Byggahus.se

Ikea-ho, hur mkt lättare blir det repor än tex en Franke?

 1. D
  Medlem Nivå 11
  Vår ho är en franke, installerad augusti 2014. Den är repig så barra inni he-

  Den har en sorts matt finish som gör att repor syns väldigt bra på den. Jag tror en glansig yta vore t.om. bättre ur denna aspekt.
   
  Redigerat 26 jan 2016 14:06
 2. T
  Medlem · Nivå 11
  Något som däremot gör stor skillnad vid brukande är hur tjock plåten är. Mycket mindre plonkigt med 1,5mm plåt. Det är tjockleksskillnad på dyra och billiga hoar.

  För att minska slamret från lådorna är ett bra tips att sätta bitumenmattor på undersidan där det går att komma år.
   
 3. R
  Bannad Nivå 12
  testat men förstörd och mörk
   
 4. D
  Medlem Nivå 11
  Nästa diskho för oss blir nog när bänkarna är uttjänta, då gör jag förmodligen om allt i betong. 10-15 år i framtiden kanske.
   
  • Laddar…
 5. arneri68
  Medlem · Nivå 9
  Svinto fungerar som slippapper. Vi har använt http://se.universalstone.eu/index.html i köket under många år och det lyfter bort fett och oxider från metall och glas. När den rostfria diskbänken ser lite grå ut lyfter universalstone bort smutsen som diskmedel inte fixar.
  Fungerar bäst med deras egna svampar. Har försökt med vanliga tvättsvampar och då blir det inte alls lika bra resultat.
  Repar inte vilket gör att det fungerar bra på koppar, nysilver m.m.
   
 6. OlssonX
  Medlem Nivå 2
  Har Ikea 50 cm bred rostfri Bredskär, fyrkantig och visserligen den dyraste kvalitet de hade då, men ändå väldigt mycket mer för pengarna än Franke.
  Jag är hur nöjd som helst efter mer än fem år. Har inte heller varit försiktig så det stör.
  Den ser fortfarande ut som ny efter ett varv med Svinto eller annan väl löddrande stålull. Viktigt med löddret, är ju det som gör att det inte blir repor.
   
 7. yonna
  Medlem · Nivå 15
  ... jag väntar fortfarande på diskbänk från Landskrona Rostfria ... bänk inkl ho är ännu inte beställd ... lever under dessa 10 år med en billig enkelho och egentillverkad, misslyckad, betongbänk ...

  Men det är väl inte fel att drömma? En dag finns den på plats, dyr som attan men strålande vacker med dämpning och slät yta. När jag byggde huset var Landskrona snäppet bättre än Francke. Vet inte hur det är idag.

  Under byggtiden bodde jag i dotters 30-talslägenhet med originaldiskbänk och som jag putsade upp med Autosol så att den blev i skick som ny. Det var kvalitet det! Nackdelen dock att den var så låg att man fick stå krum vid bönken.
   
 8. anders07
  Medlem · Nivå 15
  Det frågades ju om "mellanting" mellan IKEA och Franke och vi har haft Intra Linea (http://www.intra-teka.com/svenska/koek/diskbaankar) och en som heter Quadra (tror jag). De har båda hållit bra tycker jag och inte blivit repiga...
  I vårt nuvarande kök har vi IKEA och den har tagit lite mer stryk, men å andra sidan har den fått utstå mer under renovering etc. eftersom vi då inte hade något grovkök...
   
 9. J
  Medlem Nivå 10
  Köpte IKEA dubbelho i rostfritt, den är tunn i plåten men annars utmärkt.
  Lite irriterad blev jag när jag tappade en liten ringnyckel (10mm) när jag monterade överskåp och det blev en buckla mellan hoarna. Då märktes det hur tunn plåten är.
  Idag tänker man inte på det.
  På landet har vi också IKEAs ho men i porslin. Den är alldeles utmärkt. Tack Ingvar.
   
 10. B
  Medlem Nivå 1
  Rostfritt stål är vanligtvis av kvalitet 18-12 (eller 18-10).
  Ju mer rostfritt desto mjukare.
  Keramik är oerhört hårt i jämförelse, lite som att jämföra rostfritt och smör.
  Repor blir det oavsett, men hur mycket reporna stör beror mer på hur blank ytan upplevdes från början.
  Min Franke som suttit på plats i sex år gav mig tårar i ögonvrån vid första repan, nu ses allt som patina.
  Det räcker med minsta gruskorn i disktrasan för att repa diskbänken, men den kan ändå ha sina fördelar när det gäller att hantera vätskor.
   
 11. L
  Medlem Nivå 8
  tycker inte det är någon skillnad i reptålighet. Dock är jag inte nöjd med monteringen, tycker det blir sunkit och svårt rengöra runt på vår ikea. Så tittar runt lite om annan tillverkare har med samma ursågningsmått. Är annars grymt nöjd med storlek och funktion
   
 12. Dracula
  Medlem Nivå 7
  Jag tror faktiskt inte tjockleken har betydelse vad beträffar reptåligheten. Vi kan ju jämföra med fönsterglas, du kan gå till glasmästaren o beställa 2st 3mm glas, det ena glaset kan du få härdat o reptåligt o den andra ohärdat. Även plåt/metall måste ju gå att framställa i olika hårdheter/kvaliteter. Dock så spelar plåtens tjocklek roll mot bucklor av tunga grytor, o mot slammer, men det är inget jag råkat ut för eller stört mig på när jag tidigare haft tunnare ikea-ho.
   
 13. Dracula
  Medlem Nivå 7
  Jag har kört med 3M-produkt anpassat för att polera metaller. Kanon-medel. Du sprayar ut ett tunnare skum, låter det verka ett 5-10min, sedan polera/torka av med papper. Medlet rengör och även fettar in metallen så den blir mer avrinnig. Har inte namnet på sprayan men den bör du kunna googla fram. Stor 1-liters(?) sprayflaska, silverfärgad tror jag.
   
 14. Dracula
  Medlem Nivå 7
  Ikea har kvar modellen, jag ville ha den, den var tjockare o kändes lyxig o bra pris (ca 2200kr), dock fick jag välja bort den då den saknade plats för blandare (vill inte sätta blandare direkt i bänken pga ev. fuktproblem) samt att den var aningen för bred för min bänklösning.
   
 15. Dracula
  Medlem Nivå 7
  Tack för alla svar, jag kan konstatera att reptåligheten upplever de flesta oavsett märke på ho. :)