Byggahus.se

I teorin är jag emot solpaneler

 1. M
  Medlem · göteborg · 174 inlägg

  mtmmtm

  Medlem
  Vattenkraften kan i alla fall bidraga med viss stabilisering. Annars finns det många lösningar för det (som jag skrev om tidigare).

  Ok, det är såklart lite olika förutsättningar på olika ställen.

  Ja, det krävs överdimensionering.
   
 2. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 9 445 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Ser du inte vad du själv skriver och citerar?

  Jag kan förstå att man vill ersätta fossila energikällor med förnyelsebara. Jag kan till och med förstå att man vill ersätta kärnkraft. Men jag kan inte förstå varför man prompt måste låtsas som att det inte kommer kosta något när det så uppenbart inte är sant.
   
 3. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 582 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Har du hört talas om tankeförbudslagen? Om det är svårgooglat så har du en länk här. Du får slå på jämförelse med tidigare versioner och kolla 6§. Jag kan klippa in den åt dig också.

  "Ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor."

  Nu är den paragrafen tack och lov upphävd sedan 2006 men nära 20 års förbud är inte särskilt hälsosamt för en industri som kräver "ganska" mycket kringkompetens. Den politiska inriktningen var inte heller efter upphävandet sådan att man direkt ville in i branschen. Glöm inte att Sverige en gång var med och byggde egna verk.
   
 4. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 582 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Vattenkraften har bidragit enormt. Vår industri är bland annat byggd på billig och framför allt pålitlig el.

  Av denna anledning är det väldigt provocerande att man pissar bort allt för att tillfredsställa diverse kortsiktiga klenbegåvade "miljövänner".

  Vi behöver öka vår elproduktion och användning, inte minska. Om vi ska kunna göra det behövs det pålitliga, stabila energikällor. Sol är definitivt inte en av dem, vind kan för all del bidra men då måste man ta kostnaden för det också som Nötegårdsgubben säger.
   
 5. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 9 445 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Fantastisk energikälla vet jag inte om det finns någon, men utan politisk styrning är jag övertygad om att vi i princip bara skulle ha vattenkraft, kol, olja och naturgas. Kanske kärnkraft, kanske inte.

  Med lite styrning mot utsläpp och att alla kraftslag fick bära sina faktiska kostnader tror jag att det skulle se annorlunda ut.
   
 6. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 8 156 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Vattenkraften är redan idag i praktiken fullt utnyttjad för stabilisering. Det finns inga kvarvarande marginaler att utnyttja.
   
 7. J
  Medlem · D · 1 144 inlägg

  Jehu

  Medlem
 8. M
  Medlem · göteborg · 174 inlägg

  mtmmtm

  Medlem
  uA ? Det har jag inte pratat om. Kapacitetsfaktorn för havsbaserad vindkraft är>50%.
  Källa: https://www.vgregion.se/regional-ut.../fakta-om-vindkraft/energi--teknik/?vgrform=1

  Jag skrev fel där. "överdimensionerad produktion minskar lagringsbehovet" var det jag menade (hur menar du att det är fel?)

  Angående fluktuerande elpris: Det är så det blir om man bestämmer sig för att ha en elbörs. Jag tror att de som producerar vindkraftverk kommer gå vinnande ur detta (så har det varit vid tidigare disruptiva teknikskiften (som räknemaskinen/VHS-bandspelaren/elektronröret/grammofonen osv).
  Du verkar ju kunna googla, så då bör du känna till att dessa är de största energilagringsanläggningarna: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_energy_storage_power_plants
  Behovet av lagring minskas ju med ökad anslutning till närliggande anläggningar (vilket borde vara billigare).
   
 9. M
  Medlem · göteborg · 174 inlägg

  mtmmtm

  Medlem
  Jo, men det går inte jätte (snabbt). "In brief, most of the modern light water nuclear reactors are capable (by design) to operate in a load following mode, i.e. to change their power level once or twice per day in the range of 100% to 50% (or even lower) of the rated power, with a ramp rate of up to 5% (or even more) of rated power per minute."
   
 10. F
  Medlem · Västra götaland · 6 404 inlägg

  fsn

  Medlem
  Det förekommer situationer då det hade varit lägre vattennivåer efter sommaren om inte vatten eller sol hade producerats. Det är inga extrema skillnader dock.
   
 11. M
  Medlem · göteborg · 174 inlägg

  mtmmtm

  Medlem
  Nej, den subventioneras inte. Däremot får ickeförnyelsebara källor betala 3.1 öre/KWh. Det är alltså inte riktat explicit till vindkraft.
  Jag kan hålla med dig om att reglerkraft borde premieras på något vis.
  Sedan bör man kanske ta hänsyn till folkomröstningar där kärnkraft inte kan förkomma (ej förnyelsebart).
  Staten har stått för eventuella olyckor under lång tid (mao. subventionerat den): https://www.nyteknik.se/opinion/karnkraften-ar-lika-subventionerad-som-andra-branscher-6980413
   
 12. M
  Medlem · göteborg · 174 inlägg

  mtmmtm

  Medlem
  Elcertifikatsystemet är inte riktat specifikt för vindkraft. Alla som tillverkar ickeförnyelsebar energi får betala (3.1 öre/KWh). En bättre miljö är enligt mig värt att betala för (kolkraft skapar dålig luft). Luftföroreningar tar död på fler än Corona varje år.
   
 13. M
  Medlem · göteborg · 174 inlägg

  mtmmtm

  Medlem
  Jag håller helt med dig om att denna lag var helt galen. Är man konspiratoriskt lagd så kan man ju komma till vilka slutsatser som helst. Är dock inte helt övertygad av kärnkraftens förträfflighet. Det kommer kosta nästan 1000 Miljarder att sanera Fukushima (detta gör den inte direkt billigare).
  Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Fukushima_disaster_cleanup
   
 14. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 9 445 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Därom är jag enig.
   
 15. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 9 445 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Nej, må så vara, men det är ändå en subvention av bl.a. vindkraft. Som därtill slår dubbelt ut eftersom att varje krona som vindkraften får i subvention tas in av dess konkurrenter.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.