Byggahus.se

I teorin är jag emot solpaneler

 1. A
  Medlem · Stockholm · 1 230 inlägg

  Arnodt

  Medlem
  Stego1,
  beräkning för en solcellsanläggning över förväntad kWh-årskörd stämmer förvånansvärt bra. Men du har en variation på solljus på marken som kan varierar ca -10% till +10 % mellan olika år. Det finns fina somrar och andra som är mer regniga, som du vet. Solljus som träffar marken finns det mycket data över och mäts varje timma vid många väderstationer. Att bygga en solcellsanläggning som ger säg 8000 kWh/år istället för 6000 kWh/år, kostar inte 30 % mer, utan kanske bara 10 % mer. Det är en massa engångskostnader, byggställning, etableringskostnad osv.
   
  Redigerat 3 maj 19:48
 2. F
  Medlem · Västra götaland · 5 931 inlägg

  fsn

  Medlem
  Det finns inga Uigurer som skruvar ihop växelriktare i omskolningsläger, dom är mycket längre ner i näringskedjan.
   
  • Laddar…
 3. F
  Medlem · Västra götaland · 5 931 inlägg

  fsn

  Medlem
  beräkningen slår säkert lite beroende på om installatören lämnar garanti på antalet kWh eller inte. Men om du tar in fler offerter på lika stor anläggning så kommer utfallet att variera några få%, det är variationen i beräkningen för oavsett vilken utrustning du köper så är variationerna under normala och inte lustigt skuggade förhållande marginellt små.

  Du kan ladda ner program och simulera din egen solanläggning. SMA har ett gratisprogram som funkar och PV-Sol som är ett proffesionellt simuleringsverktyg har en provlicens på 30 dagar. I det finns en databas med i princip alla växelriktare och mängder av paneler. Lagrad väderdata flr flera års statistik mm. Jag räknade med det och slog mitt beräknade värde rätt ordentligt första året.
   
 4. F
  Medlem · Västra götaland · 5 931 inlägg

  fsn

  Medlem
  jag tror du har tokfel. Vi har alltid underhållsarbete på kärnkraften på sommarn. Vattendomar i all ära men totalt sett så har vi ändå bättre nivå i dammarna är hösten kommer. Förra senvåren/försommarn så var elpriset skithögt, det kommer att bli samma sk i år igen. Det var en kortare period då det blåste som helvete en helg då det var i princip nollpris på elen i Danmark. Det var betydligt längre perioder under sommarn då det var dyrare än på vintern än perioderna då det var skitbilligt.
   
 5. J
  Medlem · stockholm · 4 234 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Jag har inget bra läge för solceller men har kört rörligt med tibber och som jag förstår levererar solceller även de ljusa timmarna på vintern. Om man kan förbruka smart på natten, ladda bil, ladda varmvattnet och natthöja radiatorerna så kanske man kan köra dagförbrukningen med en rimligt dimensionerad solpanel. På sommaren kör fler och fler ac.

  Däremot tänker jag det hade varit bra att kunna deläga solceller så de hus med bäst förutsättningar har dem på taken och vi andra kan köpa in oss. Kanske ett bolag kan sälja lokal solel ?
   
 6. F
  Medlem · Västra götaland · 5 931 inlägg

  fsn

  Medlem
  vintern ger inte ett jävla något om du menar november-Januari. Det är smulor inte värda besväret. Däremot från Februari så börjar det lossna och Mars är bra, jag producerar typ lika mycket i mars som jag förbrukar, April så producerar jag nog mer än dubbelt mot förbrukat.

  Det är inte lagligt att bygga lokala nät mellan fastigheter i sverige. Det har nätägaren monopol på.
   
  • Laddar…
 7. C
  Medlem · 9 696 inlägg
  Dessutom konkurrerar den (liksom till viss del vindkraften) främst med sig själv.
  Dels eftersom produktionen är synkroniserad. När solen skiner gör den det i hela landet.
  Dels eftersom produktionen saknar rörliga kostnader så alla producenter vill leverera även om priset är nära noll.

  Vi har redan sett perioder med nästan gratis el när det blåser i hela landet. Vindkraftsägarna gråter samtidigt som snurrorna producerar för fullt.
   
 8. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 7 832 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Och VARFÖR tror du att man har underhållsarbeten på kärnkraften på sommarem? Och detta trots att det är semestertider? Man har inte särskilt bråttom heller att få igång kraftverken.

  Elpriset är oftast lågt på sommaren och de andra producenterna producerar trots detta. Läs här om varför vi har svängningarna:
  - https://blogg.malarenergi.se/fran-laga-elpriser-2020-till-hoga-elpriser-2021/
  - https://news.cision.com/se/elskling...re-och-torrare-klimat-bakom-okningen,c3284916

  Förra våren hade vi dåligt med vatten i vattenmagasinen, detta höll uppe priserna. Det sker ibland, men inte varje eller ens vartannat år.
   
 9. F
  Medlem · Västra götaland · 5 931 inlägg

  fsn

  Medlem
  Fan vad roligt att du skriver att det berodde på pga vattenivåer och länkar till en artikel som säger välfyllda vattenmagasin. Det ger en grym trovärdighet, verkligen. Det berodde till största delen på utbyggnad eller underhåll av kraftnätet.

  underhåll av kärnkraft när behovet är minst är rätt naturligt, stoppen är rätt välplanerade. All processindustri jobbar på det sättet med sina planerade stopp. Kärnkraften är ju rätt hårt ansatt så det kan nog vara svårt att hitta lönsamhet i den, tråkigt för den kommer att behövas på sikt.

  se gärna detta ur ett perspektiv där du tar andra länder runt Sverige som vi både köper och säljer el till så förstår du nog.

  Du kan bara titta lokalt inom Sverige och försöka inse var elen under sommarhalvåret produceras så förstår man att solel är klart berättigat bara med det faktum att det magasinerar vatten.

  jag kan väl fö säga att summerar jag andra halvan av 2019 samt hela 2020 jag har haft solpaneler så gav det mig 23% ROI. En återbetalningstid på 7-8år är alltså inte omöjlig. Detta utan att öht ta hänsyn till tankning av elbil och vilka effekter det får. Så ur ett privatekonomiskt perspektiv råder det ingen tvekan att det fungerar.
   
  Redigerat 4 maj 08:24
 10. J
  Medlem · stockholm · 4 234 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Det känns som att det är värmen som varierar över årstider, tyvärr motsatt mot möjlig produktion på solel.

  Den dagliga variationen verkar ju korrelera, dvs när sol procuderar mkt så kör även industrier vilket leder till höga elpriser. Om man antar att man har solceller och kan fördela sitt elanvändande under dagen lite småsmart så borde man kunna se till att använda solelen effektivt.

  Om solel kan göra att vi använder mindre "dålig" energi är det ju jättebra - det är väl att se som ett komplement. Om solelens variationer gör att man måste gå in med tex kolkraft (för att tex kärnkraft inte är snabb nog att kompensera svängningarna) så är det förstås mindre bra. Men jag tänker att solelen borde kunna just användas när elen är dyr (dagtid / industrier går) och för att tex ladda bil eller köra AC. Både bil, AC och varmvattenproduktion kan ju faktiskt vara ställd så den förbrukar elen smart, dvs att man bara kör det när man har överskott på el. Jag kan absolut acceptera en viss komfortförlust mot att vi nyttjar solens energi mer.

  Tyvärr kan jag inte sätta solceller på huset pga riktning och takets utformning. Annars verkar det ju som en bra affär, både ekonomiskt och (hoppas jag) även miljömässigt - även om det inte är lösningen på utfasning av kärnkraft.
   
 11. P
  Medlem · Stockholms län · 398 inlägg

  PurreP

  Medlem
  När detta problem blir reelt så kommer inte gatorna grävas upp, det kommer att ske två saker, kanske en av dem kanske båda...

  1.) Elnätsägaren kräver att invertern skall vara uppkopplad och styrbar, dvs styrbar från elnätsägaren. Är effekten för hög från anläggningarna så stryper de invertern. Detta är redan realitet i delar av europa, exempelvis i Holland.

  2.) Inmatningseffektavgifter som gör det olönsamt att mata in solel. Detta finns redan för större anläggningar och är avgörande för lönsamheten där, en solpark vill man koppla direkt i ett regionalnät då det kan svälja effekt och har mycket lägre taxor...

  Att bygga anläggningar och räkna med att överproduktionen är det som finansierar bygget via skattereduktionen... Då är man fel ute...
   
 12. C
  Medlem · 9 696 inlägg
  Finns det något annat sätt att överhuvudtaget få kalkylen att gå ihop?
  Skulle vara laddning av elbil då.
   
 13. A
  Medlem · Stockholm · 1 230 inlägg

  Arnodt

  Medlem
  JohanLun,
  Du säger" Tyvärr kan jag inte sätta solceller på huset pga riktning och takets utformning."

  Men nämner inte taklutning och väderstreck för ditt tak och vad det är för takbeläggning.
   
 14. S
  Medlem · Stockholm · 653 inlägg

  surfarn

  Medlem
  Så olika det kan vara. Vår nätägare uppmuntrar och säljer själva solcellslösningar :) Solceller är en del av lösningen på dagens och framtidens energiproblem, även om nätägare kanske måset göra vissa anpassningar
   
 15. S
  Medlem · Stockholm · 653 inlägg

  surfarn

  Medlem
  Det är lätt att få kalkylen att gå ihop. De flesta räknar med pengarna-tillbaka inom 10 år. Sen håller panelerna 25 år minst. Växelriktaren kanske pajar vid 15 år. Men du kan inte gå till första bästa leverantör, man måste vara lite selektiv och ta in offerter. Nyckeln till bra payback är så stor anläggning du kan få plats med typ. Fast inte större än du producerar (än så länge). Egenanvänd solel är den mest ekonomiska, men på såld el får du förutom spot pris 60 öre tillbaka på skatten
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.