Husplacering i förhållande till väg,

5k läst  4 svar

 1. H
  Medlem Nivå 6
  Våran tomt är ungefär 25-35 x 40 meter stor, lite lätt tårtformad med avsmalning fram mot de 25 metrarna som gränsar mot en lågtrafikerad gång- och bilväg, åt vilket håll även viss havsutsikt förekommer. Baktill är tomten 35 meter bred och gränsar mot en hage. Ena 40 meter långa långsidan gränsar mot en annan tomt som ska bli bebyggd, och andra långsidan mot en naturområde.
  Hur skulle ni placera huset, vi vill inte placera det för långt in på tomten eftersom andra hus då kommer att skymma vår havsutsikt, men vi vill inte heller placera det för nära vägen med risk för insyn. Eftersom vi bara har en bebyggd tomt åt ena hållet kommer vi nog placera huset lite mer åt naturområdet även om det innebär viss asymmetri.
  Hur långt från vägen är rimligt att placera huset, minst 10-15 meter väl?
  Hur illa är det att i sidled inte placera huset på mitten av tomten, utan närmre ena sidan?
   
 2. F
  Medlem Nivå 7
  Kan du återkomma med lite väderstreck?

  Vilka är de andra husen som kommer att skymma sjöutsikten?

  Kan hagen eller naturområdet komma att bebyggas?

  Är tomten plan?

  Rent spontant är det bättre att placera huset nära en eller flera sidor och på så sätt skapa större yta på annan sida av tomten. Hellre två eller tre förstörda ytor och en bra yta än fyra dåliga "korridorer" runt huset.

  Lycka till! :) :) :)
   
 3. C
  Medlem Nivå 5
  Framsidan på vårt hus kommer att stå 5 meter från vägen, men det är då en grusväg som bara traffikeras av två andra hus. Vi placerade även huset 5 meter från den befintliga grannen till vänster (och som har sitt garage mot vår tomt), vilket ger plats till stort garage "and then some" mot den högra tomten som är obebyggd (än så länge). Vi ville ha en rejäl tomtbit på baksidan till fruktträd, grönsaksland, lekstuga, friggebod och lekyta (och den biten av tomten gränsar mot en skogsdunge).
   
 4. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Placera ert hus så långt åt nordöst ni kan, så får ni mycket tomt att använda i syd och väst läge.

  Men givetvis så måste det fungera ur alla andra aspekter med, men utan att ha mer info, så är detta det råd jag kan ge...
   
 5. N
  Medlem Nivå 1
  Om det ser assymetriskt ut beror på hur de andra husen i området ligger, är allt annat placerat i snörräta rader ser det konsigt ut med ett hus som ligger längre fram / bak / åt sidan. Det kan finnas detaljplaneregleringar isåfall.

  Det låter som ni kan ha fin utsikt åt tre håll (men kontrollera gärna om de angränsande tomterna kan komma att bebyggas). Husets placering påverkas till stor del av var solen befinner sig, man vill ju gärna ha en uteplats i sydväst och även ett par större fönster ditåt, kanske också åt öst. Norrsidan däremot ger dålig värmeekonomi att ha stora glaspartier i. Är utsikten finast ditåt är det lite klurigt.

  Insynen behöver inte vara ett problem om huset placeras närmare vägen, det beror helt på hur stora fönster ni vill ha i den riktningen, och var ni då placerar dem. Stora fönster på ett övre plan ger fin utsikt utan direkt insyn, t ex. Fönster som går ända ner till marken är lämpligare åt husets baksida om man vill ha lite insynsbegränsning. Det beror också på hur mycket växlighet ni skapar runt trädgården. Man kan t om tänka sig en insynsskyddad uteplats på husets framsida om man bygger en liten berså där. En spaljévägg med klätterväxter kan göra underverk för intimitetskänslan.

  Även ett garage, förråd eller motsvarande som ni kanske vill ha kan användas som insynsskydd eller avgränsning mot grannen (om denne inte misstycker).
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: