Byggahus.se

Huva till skorsten - göra själv

 1. R
  Bannad Nivå 12
  Hej

  Jag har en tråd här tidigare om en Cronspis som nu blivit renoverad men där orsaken till problemet delvis varit att regn kommit ner i skorstenen. Jag skulle nu vilja bygga en huv till skorstenen. Den är inte stor och är kanske 25x25cm, gjord på 90 talet när huset byggdes, själva hålet i skorstenen bedömmer jag inte vara mer än 15x15cm.
  Har någon en bra konstruktion ni kan ge förslag på? Material, infästning osv för locket måste vara avtagbart för kommande sotning tex.

  En ide jag hade var att helt enkelt ta en plåtskiva som hålls på plats med 4 stora starka magneter i varje hörn som även klarar en storm. Vad tror ni som kan om en konstruktion?

  mvh Henrik
   
 2. sir_daniel
  Självbyggare · Nivå 14
  Är skorstenen klädd med plåt idag eller bara ren tegel?

  Om bara tegel,
  Borra och plugga fast en plåt du kan vika/böja över skorstenen.
  Sedan beroende på hur du vill göra på andra sidan kan man göra på liknande sätt fast sätta fast en gängstav och på utsidan bara en bricka o vingmutter.

  Ett annat alternativ är att bulta/svetsa en krage som skruvas fast i skorstenen av plattjärn där du gängar/svetsar fast bultar med gängorna utåt sedan "klicka" plåten i dem och fästa med muttrar/vingmuttrar
   
 3. R
  Bannad Nivå 12
  Hej
  Det är inte tegel, bara plåt. Skulle behöva se bilder på konkreta exempel....=(
   
 4. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
 5. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
 6. R
  Bannad Nivå 12
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  skorstenskydd.jpg


  En sådan här huv hade jag velat ha. Skillnaden är att min är helt i plåt. Av vad och hur ska jag göra benen och i vilket material för själva huven? Sen undrar jag hur jag göra själva huven fast inte bena avtagningsbar för sotning.
   
 7. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  KnockOnWood: Men hans skorsten är bara 25 x 25 cm, så det blir nog lite väl klumpigt att göra en sådan huv.
   
 8. R
  Bannad Nivå 12
  thomas33 du hade en smart grej men jag har läst att vissa huvar försämrar draget i skorstenen, gär även denna det? Och hur fäster jag den? Eller är själva röret som en kon som är stor upptill och sedan smalnar av så att den låser sig i hålet när man trycker ner den?
   
 9. R
  Bannad Nivå 12
  Redigerat 26 jan 2015 19:25
 10. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Jag har ingen erfarenhet av den, då jag har en huv liknande den KnockOnWood visade påbile.
  Företaget jag länkade till, har den huven i sitt paket med slang och annat. Därför tror jag inte den försämrar draget. Enligt bilderna skall den bara stoppas ned i skorstensröret.
   
 11. R
  Bannad Nivå 12
  okej...för de säljer även den här kineshatten heter det men då behöver jag en gummipackning runt om så att den verkligen klämmer åt själa hatten och inte blåser bort när en storm kommer. Klarar en gummipackning det som sitter utomhus?
  https://www.soliduct.se/takhuv/kineshatt/c-122_233_179.htm
   
 12. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Bilderna var bara exempel, knyckta från nätet.
  Tänk så här: En konstruktion kan skalas upp eller ner så den passar förhållandena.

  Som kläder, som kan finnas i storlekar XS, S, M, L, XL och XXL i samma utförande :)
   
 13. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Men en sån liten skorsten hade det varit lämpligt med en kinahatt eller något liknande som TS själv hade bild på.
   
 14. jac
  Medlem · Nivå 14
 15. R
  Bannad Nivå 12
  jag får ge mig upp på taket när det torkat upp här och mäta diametern på hålet, sen får jag se om de blir en kinahatt eller en regnhuv. Men jag skulle verkligen behöva en packningen att trä runt hatten så att jag med denna kan klämma hatten på plats i hålet. Nån som vet var det finns i denna storleken? Eller ska jag helt enkelt lägga en silikonrand runt om så att den stannar kvar som man får skära upp när man ska sota om typ 3 år? Vilken typ av silikon isåfall?!

  tack alla!
   
  Redigerat 26 jan 2015 22:15