Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hustråd: arkitektritat lösvirkeshus i två halvplan

 1. S
  Medlem · 271 inlägg
  Absolut, hon är både klokare och mindre klantig än mig så det hade nog varit bäst :)

  Tack! Vi håller tummarna att det blir bra, gäller att inte snubbla på mållinjen nu :)

  Nej renderingen är gjord så medvetet faktiskt, tanken var att visualisera de olika faserna kronologiskt. Det börjar utan utbyggnad, pergola osv men så "hoppar de fram" allt eftersom.

  Stämmer (y)

  Instämmer helt. Skadan och ärren gör mig rätt lite utan ser det snarare som en nyttig läxa och ett minne jag gärna behåller, den främsta baksidan är att min fru fick det lite tyngre ett tag. Ingen bitterhet här över detta!
   
 2. S
  Medlem · 271 inlägg
  Temperaturzoner
  För oss har processen att rita vårt hus varit omfattande. Under 1,5 år ritade vi säkert 100 hus på egen kammare, tillsammans med arkitektvänner och byggare utan att något blivit riktigt riktigt bra. Allt det här ritandet har nog utvecklat oss mycket i hantverket men oavsett lyckades vi aldrig skapa den där magin som vi tyckte tomten förtjänade.

  Men så i våras blev vår favoritarkitekt tillgänglig efter lång väntan. Efter vårt möte på tomten föll allt på plats på bara ett par veckor. Martina hittade precis det där vi saknat - en konceptuellt tilltalande helhet som höll ihop och som samtidigt möte våra praktiska behov. Här fick vi utdelning av allt skissande: vi var tränade i att bedöma olika lösningar och kunde enkelt testa hennes idéer.

  Ett utmanande önskemål från oss var att skapa ett hus för hela livet – ett hus som passar en stor och livlig småbarnsfamilj såväl som en med utflyttade barn. Samtidigt ville vi inte bygga för stort utan hålla det intimt och hållbart.

  Det resulterade i ett hus med tre temperaturzoner. Zon 1 är huvuddelen innehållande kök, vardagsrum, badrum, sovrum, kontor/WIC och tvättstuga. Zon 2 har två sovrum, ett badrum och ett allrum. När hushållet i framtiden krymper kan zon 2 till vardags hållas med lägre temperatur men öppnas upp när familj eller gäster kommer på besök. Uthusdelen med ateljé/studio/arbetsrum, förråd och gästrum utgör temperaturzon 3 som värms vid behov.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Plan - Rengjord_3_1.jpg
   
 3. Torbjärn
  Lösvirkesbyggare · 360 inlägg

  Torbjärn

  Lösvirkesbyggare
  Hur går man imellan husen är det utomhus?

  Varför ha olika temperaturer?

  Snyggt hus ser ut som ett modernt medelhavshus :love:
   
  • Laddar…
 4. S
  Medlem · 271 inlägg
  Precis, uthuset blir avskilt men det kommer gå ett längsgående skärmtak som väderskydd.
  Tanken med olika temperaturzoner är att slippa brassa på med värme överallt, både ekonomiskt och hållbarhetstänk! Känns bra att kunna anpassa huset efter behoven över tid.

  Tack ska du ha! Hoppas vi kan få till lite medelhavskänsla, hade sparat in bra på semesterkassan :D
   
 5. S
  Medlem · 271 inlägg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG-5500.jpg

  Huset klättrar i två nivåer med ca 90 cm höjdskillnad mellan vilket innebär mer trix än vad man kan tro. I praktiken görs två separata grunder som binds samman med en stödmur. Den nedre grunden gjuts i en första etapp. Därefter byggs och gjuts stödmuren. När denna härdat motfylls den, marken bereds och därefter kan den övre grunden monteras, armeras, rörläggas och gjutas. För att krydda till det hela lite ska vi ha ett nedsänkt badkar, som en liten pool, så även betongbotten till detta inklusive dess golvärmerör görs i den här första fasen. Det har krävts rätt mycket samordning här för att få mark-, grundentreprenör och VVS att synkronisera smidigt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  InkedIMG-5667_LI.jpg


  I badrum & WC gör vi 3 cm nedsänkningar i plattan för att slippa höga trösklar. Spackel för fall + plattor bygger ca 4 cm.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG-5477.jpg


  Eftersom den pålade plattan är 15 cm tjock efterfrågade vi torrare betong än normalt för att korta ner uttorkningstiden, för att undvika framtida förseningar vis sättning av tätskikten. I den nedre plattan valde vi därför betong med VCT 0,4 och kvalitet C34/45 vilket grundentreprenören fortfarande bedömde hanterbart att arbeta med - VCT 0,4 upplevde de "som att mocka suddgummi". Det kostar en knapp hundralapp mer per kubik och då har vi som bonus en rejält ökad hållfasthet.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  RemoteMediaFile-6553667-0-2021-12-15-08-46-16.JPG


  Resultatet blev riktigt bra tycker vi! Fin färg och jämn yta efter glättningen.
  Logga in för att se filmer.
   
 6. S
  Medlem · 271 inlägg
  Grund 2 - En övning i att släcka bränder
  Första gjutningen kunde inte gått bättre. Denna var dock den mindre delen utan större gemensamma ytor, så den andra omgången var klart viktigare med kök, vardagsrum, hall, korridor och vardagsrum. Eftersom vi ska ha synligt betonggolv är en välglättad yta viktig inför slipningen. Synd då att det var nu saker gick fel!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  RemoteMediaFile-6553771-0-2022-01-04-10-16-52.JPG


  Under grundarbetet blev det en del tid på plats. Jag mätte uppstick (på kvällarna, otrevligt annars), täckte över för snö och samordnade trilskande hantverkare. Bl.a. upptäckte jag att badkaret var på väg att hamna fel vilket förskjutit hela badrummet. Ett par järn fick kapas och najas om bara och så var brand 1 släckt.

  En sak upptäcktes men tyvärr för sent på eftermiddagen innan gjutning. Då insåg jag att golvvärmeskåpet stod fel. Tydligen stod det rätt placerat på vår granskningshandling men inte på golvvärmeprojektörens utförandehandling. Trist! Placeringen omöjliggjorde skjutdörren in i vårt sovrum vilket inte kändes acceptabelt, den var beställd och kostade en slant pga de avvikande måtten 1,2 x 2,4 m. Efter snabba puckar kom rörläggaren ut - på hustillverkarens bekostnad - och konstaterade att det inte gick att flytta skåpet de 6 dm i sidled som behövdes. Mitt motförslag var då att det istället flyttades ett par cm framåt, så att det hamnade utanpå väggen. På så vis kunde dörren löpa i väggen och vi fick gömma skåpet bakom garderober som sågas ut i bakkant. Sagt och gjort, brand 2 relativt släckt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG-6169.jpg


  Själva gjutningen gick bra och vi hade återigen tur med vädret. Nästan. En av killarna tog en slev betong från betongsbilens urspolning för att laga med vilket missfärgade plattan rejält på sämst tänkbara ställe. Förhoppningsvis går det bort i slipningen. Elden släckt men sotigt blev det...
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  RemoteMediaFile-6553894-0-2022-01-05-09-48-02.JPG


  Precis efter gjutningen insåg jag ett sista misstag. Grundkillarna hade inte sågat bort cellplasten i överkant vid stödmuren enligt handling, så detta stack upp bitvis där det skulle vara golv. De insåg sitt misstag och kom för att ta bort cellplasten och göra en igjutning - förhoppningsvis skulle det inte synas allt för mycket. När de sågade cellplast råkade de kapa ett golvvärmerör som löpte mellan våningarna. Haha! Så jäkla underlig och oförutsägbar utvecklingskedja.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG-6350.jpg


  Med det sagt. Jag är själv delvis utbildad inom bygg och har lagt mycket energi på att försöka föregå och förutse olika misstag, men likväl sker det grejer ibland. Inget att sura över. Man kan inte annat än bli förundrad över komplexiteten ett husprojekt ändå innebär och ställa in sig på att behöva ta en del saker på uppstuds.
   
 7. S
  Medlem · 271 inlägg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Kök 220105 1.png

  Köket är placerat i ett burspråk där vi hoppas det kan bli ett fint ljusinsläpp. Vi kommer satsa på ett platsbyggt och massivt kök som kan överleva oss. Det mer ekonomiska men icke-cirkulära valet är såklart ett IKEA-kök som får stå ut med att barnen använder det som canvas, för att sedan bytas ut om 10 år. Men vi gillar verkligen tanken på att sätta in något gediget och reparerbart som vi kanske kan ha kvar för alltid.

  I vår rendering har vi fått med det mesta på önskelistan: ljusa ekluckor, integrerade handtag och kalkstensskiva.

  Men - vad ska vi inte missa när det gäller köket? Tar gladeligen alla tips.
   
 8. T
  Medlem · 109 inlägg
  Fläktmotor monterad ute på yttertaket och gärna något material som dämpar ljud.
   
 9. Åsa Lund
  Husägare · Skåne · 5 931 inlägg
  Vi har en Grohe Blue. Kran med kolsyrat vatten. Används mycket flitigt, vill inte vara utan den
   
  • Laddar…
 10. Klaugust
  Renoveringsnovis · Österlen · 504 inlägg

  Klaugust

  Renoveringsnovis
  Jag har funderat på en lite oortodox lösning när det kommer till köksö (om man har dubbla skåp djup, 120 cm djup) och det är att ha diskmaskinen på baksidan, mot matplatsen. Dels genererar matplatsen minst lika mycket disk som matlagningen och om man lagar mat skjuter man bara över disken på bortre sidan av bänkskivan (kan vara skönt om det är stressigt i matlagningen). Disken tar man sen själv hand om eller så gör en hjälpreda det, då står man dessutom på varsin sida av köksön och står inte i vägen för varandra. En utfälld diskmaskin är dessutom inte i vägen för den/de som lagar maten (rekommendation är att inte ha diskmaskin mellan diskho och spis av just denna anledning, detta är bara steget längre).

  Eller, om man har ett stort kök, varför inte en diskmaskin på varje sida? Då kan man alternera mellan diskmaskinerna och inte behöva ställa in och ur skåpen särskilt mycket.
   
 11. richardtenggren
  Självbyggare · Gävle · 5 090 inlägg
  Jag skulle välja djupare bänkskåp än standard, typ 70 cm, blir mycket rymligare och trevligare bänkyta.

  Tycker också det ser trevligt ut med breda högskåp där man kan "gömma" dörrarna och använda skåpet för köksmaskiner som brödrost, blender och andra maskiner man inte vill ha framme på bänken.
  Vet inte vad detta kallas, men såg det i Villa Fernström, hittade en bild när jag letade, dock inte från deras villa,
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2022-03-25_09-24-24.png
   
  • Laddar…
 12. Klaugust
  Renoveringsnovis · Österlen · 504 inlägg

  Klaugust

  Renoveringsnovis
  Jag tror att de kallade lösningen för ”pocket door” men för mig är det den engelska benämningen på en infälld skjutdörr med karm.
   
  • Laddar…
 13. richardtenggren
  Självbyggare · Gävle · 5 090 inlägg
  Jag var inne på ”breakfast nook” men det är väl snarare en platsbyggd sittgrupp, på svenska verkar det kallas ”frukostskåp” av vissa tillverkare. :)
   
  • Laddar…
 14. Torbjärn
  Lösvirkesbyggare · 360 inlägg

  Torbjärn

  Lösvirkesbyggare
  Inget som säger att ett IKEA-kök är ”sämre” för miljön än ett massivt platsbyggt? Det bästa för miljön är ju att inte bygga någonting alls.

  Tänker att det är komfort och estetik som är den egentliga anledningen men att miljön slängs in som samvete när det i själva verket tar mycket mer resurser att bygga så.

  Om 15 år kanske någon annan bor i ert hus och det första de gör är kanske att riva ut köket och sätta in nytt, det är utom er kontroll. Även dyra köksluckor kan bli fin canvas för konstnärliga barn.

  Viktigaste här tycker jag att ni får ett så trevligt kök som möjligt som ni gillar. Har ni resurser till ett dyrt kök kör på men det klingar illa i mina öron att det är ett miljötänk som ligger bakom snarare än estetik och lyx. :love:
   
 15. K
  Medlem · Stockholm · 1 inlägg

  Kinchen

  Medlem
  Mycket vackert med burspråket och ljusinsläpp.
  Vi gör om ett kök just nu och vill minska på underhållsarbetet så mycket som möjligt. Av den anledningen har vi handtag som går enkelt att torka av och en kompositbänkskiva.

  Integrerade handtag innebär att du alltid är och tar på träet med ökat slitage/kladd som följd. Speciellt om det är (vit)oljade luckor, lackade bör ju klara sig bättre. Men detta har ni säkert redan vägt in.
  Hur tålig är kalkstensskivan? Vi valde bort marmor för att vi inte vill behöva vakta på spill från kaffe, blåbär, lime etc. Keramikbänkskiva gick bort pga risken för flisor (kolla t ex demostenarna i butik, keramiken har ofta skador vad vi sett).

  En lösning vi inte fått in pga platsbrist är att ha sopsortering i ett separat bänkskåp istället för under diskho. Med den lösningen får man sophanteringen nästan i höjd med bänkskivan och någon som står vid diskhon blockerar inte att någon ska slänga sopor.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.