Byggahus.se

Ifö 6270 med "alternativ" vacuumventil - enskilt avlopp

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Vi har flyttat till ett hus utan kommunalt va. Huset har stängd lösning för enbart toalett, där avloppet leds till en tank. En gammal toalett stod tidigare , och denna toalett skötte avluftningen genom en ventil som satt monterad med rör på toaletten - mig veterligen ett rör som egentligen skall användas för koppling till vask. Det finns ingen annan lösning för avluftning.

  Vi har med en ny Ifö 6270 kopplat på samma vis, men det luktar i perioder väldigt illa. Eventuellt är det så att vatten stänker upp och sätter vacuumventilen ur funktion. Om man lyfter ventilen från röret och sedan sätter fast den igen brukar det vara otfritt i ett par dagar. Att köra utan ventil (med propp på hålet) ger av förklarliga skäl problem med vattenlåset, med gurgel och stänk på lock och sits.

  På bifogad bild (från anvinsning) så framgår det hur vasken egentligen skall kopplas. Istället för koppling till vasken så har vi ett böjt rör som pekar uppåt, sedan ett kort rör på vilket en ventil (liknade denna: https://www.ahlsell.se/10/varme--sanitet/inomhusavlopp/badrumsavlopp/vacuum-ventiler/3131160/) sitter monterad.

  Kan man, i nödfall som vårt, ha avluftningen genom en dylik lösning? Om så är fallet, kan man då eventuellt lösa avluftningsstanken/igensatt ventil? Min tanke var att fortsätta som idag, men kanske med ett längre rör som skiljer vacuumventilen från hålet i toaletten för att undvika stänk av vatten på ventilen.
   
 2. J
  Medlem · Nivå 11
  Högre upp med ventilen, gärna 0,5 meter från anslutningen till toaröret