Byggahus.se

I akut hjälp med kunskap om att svetsa i armeringsjärn, har aldrig svetsat!!!

 1. S
  Anonym
  eh? skydd??
  hade shorts och skyddsskor stod och svetsade förtagningar på störra amering till platta ( hade så klart svetshjäm men inte nå tjocka kläder). det regnade även :cool:
   
 2. -RB-
  Renoverare · Nivå 14
  Speciella tänger kan förvisso vara bra, men man kommer långt med skrivövningar. Man kan lägga träbitar emellan för att skydda skruvtvingarna. Det värsta som kan hända är att träbitar blir lite brända. Skulle de börja brinna är det små bitar som går lätt att släcka.
  Du kan även naja ihop bitarna med najtråd eller ståltråd en bit ifrån där du skall svetsa.

  Nu har de andra varnat dig för ljuset och brännskador. Då vill jag passa på att tipsa om att ha skyddsglasögon under svetshjälmen. Då sitter de på när man knackar bort slagget.
   
 3. F
  Medlem · Nivå 4
  En nackdel med att svetsa i armeringsjärn, är att det innehåller mycket kol och därför vill härda i övergången mellan svetsfog och järnet när det svalnar fort
   
 4. J
  Medlem Nivå 9
  Jag svetsar i långärmad t-shirt och vanliga montagehandskar utan problem, tunna handskar är smidigt och enkelt bara man inte är och petar så länge stålet är hett. Det du dock bör vara försiktig med är slaggen. Om den sprätter iväg av sig själv när det börjar svalna eller när du hackar bort den och du får en i ögat blir det inte roligt!

  På behållaren till svetstråden brukar det stå mellan vilka ampere-tal (vilken inställning du ska ha på svetsen) tråden är gjord för, men jag hade nog börjat på 80 eller så och känt mig för. Troligen behövs det mer malla än så.
   
 5. Snailman
  Medlem · Nivå 16
  Har för mig att det är bra att ha kläder av bomull och inte av syntet.
   
  • Laddar…
 6. mexitegel
  Allvetare · Nivå 23
  Japp! Precis så, först teorin sen praktiken!

  Ska du svetsa ände mot ände och vill få det rakt kan jag tipsa om att skaffa dig ett vinkeljärn som du lägger armeringsstålen i. Se bara till att inte svetsa fast i vinkeljärnet :p
   
  • Laddar…
 7. -RB-
  Renoverare · Nivå 14
  Inte nu igen :)

  Ny telefon, ny auto-correct.
   
  • Laddar…
 8. mattiasp
  Besserwisser · Nivå 18
  För de armeringsstålskvaliteter vi normalt använder i Sverige är svetsbarheten inget stort problem. Tvärtemot vad man kan tro är armeringsstål ganska avancerade material. Kolanalysen ligger på den undereutektoida sidan, dvs under 0,8%, vanligen kring ca 0,7%. Materialen är seghärdade med martensitiskt ytskikt och ferrit-perlitisk kärna. Det går inte att åstadkomma martensitisk struktur utan extrem kylning, vilket inte kan ske utan att verkligen anstränga sig. Industriellt sker det sista valsningssteget med naterialet i austenitisk struktur, knappt 300 grader över gammalinjen i järn-kol diagrammet. Därefter sker kylning av ytskiktet med vattensprutning med högt tryck. Ytan får då martensitisk struktur, men kärnan har fortfarande austenitisk struktur. Anlöpning av martensiten sker när kärnan svalnar och övergår till den ferrit-perlitiska strukturen.

  Ni får ursäkta utläggningen, jag skriver sånt här ibland, främst för att själv komma ihåg vad jag har lärt mig av att surfa runt, genom att sätta egna ord på det.
   
 9. mexitegel
  Allvetare · Nivå 23
  Så, armeringsstålen är alltså bra? :)
   
  • Laddar…
 10. mattiasp
  Besserwisser · Nivå 18
  Ja, starka och högst svetsbara!
   
 11. Patrick E
  Medlem Nivå 10
  Som sagt tidigare så är långärmad tröja och byxor i bomull ett bra skydd. Handskar i läder som går en bit upp på armen är också att föredra.
  Jag skulle också rekommendera ett par vanliga skyddsglasögon under svetshjälmen. Slaggen kan sprätta iväg när svetsfogen kallnar och när du knackar loss den. Inget man vill ha i ögonen.
  Testa dig fram på lite skräpbitar tills du får till en bra svetsfog. Då vet du vilken ström du ska ha och vilket avstånd mellan gods och elektrod som är lämpligt.
  Stänker det och sprutar för mycket är strömmen för hög. Blir svetsfogen smal och du får lätt avbrott är strömmen för låg. Avståndet mellan elektroden och godset spelar också in så försök hålla det konstant genom att luta elektroden ca 45 grader och låta den vila på ytterkanten av höljet. Svårt att förklara :) Youtube har massor med bra exempel.
   
  • Laddar…
 12. mexitegel
  Allvetare · Nivå 23
  Bra, för det framgick inte riktigt av ditt inlägg tidigare :D.
  (Men jag gillade utläggningen :))
   
  • Laddar…
 13. P
  Medlem · Nivå 22
  När du lärt dig hantera svetsen så är det dags att bli lite macho:
  - Kisa med ögonen istället för skärm.
  - sandaler och strumplös när man vill ha fina helsvetsar och inte har vett att använda arbetsbänk.
  - sitta på balken du svetsar iförd kortbyxor, sandaler när det duggregnar, gegga, jorden i fel ände, rätt ände om man gillar att det kittlar lite.

  Lycka till, det kan i värsta fall bara bli fel...(y)
   
 14. P
  Medlem · Nivå 22
  Vanliga OK 48.00 tycker jag bäst om att använda, lite svårstartade ibland, kan bero på användaren....
  Jag är inte speciellt svetskunnig, bra att veta, så mina råd kan vara lite hur som helst!
  Det enda jag arbetat med att svetsa är balk, balk, balk som skall helsvetsas med pinne och ännu mera balk, så jag är ganska duktig att svetsa grova H-balkar men inget annat!
   
  • Laddar…
 15. F
  Porn Star · Nivå 14
  Väcker liv i tråden. Tänkte svetsa B-järnen som skall vinklas upp genom plattan till poolbygget. Thermopool helt ovan mark så jag är lite petig med armeringen. Det är runt 200st 12mm järn som med ca 1-2cm toleranskrav skall svetsas fast i 8mm matta (8150).

  Fråga 1: kommer frigoliten att brinna upp? Lite brännkratrar efter svetsloppor lever jag med och jag får väl ha med mig en hink vatten.

  Fråga 2: jag har produktivitetskrav, vill inte stå för länge med detta. Det blir nog drygt ändå med tanke på precisionskraven. Har både möjlighet att svetsa MIG/MAG (det blir i sådana fall FCAW utan gas) eller pinne. Vilken skall jag köra på?

  Fråga 3: nån som kan rekommendera en fungerande gaslös flusstråd som funkar acceptabelt? Nån som provat den från Biltema?

  Fråga 4: om jag går på pinne... Nån rekommenation på pinne som är bra till den typ av stål som det är i armering och är lättänd och inte nappar hela tiden? Det blir ju i princip punkter som skall svetsas och jag har vissa svårigheter att inte få tex OK48 att nappa om jag inte stryker igång den.

  Fråga 5: nån som vet nåt om Cellulosic-pinnar? Har ett paket sådana 3,2mm liggande. Svårtända? Lämpliga för armeringsjärn?
   
  • Laddar…