Byggahus.se

I teorin är jag emot solpaneler

 1. sunnis
  Nybyggare · Hammarö · 773 inlägg

  sunnis

  Nybyggare
  Japp så är det.

  Har solceller själv på taket, men det investerade mest för få en trevligare elräkning för att staten subventionerar och ger skattelättnader och att man kan ha en app för att se hur mycket producerar för att visa på kollegorna på jobbet, typ så.

  Men jag bidrar till en högre co2 mix och ett skevare elnät i form av överproduktion på sommaren och underproduktion på vintern som inte direkt gynnar oss konsumenter.

  Man behöver inte inbilla sig att man blir en miljökämpe med solceller på taket :crysmile:
   
 2. M
  Medlem · Västra Götaland · 19 inlägg

  MatteGbg

  Medlem
  Det där var orimligt pessimistiskt gällande förluster. Så stora är de inte. Med smart styrning av batterier med laddning till låga spotpriser och sälja av/egenförbruka när priset är högt, och i kombination med kommande ersättning för stabilisering av elnätet, kan kostnaden för ett batteri hämtas hem på bara ett par år. Med det förmånliga Gröna avdraget, i kombination med investering av solcellsanläggning, behöver merkostnaden för ett batteri på 5 kWh inte bli mer än 10-12 000 kr.
   
  • Laddar…
 3. Pernas
  Medlem · 161 inlägg

  Pernas

  Medlem
  Man kan producera vätgas och electrobränsle när tillgången på el är god och elen billig, energilagring, FFR mm kommer lösa dagens problem med svajigt elnät.
  Kärnkraft har sina probloem med utvinning och lagring av kärnbränsle, säkerhet och dyrt elpris.
  Kärnkraft är inte heller förnyelsebart och passar därför inte i en cirkulär ekonomi.

  Vätgasproduktion positivt för kraftbalans i Ö-vik - Second Opinion (second-opinion.se)
  Framtidens elnät – nya aktörer håller takten i elnätet (msn.com)
  (78) Liquid Air Batteries. Literally energy from thin air. Seriously. Literally! - YouTube
  (78) Nano Coated Salt Technology - YouTube
  (78) Rethinking Energy 2020-2030: 100% Solar, Wind, and Batteries is Just the Beginning - YouTube
   
 4. Nissens
  Medlem · 3 108 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Hmm, mitt inlägg var ett svar på någon som sade att om många skaffar solpaneler så kan dom stänga något kraftverk.
  Mitt svar på det var att det funkar ju inte eftersom solpaneler inte ger mycket på vintern, så då behövs kraftverken ändå...och då dök detta med batterier upp som är en helt annan fråga...
   
 5. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 7 670 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Vid laddning av en elbil så räknar man med 20% i förluster. Och det är innan man tar ut elen igen.
   
 6. N
  Medlem · Bayern · 506 inlägg

  Nikorasu

  Medlem
  Systemmässigt kan det vara så i korta loppet, men köper du sedan en elbil och kopplar till dina paneler så har du plötsligt ersatt olja och CO2 och inte kärnkraften.
   
 7. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 7 670 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Nej, jag skapar ett behov av ytterligare el på vintern, el som inte finns idag. Därmed så måste man bygga ut säkra energikällor, eller importera från utlandet. Importen kan vara ny finsk kärnkraft, eller kolkraft eller gaskraft. Och eftersom subventionerna til solpanelerna gör kärnkraften mindre lönsam så läggs delar av denna ned och elpriserna ökar på vintern. Vilket i sin tur leder till mer import, bland annat av fossil el.

  Jag har redan elbilar (hybrid + ren elbil) i hushållet, så jag har redan medverkat till att skapa detta problemet. Därmed inte sagt att jag tycker att det är bra.

  Och trots detta så räknar jag ändå på ekonomin i att lägga ett likadant tak som TS har gjort.
   
 8. H
  Medlem · Stockholms län · 29 inlägg

  Hjalle61

  Medlem
  Sverige är nettoexportör av el men vid ett fåtal tillfällen importeras el. Det skulle vara orimligt att bygga ett elsystem som var dimensionerat för att garantera att vi aldrig någonsin behövde importera. Hela vårt elsystem bygger på att el från väldigt stora anläggningar ska distribueras över stora ytor. Lite svårt att tro att solpaneler i långa loppet skulle vara sämre
   
 9. Rickard.ag
  Medlem · 2 672 inlägg
  Vi exporterar på sommaren när sol och framförallt vind går bra = i stort sett ger bort el och köper på vintern när det är riktigt dyrt. Det gör det inte automatiskt dåligt med solel eller vindkraft men "politiken" bakom är inte helt perfekt.
   
 10. E
  Medlem · Stockholm · 143 inlägg

  Emmet

  Medlem
  Hur länge, hur mycket och till vilken kostnad el importerade vi i vintras?
  Jag förutsätter att du har de siffrorna i huvudet med ett sånt inlägg.
   
 11. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 7 670 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Det är inte det relevanta, även om jag skulle kunna leta reda på siffrorna. Poängen är att solenergi i Sverige ökar elproduktionen när vi redan har ett överskott. Detta gör att exempelvis kärnkraften inte blir lönsam på sommaren och att man då måste ta ut hela årskostnaden på vintern istället. Eller så stänger man de mindre lönsamma kärnkraftverken helt.

  Detta leder till sämre energibalans och att vi inte kan exportera co2-fri el utomlands (bra för miljön) utan istället så produceras el med gas och kol. Hade vi inte infört solcellsbidragen så hade vi kunnat ersätta kol och gas i Tyskland på vintern. Man kan inte se på Sverige isolerat i denna frågan.

  Som jag skrivit tidigare så är vind bättre då den även genererar el på vintern, vilket leder till mindre behov av exempelvis lagring i vattenkraftdammarna, dessa används då i huvudsak för kortsiktig reglering vilket också stämmer bättre med vattendomarna.
   
  • Laddar…
 12. Rickard.ag
  Medlem · 2 672 inlägg
  Tyvärr, Det enda jag har är källor (en bekant) som sitter på bl a drift övervakning av väldigt många vindkraftverk i Norrland. Han påstod att Finland var duktiga på att köpa elen billigt när vi inte kunde förbruka den vilket en rapport från 2019 verkar stödja "Majoriteten av vår elexport gick till Finland medan det mesta av vår import kom från Norge." (kopiera och googla för källa)

  Med tanke på mängden export är det ju inte helt omöjligt att vi ändå tjänar på det men det är inte heller riktigt poängen.
   
  Redigerat 2 maj 10:34
 13. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 7 670 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Och än en gång, solenergi ligger dåligt till när det gäller mängden co2 som behövs under livscykeln, kärnkraft, vindkraft, vattenkraft ligger alla betydligt lägre. Även vindkraft ligger högre än både kärnkraft och vattenkraft. Men om staten vill att vi skall öka co2-utsläppen genom att göra det lönsamt att producera egen el så är jag intresserad av detta.
   
  • Laddar…
 14. E
  Medlem · Stockholm · 143 inlägg

  Emmet

  Medlem

  Ok, jag noterar "en kompis sa" är källan till åsikten.
  Det finns riktiga källor att tillgå om man är intresserad, denna är rätt bra: https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

  Håller med @Nucky , låt oss prata om TS roliga projekt.
  Möjligtvis är väl utsvävningar av slaget: vilka konkurrerande system och fördelar respektive nackdelar med "konventionella" ovanför-tak-celler.

  Jag har skjutit upp ett takbyte som ligger i tiden för att se vart detta tar vägen - kanske marknaden nu är mogen?
  Känns bara så fel att köpa takpannor för 40-50k och sen täcka över dem med solceller.
   
  • Laddar…
 15. M
  Medlem · 4 inlägg

  Mr Eldh

  Medlem
  du kan ha olika säkringar på in och utgående. Vi har 20A på ingående ett system på 20kwh och 25A på utgående. För att slippa behöva säkra upp..
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.