Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Igenslammade vattenrör

 1. P
  Medlem · Västra Götaland · 2 inlägg

  pelargontoka

  Medlem
  • Västra Götaland
  • Medlem feb 2010
  • 2 inlägg
  Hej!
  Vi flyttade i höstas in i ett hus med eget vatten&avlopp. Huset är utbyggt från en äldre sommarstuga och största tillbyggnaden skedde omkring 1955. Fick före köp se en äldre vattenanalys där det framkom att det var för mycket järn i vattnet och vi fick också information om det vattenfilter som fanns. Förra ägarna hävdade att det inte var några som helst problem med vattnet, varken smak, färg, tryck eller liknande.

  Nu har vi jätteproblem, vattnet är missfärgat med "rostflagor" i och smakar heller inte gott. Trycket är alldeles för lågt, det går knappt att skölja schampot ur håret när man duschar. Vi upplever att det blir värre och värre.

  Om möjligt skulle vi vilja ta tag i det själva, alternativet verkar vara att hosta upp en massa pengar - hävda att det är ett dolt fel, och inte vara säker på att få rätt.

  Efter vad vi kan se så har nog filtret varit dåligt underhållt och vi skall inom kort byta filtermassa. Vi har också upptäckt att vattenrören (koppar) är halvt igenslammade med rostaktiga beläggningar (borde förklara det dåliga trycket). När vi knackade på några rör och sedan satte på en kran så kom det en rostig sörja med flagor i.

  Kan någon tipsa om vad man kan göra själv, vi är rätt händiga och har en mycket händig far att tillgå så vi borde kunna göra en del själva. Kan man t.ex. koppla på ttryckluft och jobba sig fram, knacka på rören och försöka få loss så mycket som möjligt?
  Har också sett att det finns en avlopps/rör-rensare att koppla till högtryckstvätten, har dock inte blivit klok på om den skulle kunna funka även här - någon som vet?

  Tacksam för tips, råd och kunskap.
   
 2. K
  Medlem · Västernorrland · 3 137 inlägg

  Kurtivan

  Medlem
  Kolla om ni har bra tryck i början av vattenledningen inne i huset, har ni det så byt ut rören inomhus till att börja med.
   
 3. P
  Medlem · Västra Götaland · 2 inlägg

  pelargontoka

  Medlem
  • Västra Götaland
  • Medlem feb 2010
  • 2 inlägg
  Vi har bra tryck in i huset, det är från filtret och vidare in i huset som trycket sjunker. Måste man alltså byta alla vattenrör i hela huset? Hur mycket kan det gå på, låter dyrt? Har sett att det finns företag som erbjuder renovering av befintliga vattenrör i flerfamiljshus, hoppades att det skulle kunna gå att lösa även för oss.
   
 4. M
  Medlem · stockholm · 2 029 inlägg

  magnu

  Medlem
  Leta efter förträngningen i systemet.
  Prova med att spola på olika ställen.

  Prova med att koppla förbi filtret en kort stund, men tänk efter vad det kan få för följder att köra utan filter
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.