Byggahus.se

I teorin är jag emot solpaneler

 1. F
  Medlem · Västra götaland · 5 944 inlägg

  fsn

  Medlem
  vore intressant att veta vilken firma du köpte piratkontakter från, kan ta det i PM om du inte vill hänga ut nån. Jag har sett installatörer som skruvar kontakter och som inte ens äger en krimptång.... pinsamt.
   
 2. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 7 834 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Mycket intressant då detta nu på sätt och vis flödar samman med erfarenheterna i den parallella tråden om JFB som brunnit.
   
 3. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 8 977 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Ja, jävla sätt att få en tråd om solpaneler att handla om … solpaneler. :cry:
   
 4. O
  Medlem · 410 inlägg

  OMathson

  Medlem
  Ja, och nu när elpriset är så lågt.
   
 5. H
  Medlem · Kronoberg · 1 840 inlägg

  Harald Blåtumme

  Medlem
  Det blir spännande att se konsekvenserna på elpriser och även tillgång i vissa regioner nu under sommaren, med den nyliga stängningen av ytterligare en reaktor Ringhals 1 i dec 2020 samt det långa driftstoppet för Ringhals 3 som beräknas pågå till augusti.

  Tur vi har det oljedrivna Karlshamnverket som joker i leken. Sedan kommer en vinter, oklart om den blir lika mild som de senaste.
   
 6. O
  Medlem · 410 inlägg

  OMathson

  Medlem
  Drt är väl solklart:crysmile:
   
 7. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 8 977 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  På sätt och vis undrar jag om det inte är det även för dem av oss som är emot fossilkraft. Det blir mer påtagligt svårt att försvara ett ohållbart system om man svart på vitt kan se att det X dagar om året är beroende av oljeeldning för att inte falla ihop.

  Jag tror att de återkommande nyheterna om Karlshamnsverket kommer driva fler till kärnkraftssidan. Och om nyheterna uteblir är det kanske vi som har fel…
   
  • Laddar…
 8. H
  Medlem · Kronoberg · 1 840 inlägg

  Harald Blåtumme

  Medlem
  Ja det blir mer och mer uppenbart för fler på så vis. Klimatmässigt har vi skjutit oss i foten när vi lagt ner så mycket baskraft i form av kärnkraft att vi behöver nyttja fossildrivna kraftverk inom eller utom landets gränser för att kompensera tappet.
   
 9. S
  Medlem · Västra Götaland · 887 inlägg

  Soltorp40

  Medlem
  Med Karlshamnsverket har vi också ett par väldigt lustiga fenomen.

  Anläggningen hade 4 block, men det är bara 2 av dem som är i driftdugligt skick/ombyggda med rökgasrening.
  Dessa två vill i princip vara "på " eller "av". "Halvfart" ger dålig driftekonomi.

  Så det blir 333 eller 666 MW.

  Senaste vintrarna gjorde vår regering någon mystisk, Ideologiskt baserad kalkyl om max stödkraft, drog bort vissa procent för avtal om frånkoppling och "köpte" resten från Karlshamnsverket, tror det var ungefär 500 MW! Jättesmart...

  (Sedan fick man väl turbinproblem ett tag i ena blocket... Blir lätt så när man inte har stabil och jämn drift, först vid rejäl körning yttrar sig fenomenen, och så har man inte riktigt rutinen för att snabbt möta...)

  Det riktigt intressanta blir när vi kommer på att vi kör de två blocken så gott vi kan, och det räcker ändå inte. Blir det då till att snabbt få fart på tjockoljan i nästa block, och eller få snurr på stationen i Stenungsund (där vi också har 4 block oljekraft...) Vet att block 1 och 2 i Stenungsund haft skärbrännaren mot sig länge, men jag vet inte om någon tänt lågan, för så länge man inte har någon som vill ha lokalen till annat är det billigare att låta anläggningen stå kvar...

  Det intressanta är att båda dessa anläggningar (och en tredje redan skrotad vid Norrköping) är byggda för våra gemensamma skattepengar för att vi skall ha lite säkerhet och reserver inom landet. Främst såg man risken att kärnkraften skulle drabbas av svåra leveransproblem, men även risken för samtidig störning på flera av våra norrlandslinjer.

  Lite som att vi gemensamt har samlat in pengar för att köpa brandsläckare, brandslangar, stegar mm i kvarteret, men sedan har hyresvärden bestämt att det ju luktar illa om saker som får folk att tänka på faror, så man har förbjudit underhåll av prylarna, och hoppas att de snart är så upprostade att alla förstår hur bra det blir om man slänger sakerna och hyr ut förrådet till ett café. Brand? Utrymning? Men det har vi ju inte behövt hittills, varför frågar ni så dumt?

  MEN: Dessa avställda kraftverk lär behöva många månader i uppstarttid - besiktning av pannor, ventiler, fix av styrssytem, etc etc.
   
 10. J
  Medlem · D · 1 135 inlägg

  Jehu

  Medlem
 11. A
  Byggveteran · Skåne · 718 inlägg

  Argastesnickaren

  Byggveteran
 12. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 7 834 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Och tydligen är 1/3 inte korrekt installerad...
   
 13. J
  Medlem · D · 1 135 inlägg

  Jehu

  Medlem
  Om det är korrekt gjort.är risken för problem mindre, är kanske vad du vill säga. Ok.
   
 14. A
  Byggveteran · Skåne · 718 inlägg

  Argastesnickaren

  Byggveteran
  Och det är där problemet är!!!
  Inte på en korrekt installation!!!
   
 15. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 7 834 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Och?

  Om var tredje installation är felaktig, då skulle inte jag våga köpa i alla fall..
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.