostfria diskbänk från Agelito har fått en hel del repor på i diskhon men framför allt på arbetsytan. Den har varit i bruk i 1,5 månad och första reporna mådde jag illa över men inser ju att med tiden kommer reporna att smälta in i varandra, precis som de gjort på vår 30 år gamla diskbänk som satt där tidigare. :)