Byggahus.se

Ikea-ho, hur mkt lättare blir det repor än tex en Franke?

 1. Dracula
  Medlem · Stockholm · 727 inlägg

  Dracula

  Medlem
  Jag är mycket händig, men trots detta tog det en jädrans massa timmar att byta köksbänkskiva, häll o ho. När allt var klart så var jag mycket nöjd, pedant som jag är sitter allt perfekt :) Hade ikea-ho tidigare, som jag inte hade några större synpunkter på än att man fick putsa den då den lätt mörknade.

  Det blev en ikea-ho(Boholmen) denna gång också, 500kr som den kostade (enkelho) var ju ett kap ;) Jag har inte den ekonomin att jag har lust hosta upp 4000-5000kr för en ho. Visst är det skillnad på plåtkvaliteer o tjocklek på godset, men jag tror inte en Franke är 10 gånger bättre då man betalar 10 gånger mer. (önskar det fanns ett mellanting)

  Läste denna tråd o där har folk synpunkter på att oavsett pris på ho så repar dem, dock är vissa nöjda med sina dyrare hoar. ( https://www.byggahus.se/forum/kok/98233-ikea-diskhoar-ar-dom-verkligen-sa-daliga-3.html ) Text från tråden :

  Vårt kök har vi använt i nästan 1 år nu och vi har hoar från Franke. Jag är verkligen supernöjd! Det är en stor skillnad på kvaliteten på plåten jämfört med den ho vi har från IKEA som vi har att duscha hundarna i... (en större modell som passar utmärkt till detta) Den hon har dålig avrinning och plåten har blivit ful redan, trots att vi bara använder den till hundarna. Den i köket används flera gånger om dagen och ser fortfarande ny ut, så visst sjutton är det skillnad i kvalitét och man får verkligen det man betalar för!

  och

  Min syster betalade 5000 kr för sin ho vet inte vilket märke men den är snarlik vår från Ikea som vi belade 500 kr för. Hon har haft sin i snart ett år och den har blivit väldigt repig. Vi har haft vår i ca en månad och den har också blivit väldigt repig. Det gör inte så mycket nere i hon men på kanten mellan hoarna har sambon ställt en gryta när han diskade den och där blev det jättefula repor och det stör mig! Jag är i alla fall glad för att vi till slut valde att INTE köpa någon underlimmad eller planlimmad ho/bänkskiva! För troligtvis får vi byta ut hon med tiden!


  Jag har haft 2 glas o 2 te-koppar i diskhon, kopparna är vanligt glaserad porslin/keramik. Känner man på te-kopparnas undersida(kanten) med fingertopparna (som är extremt känsliga) så kan man känna lite lite lite ojämnheter men det är knappt. Men trots detta lilla skrovel så har det gjort mycket fula repor i min nya ho (snacka om mjuk plåt) Och detta utan att ha tryckt o dragit kopparna mot plåten, endast flyttat dem lite åt sidan (antar jag) Jag är försiktig av mig i mitt nya kök.

  Att plåttjockleken spelar roll förstår jag, men reptålheten måste ju bero på plåtens hårdhet att göra? Visst kan jag kasta min ikea-ho eller reklamera den, men jag har noll lust installera en ny ho, med allt strul detta innebär, tex stänga av vattnet i hela fastigheten (lägenheter)

  Så efter det långa inlägget undrar jag hur mkt bättre en Fanke-ho är?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1r.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1rrr.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1rrrrr.JPG


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1rrrr.jpg
   
 2. Robert63
  Medlem · 1 179 inlägg
  Ingen aning om hur en Franke är. Har IKEA och den är fin efter ett par års användning, men så har jag heller inte haft hundar i den, vilket säkert hade fått den att se för jäklig ut :)
   
 3. F
  Medlem · Stockholm · 201 inlägg

  fredrik1234

  Medlem
  "plåten har blivit ful redan, trots att vi bara använder den till hundarna..." :rolleyes: Tror inte att du ska lyssna alltför mycket på just det där omdömet...
   
  • Laddar…
 4. F
  Byggveteran · Höllviken/Malmö, Skåne · 4 173 inlägg

  falkn

  Byggveteran
  Der blir alltid repor i en rostfri ho med tiden. Det får man nog räkna med. Jag har aldrig tyckt att det stör när vi har haft detta tidigare dock.

  Nu har vi svart silgranit. Grymt material som inte blir repigt oavsett behandling.
   
 5. G
  Medlem · Stockholm · 605 inlägg

  Gnagare i Bajenhöjden

  Medlem
  Som sagt rostfritt blir alltid repigt. När första reporna kommer ser det tråkigt ut men efter ett tag är hela hon repig och då ser det ut som det ska.
   
 6. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 2 418 inlägg
  Ingen speciellt vetenskaplig jämförelse, men vi har en Franke diskbänk som är ca 6,5 år. Vi är inte extremt försiktiga, men sådana repor har vi inga.
  Men vår diskbänk var mer borstad från början, mindra blank, vilket gör att smårepor inte syns så mycket.

  Gillar inte den blanka sortens hoar/diskbänkar just för att minsta repa syns väldigt tydligt....
   
 7. O
  Bannad · Stockholm · 7 871 inlägg

  Odjuret

  Bannad
  Det blir repor även i en Franke. Kanske inte lika lätt, men om Franke kostar 10 ggr mer, så tror jag inte den är 10 ggr bättre.... Det har säkerligen mycket att göra med hur ytan är.
   
 8. A
  Medlem · Västebotten · 182 inlägg

  Anj

  Medlem
  Vi köpte en rostfri diskbänk från Agelito. Måttbeställd. Märkt Purus. Och visst blir det repor. Med tiden så kommer ju reporna att försvinna i varandra, men nu i början ser det hemskt ut. Men vi visste om det så det är bara att härda ut.
  Dock kan jag se skillnad på vår diskbänk och vännernas från Ikea. Deras är mörkare i färgen och mindre blank? Lite sträv nästan.
   
 9. O
  Medlem · blekinge · 62 inlägg

  obell

  Medlem
  Hej. Har en Ikea diskbänk som din fast dubbel. Den är snart 7 år och är kanon. Repor visst blir de det men det är ju ett arbetsredskap. Ja diskar gjutjärnsgrytor mm och är inte speciellt försiktig. Köket skall användas inte vara ett uppvisningsobjekt som skall säljas. Det är ju inte lacken på min bil som jag skall vara rädd om. Mina föräldrar satte in en franke och den är inte bättre den. Blir lika mkt repor i den. Men den kostade ju desto mer. Skulle min sen se dålig ut så kan jag ju alltid köpa en 5-6 stycken nya för samma pris som en franke....
   
 10. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 2 418 inlägg
  Om det finns likvärdiga produkter (som i TS fall) måste man självklart ta med priset i beräkningen. Men kostar Frsnke verkligen 10x mer?
  Vi specialbeställde diskbänk, och jag tyckte inte den var speciellt dyr om man jämförde med lagervaror. Den kostade iaf inte 10x mer.....
   
 11. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 360 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
  Vad kostade den då?

  Min diskbänk, som jag köpte på Blocket, kostade 500 kr (oanvänd).

  Och ja, det är samma material i alla rostfria diskbänkar.
  Rostfri plåt är ju rätt mjuk, men vad gör några repor egentligen?
   
 12. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 2 418 inlägg
  Orsaken till att vi specialbeställde var att det inte gick att få tag på en (lagerförd) diskbänk med rätt placering av hon så för oss var det inget alternativ att köpa en lagerförd diskbänk (om vi inte ändrade vår tilltänkta planlösning eller flyttade avloppet).
  Jämförde dock med mina föräldrar som kunde köpa en lagerförd diskbänk när de renoverade några år tidigare och vår var ca 3 ggr dyrare än deras, men jag kommer inte ihåg vad de har för märke (det är inte IKEA). Vi gjorde dock köket 2010, så det är några år sedan - antar att det hänt något både i form av utbud och pris sedan dess ;)
   
 13. bonnier
  Vaccinerad · Östergötland · 2 190 inlägg

  bonnierPremiumikon: Hand

  Vaccinerad
  Jag kan inte påminna mig att jag har haft en Ikea diskbänk någon gång, men en Franke har jag nu (sen 2-3 år) och aldrig har jag haft en repigare än denna.
   
 14. R
  Bannad · Västra Götaland · 2 169 inlägg

  Roland112

  Bannad
  och jag är mycket nöjd med vår ikea ho. I tidigare lägenhet köpte vi en modell dyrare på hornbach men den såg förjävlig ut efter 3 år. Gick inte att få ren längre.
   
 15. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 360 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
  Gick inte att få ren?
  Försökte ni inte med lite Svinto (= stålull med tvål, om du inte visste)?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.