Byggahus.se

Husstomme i Leca - Pris, fördelar och nackdelar

 1. F
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Jag och min fru planerar att bygga ett 1,5-planshus. Vi vill gärna ha putsad fasad och vad vi förstår är det byggtekniskt bäst att då ha en stomme i lättklinker eller betong. Vi har fått upp ögonen för leca isoblock 2.0 35, som är lecablock med inbyggd isolering, se länk under. U-värdet enligt produsenten ligger på 0.13 W/m2. Vi har sökt mycket information, men vill gärna ha lite input från er här på forumet:
  https://www.se.weber/files/se/2018-11/leca-isoblock-2.0-35.pdf

  1. Pris - Vi har fått anbud på materialet, men vad kostar egentligen själva arbetet? Är det någon som har ett ca. pris för själva murningen av lecablock per m2? Och vad är tilsvarande pris för utvändig respektive invändig putsning? Vi tänker oss ett geometriskt relativt enkelt hus i L-form. Vi tänker oss att block med inbyggd isolering iallafall reducerar mängden arbetsmoment, men det kanske fortfarande blir betydlige dyrare än vad arbetet med trästomme och tillhörande fasad blir?

  2. Energi - Är dessa lecablocken konkurrenskraftiga med trästomme+isolering när det kommer till energiaspekten? Vi har inget mål om passivhus eller liknande men vill ju inte ha alltför höga energikostnader. Vi förstår ju att väggen bli ganska tjock, men det kan vi leva med. Vi tänker att risken för köldbryggor reduceras med lecablocken och att den specifika värmekapacitet är högre vilket bör bättra på inomhusklimatet och reducera energikostnaderna?

  3. Fukt - Vi tänker att lecablock med utvändig och invändig puts är helt säkert mot fukt om det utförs på ett riktigt sätt då materialet är oorganiskt. Är det någon som är oenig i detta?

  4. Övriga kommentarer - Är det någon som har byggt med lecablock tidigare och har andra viktiga inspel? Fördelar/nackdelar?

  God lördagskväll! :)
  /Filiph
   
 2. H
  Medlem · Nivå 20
  2. Stomme med högre värmekapacitet ger lägre energiåtgång än en med lägre värmekapacitet med samma u-värde.

  3. Stämmer ej, det kan dock inte mögla. Stommen kan ändå bli fuktig och detta kan transporteras till andra organiska material om ni har det samt att puts tar skada.
   
 3. Johannes Carlsson
  Medlem · Nivå 20
  Njae det där med värmekapacitet och energiförbrukning är inte helt enkelt. Generellt sett är det framförallt u-värdet som spelar roll. Högre värmekapacitet är såklart en fördel eftersom det ger stabilare temperatur över dygnet och man kan ha mindre behov av värme vid köldknäppar. U-värdet är ändå det som avgör energiförlusten genom klimatskalet.

  När det gäller köldbryggor så tänk på att det blir en köldbrygga i skarven mellan varje murblock, hur stora dessa är vet jag tyvärr inte.
  Iso leca är ett smart block men man kan nog lika gärna bygga två tunna leca väggar med cellplast mellan, undrar vilket som blir billigast i slutändan. U-värdet i blocken ni tittat på är ändå helt okej.

  Tänk på att putsade väggar inomhus ger en hård yta och väldigt mycket eko så det kan bli jobbig rumsakustik.
   
 4. S
  Medlem Nivå 2
  Gammal tråd men jag vill ändå påpeka att putsade väggar faktiskt ger dålig akustik.