Byggahus.se

I teorin är jag emot solpaneler

 1. M
  Medlem · göteborg · 146 inlägg

  mtmmtm

  Medlem
  Ja, på den tiden fanns knappt vind/sol-kraft. Priserna har förändrat sig väldigt mycket sedan dess. Kärnkraft har dock ett antal problem (man måste tillföra bränsle). Kärnkraft har inte blivit billigare med tiden. Källa: https://ourworldindata.org/cheap-renewables-growth

  "A 2019 study by the economic think tank DIW found that nuclear power has not been profitable anywhere in the World.[46] The study of the economics of nuclear power has found it has never been financially viable, that most plants have been built while heavily subsidised by governments, often motivated by military purposes, and that nuclear power is not a good approach to tackling climate change. It found, after reviewing trends in nuclear power plant construction since 1951, that the average 1,000MW nuclear power plant would incur an average economic loss of 4.8 billion euros ($7.7 billion AUD). This has been refuted by another study"
  Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Economics_of_nuclear_power_plants

  Vi får väl se hur det går för kärnkraften...
   
 2. F
  Medlem · Västra götaland · 5 944 inlägg

  fsn

  Medlem
  vi använder väl bara Uran 238 i Sverige om jag inte minns fel. Förutom en smidigare hantering av bränslet innan ”laddat” så är det ju rent slöseri att inte ta till vara på restprodukten.
   
 3. M
  Medlem · göteborg · 146 inlägg

  mtmmtm

  Medlem
  Ett kärnkraftverk kan inte snabbt ställa om sin produktion så det matchar efterfrågan (däremot fungerar det som baskraft).
  Se mitt föregående inlägg angående varför kärnkraft är dyrt. Man kan också se det som att vindkraft blivit mycket billigare efter varje år (vanlig industrialisering/utveckling). Kärnkraft kräver extremt stora initiala investeringar (ofta av stater).
  Vindkraften byggs ut kraftigt enbart för att den är billigast (ren kapitalism).
  Än så länge finns det många som investerar i vindkraft (och inga duvungar direkt). "In the last year alone, wind accounted for 44% of all new power installations across Europe – more than any other technology". Källa: https://windeurope.org/about-us/new-identity/
  Jag är inte så oroad över att elpriset skulle gå mot noll (det lär ta tid)...
   
 4. M
  Medlem · göteborg · 146 inlägg

  mtmmtm

  Medlem
  I Sverige har vi ju inte samma förutsättningar (då vattenkraften kan användas som energilager). Då räcker det med en utbyggnad till 100% vind/sol/vatten (vilket är billigast).
  I ett annat land kan det vara så att en utbyggnad till 300% av vind/sol är billigast för att minimera dyr energilagring. Att detta inte skulle ske för att priserna skulle bli 0 är tveksam till. Jag tror att det kommer ske, men att priserna kommer vara >0.
   
 5. M
  Medlem · göteborg · 146 inlägg

  mtmmtm

  Medlem
  Restprodukt (vad menar du) ?
  Vad jag vet så importerar vi allt bränsle:
  "I Sverige finns mycket uran, ofta i granit och alunskiffer. Halten uran är dock så låg att det i dagsläget inte är kostnadseffektivt att utvinna det. Det uran som används i de svenska kärnkraftverken bryts därför utomlands. För att driva de svenska kärnkraftverken går det åt cirka 1 500 ton naturligt uran per år."
  Källa: https://www.stralsakerhetsmyndighet...ft/sa-fungerar-ett-karnkraftverk/karnbransle/
   
 6. F
  Medlem · Västra götaland · 5 944 inlägg

  fsn

  Medlem
  och vad gör vi med ”uttjänt bränsle” och vad skulle man kunna ha det till?
   
 7. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 8 977 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Nej, det kan den inte, i alla fall inte i någon större utsträckning. Det finns tämligen strikta restriktioner för vilka vattenflöden som måste upprätthållas och vilken fyllnadsgrad dammarna får ha.

  Sånt går förstås att ändra, men i dagsläget finns nog inte jättemycket att hämta.
   
 8. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 8 977 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Driver du med oss?
   
  • Laddar…
 9. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 8 977 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Ja, men alla andra är ju helt värdelösa, förbjudna eller politiskt motarbetade!
   
 10. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 7 834 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Nej, nej och nej. Vattenkraften har vattendomar att förhålla sig till!

  90% tillgänglighet var förresten inte för vind enbart utan för vind och sol på breddgrader som motsvarar norra Sahara.

  Edit: och med 3ggr mer utbyggd effekt än vad man normalt behöver.
   
 11. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 336 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Man kan säkert mäta upp att solpaneler levererar några mikroampere av månljuset men det är knappast relevant. På samma sätt är det irrelevant att vindkraftverk levererar något under 90% av tiden. Det finns en anledning till att man pratar om just kapacitetsfaktorn. Se också nedan ang detta.

  Du säger emot dig själv i samma mening. Imponerande. En bättre formulering vore "överdimensionerad produktion minskar lagringsbehovet" men den är inte heller helt sann.

  Absolut, det sa jag också. Tror du att det är en bra sak för den som bygger vindkraftverken? Större delen av tiden får man väldigt billig el och ibland får man väldigt dyr el, eller till och med ingen el. Det är inte bra för vare sig kraftverksägaren eller konsumenten.

  Jag kan också slå upp saker på wikipedia, tro det eller ej. Vad jag bad om var verkliga exempel där dessa tekniker används i stor skala, inte någons fria fantasier.
   
  • Laddar…
 12. M
  Medlem · göteborg · 146 inlägg

  mtmmtm

  Medlem
  Nej (jag driver inte med DIG). Varför tror du själv att den byggs ut så kraftigt ?
  Det finns inga subventioner idag.
  "Från och med 2010 utgår inga statliga subventioner till vindkraften. Det teknikneutrala elcertifikatsystemet är ett gemensamt stödsystem för alla förnybara kraftslag. Berättigade till elcertifikat är bioenergi, småskalig vattenkraft, vindkraft, solenergi, vågenergi, geotermisk energi och torv.

  Enligt Energimyndigheten var medelspotpris 66 kr per elcertifikat år 2017. Under året utfärdades drygt 24 miljoner elcertifikat. Om elcertifikaten handlades till spotpris så blir summan cirka 1.6 miljarder kr, vilket motsvarar 3,1 öre per kWh för elkonsumenten.

  Solkraft har utöver stöd via elcertifikat, ytterligare stöd genom ROT-bidrag eller investeringsbidrag samt skattereduktion (egenproducerad användning).

  Internationella Energirådet, IEA, har räknat ut att bidragen till olja, kol och gas minskade något under 2015. Men summan av subventionerna uppgår fortfarande till hisnande 325 miljarder dollar. Det är mer än dubbelt så mycket som ges till förnybar energi.

  Bidragen till fossilindustrin kan se olika ut. Det kan handla om skattesubventioner, förmånliga markpriser eller lånevillkor eller bidrag för att hålla nere priset på olja, gas och bensin. Exakt hur man ska räkna vad som ingår i begreppet subventioner råder det delade meningar om, men enligt Internationella Energirådet, IEA, uppgick stöden till fossilindustrin till 325 miljarder dollar under 2015. Det kan jämföras med de 150 miljarder dollar som gick till förnybara energikällor.

  Lågt kolpris sänker idag elpriset i norra Europa, så länge EU-ETS inte fungerar särskilt bra."
  Källa: https://svenskvindenergi.org/vindkraft/fragor-och-svar-om-vindkraft#_Toc486413106
   
 13. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 336 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Jodå, det går. Det är ett mindre effektivt sätt att köra dem vad jag förstår men det går. Frankrike gör det. Du kan googla själv på "nuclear power load following".
   
 14. M
  Medlem · göteborg · 146 inlägg

  mtmmtm

  Medlem
  Driver du med mig ?
  Vad är det för fantastisk energikälla som är förbjuden ? Eller politiskt motarbetad ?
  Annars har vi exakt samma åsikt om att vindkraft är väldigt konkurrenskraftig.
   
 15. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 336 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  För att den subventioneras. Genom t.ex. det du själv säger med elcertifikat. Genom "gratis" nätanslutning för havsbaserad vind. Genom att dumpa kraven på återställning på uttjänta vindkraftverk på markägaren. Genom att vind inte behöver betala för reglerkraften som krävs för att vi ska slippa roterande bortkopplingar när det inte blåser.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.