Byggahus.se

I teorin är jag emot solpaneler

 1. engs
  Medlem · Östergötland · 1 174 inlägg

  engs

  Medlem
  Såg någon MP-are i samband med slite-frågan säga att istället för att bygga med betong kan vi bygga av trä… men om det nu vore teoretiskt möjligt så vill de samtidigt stoppa skogsbruk. :thinking:
   
 2. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 8 210 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Det går faktiskt att bygga rätt stora hus med i huvudsak trä. Titta bara på Sara Kulturhus (namngett efter Sara Lidman) i Skellefteå. Sen har de iofs förstört det genom att använda massor av glas också...

  https://www.sarakulturhus.se/sv/ett-klimatklokt-hus/

  Lite ironiskt är det dock att den nya träbron (för bilar) de bygger över älven i Skellefteå centrum har trä och arbetare från Baltikum....
   
  • Laddar…
 3. engs
  Medlem · Östergötland · 1 174 inlägg

  engs

  Medlem
  Jo jag läste om det nyligen i tidningen trä, började skriva nått om det också men raderade….
  Det jag menar med teoretiskt är möjligheten att skala upp produktionen till i höst för att ersätta betongen.

  Ganska säker på att jag läste nått om att den 20-våningars har en stomme / pelare i betong för att minska vajandet i vinden. Säkerligen en rejäl betongplatta också.
   
 4. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 8 210 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Men det kan man ju inte skriva, man får ju inte lika positivt budskap då...
   
 5. F
  Medlem · Västra götaland · 6 468 inlägg

  fsn

  Medlem
  En miljömupp på mitt första jobb under första halvan av 90-talet tyckte att all användning av metall skulle förbjudas. R&D chefen blev lite upplivad av detta och frågade hur en generator skulle se ut. Men den kunde man minsann göra i trä.
   
 6. S
  Medlem · Västra Götaland · 904 inlägg

  Soltorp40

  Medlem
  Människor som bestämmer över natur och miljö för oss alla utgående från det de sett av natur, på Walt-Disneys filmer, är ju ett känt fenomen.

  Nu verkar version 2.0 av dessa människor komma:

  De som kan allt om konstruktion och materialval, med MineCraft / Roblox som faktakälla!
   
 7. M
  Medlem · göteborg · 176 inlägg

  mtmmtm

  Medlem
  Jag beskrev hur man bör beräkna kostnaderna. Det är alltså så jag tycker man bör räkna. Ditt eget track-record är tyvärr bedrövligt (enligt mig). Du vill inte ens läsa fakta. När menar du att jag länkat till "självförhärligande charlatan" ?
   
 8. M
  Medlem · göteborg · 176 inlägg

  mtmmtm

  Medlem
  Man kan bara räkna på ETT sätt. Det handlar ju om utveckling (det brukade vara 30-40%). 60-64 i capacity-factor är ju något som enbart är möjligt i detta vindkraftverk (och andra nya kraftverk). Du tror alltså att siffran är en bluff ?
  Tror du siffran blir sämre med nyutveckling ?
   
 9. M
  Medlem · göteborg · 176 inlägg

  mtmmtm

  Medlem
  I mitten av Östersjön ? Sedan ser jag inte något problem med att man kan se ett vindkraftverk (den som störs kanske ska komma med ett bättre förslag eller kika åt något annat håll) ?

  Jag tror att med dagens regler och att förbjuda ickeförnyelsebara energislag så tror jag att vi hamnar där.

  Du tror alltså inte att man kan modifiera parametrarna för vattenkraften (angående momentan maxproduktion?). Om det inte går får du gärna förklara varför ?

  Binder man ihop all el inom EU så sjunker aldrig produktionen under 10% av maximal produktion (effektfaktorn). Din tes "att det inte blåser" är alltså felaktig.

  Det behövs inga batterier, det finns billigare sätt att lagra energi (molten salt, vattenkraft osv).

  Framtidens kärnkraft är tyvärr ingen bra lösning.
  Läs gärna denna rapport där man går igenom alla olika varianter: https://www.ucsusa.org/sites/default/files/2021-05/ucs-rpt-AR-3.21-web_Mayrev.pdf
   
 10. F
  Medlem · Västra götaland · 6 468 inlägg

  fsn

  Medlem

  Så idag piggnade du till och svarade i en tråd som ingen skrivit i på 19 dagar. Har du letat dumma argument eller har du legat i koma eller vad är anledningen?
   
 11. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 9 501 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Jag har ingenting emot att läsa fakta, jag misstror bara av erfarenhet dina källor.

  Charlatanen var han du länkade till i början. Han som hävdade att eftersom att han förutspått A så skulle man lita på att han även hade rätt om B.
   
 12. lilytwig
  Medlem · Jönköping · 547 inlägg

  lilytwig

  Medlem
  Båt/Husvagn/Husbil har inte bara 12v och solceller. Den mesta energin för spis och varmvatten/värme kommer från gasol
   
 13. S
  Medlem · västra götaland · 462 inlägg

  STB

  Medlem
  Det finns massor av folk som stör sig. Faktiskt så många att fastighetsvärdet sjunker nära vindkraftverk. Det bättre förslaget innebär att behålla vår kärnkraft och inte tvinga fram vindkraft med kvotplikter.

  Nej, det gör vi inte. Man kan inte höja kvotplikten över 100%.

  Man kan lätt göra det rent tekniskt. Då bryter man dock mot de vattendomar som finns. De diskussioner som föra är att göra vattendomarna ännu hårdare eftersom regleringen av älvarna tär hårt på miljön. Det har blivit mycket värre med en allt högre andel vindkraft. Vattenkraftens reglermöjligheter kommer sannolikt minska.

  Det är extremt dyrt och är förknippar med en hög miljöbelastning att bygga så mycket kraftnät. Tekniskt sätt är det ju enkelt. Tyskland har redan mycket stora problem med att förstärka sitt kraftnät. Det kommer behövas mångdubbelt mer.

  Din älskade video förordade ju batterier. Har du börjat inse att han inte var något att lita på. Tyvärr är smält salt och vattenkraft lika orimligt. Läs på och beskriv sedan hur det skulle gå till.

  Kärnkraft är redan det säkraste sättet att producera energi Det är alltså minst antal döda per producerad kWh. Ny kärnkraft lär bli ännu säkrare. Visst finns det risker, men uppenbart är riskerna lägre än alla andra sätt att producera el.
   
 14. A
  Medlem · 798 inlägg

  andersda

  Medlem
  Ja. Nej.
   
 15. S
  Medlem · västra götaland · 462 inlägg

  STB

  Medlem
  Kapacitetsfaktorn i vindkraftverk handlar om hur stor generator man sätter på ett vindkraftverk av given storlek. Ju mindre generator desto högre kapacitetsfaktor. Resultatet blir att kraftverket helt enkelt producerar mindre när det blåser mycket. Den energin är ju värdelös i vilket fall när det ibland till och med är negativa elpriser i länder med stor andel vindkraft.

  En hög kapacitetsfaktor är alltså egentligen inte en nyutveckling utan bara en anpassning till en politiskt pådriven överetablering av vindkraft.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.