Husköpare varför är det oftast någon annans fel ?

5k läst  52 svar

 1. B
  Medlem · Nivå 16
  Det finns ju ett känt tal av en av det antika Greklands stora filosofer som går ut på hur illa ställt det är med de unga och jag tror inte att den filosofen var 80 år gammal.

  Jag tror nog att vissa medelålders i alla tider har tyckt att unga beter sig fel, men att när du var ung så höll de medelålders inne med sin kritik, medan 80-åringar inte längre brydde sig om de bröt mot några normer.
   
 2. E
  Husägare Nivå 4
  Mängden felrenoverade hus på marknaden har ökat i takt med att 50-60-talister cashar in. Där har vi generationer som curlades av staten. Nu kräver de också av yngre generationer att de ska ta ansvar? :D
   
 3. mexitegel
  Allvetare · Nivå 22
  Jag är 70-talist. Om jag hittar ett byggfel i huset som jag inte gjort själv så nog fasen funderar jag på vem som borde stå till svars för tokigheterna. Något annat vore dumdristigt. Är jag osäker skulle jag inte dra mig för att fråga här.

  Till viss del tycker jag faktiskt att giljotinen faller lite väl fort i trådarna emellanåt.
   
 4. M
  Husägare · Nivå 11
  Och där fick vi 60-talister en släng av sleven ;)
  ...fast om jag köper en Volvo 142:a från den tiden så vet jag att det säkert är en del fel på den.
  Knappast lönt att fundera på vem som är ansvarig, utan bara att skrida till verket och byta vevlager och kolvringar (inte bara lacka om ytan)
   
  • Laddar…
 5. H
  Medlem · Nivå 16
  Jag ser tre grundproblem:

  1. Fantasipriser. Folk betalar fantasipriser för allt som är större än en knipholk och ligger inom 2 timmars restid från en storstad samtidigt som husens tekniska livslängd har sjunkit. I klartext har man inte en chans att betala bort lånen och sköta underhållet med två vanliga löner och bli skuldfri innan huset har tjänat ut. Grundproblemen är en totalt misslyckad regionalpolitik som driver ihop allt folk i storstäderna där det helt enkelt inte finns utrymme för alla och en totalt misslyckad ekonomisk politik med sjukligt låga räntor och fri tillgång på lånepengar med närmast obefintliga amorteringskrav och låga krav på kontant andel samt en kultur och en lagstiftning och en marknadsföring som allihop driver på allt dyrare och mer kortlivade lösningar.
  I Finland är problemet något lindrigare än i Sverige men samma problem finns här också.

  2. Brist på engagemang och kritiskt tänkande. Många köper hus efter några minuters visning och de till och med babblar här på forumet om att det är så det måste gå till om det skall kännas rätt. Många köper hus utan att fundera på vad de egentligen har för behov och hur de vill leva. Många köper hus utan att räkna igenom vad de egentligen har råd med. Många köper extra allt i stället för att tänka igenom och prioritera utgående från hushållets behov. Det är så enkelt att köpa det som marknadsföringen vill att man skall köpa.

  De flesta av oss som har fötts från 80-talet och framåt (flumgenerationen) blev uppfostrade till att vara socialt välanpassade och flyta med strömmen och följa våra känslor och drömma rosenröda drömmar men framför allt inte engagera oss i våra egna liv. Allt skall komma av sig själv och det skall komma nu omedelbart. Huset skall se ut som i katalogen och det skall vara i perfekt skick och det skall vara färdigt nu.
  De flesta av oss fick aldrig lära sig att fundera ut hur vi själva innerst inne vill ha våra liv inom de gränserna som verkligheten sätter och att se olika sätt att komma framåt mot målet.
  Går det inte bra av sig själv fastän vi gjorde allting rätt och flöt med strömmen så förväntas vi skaffa oss mindervärdeskomplex och börja missbruka.
  Jag som har vuxit upp och levt i uppförsbacke och lärt mig söka men egen väg och ta egna beslut och göra egna prioriteringar för att inte bli utslagen ur samhället stöter ofta på total oförståelse och starka fördomar och "välvilliga" människor som försöker övertyga mig om att allt blir bra om jag anpassar mig och lever så som man skall........ och när jag gör en enkel konsekvensbedömning och berättar vad anpassningen skulle få för praktiska och ekonomiska följder för mig så förklarar de att jag ändå måste anpassa mig för att det är någon sorts medborgerlig skyldighet som man har. Skyldighet att gå under i mitt fall.

  3. Hjälplöshet. Nutidsmänniskan som lever i konsumtionssamhället håller på att glömma att det finns mer än ett sätt skaffa sig saker. Man behöver inte köpa ett nyckelfärdigt hus där allt är i perfekt skick. Man behöver inte leja yrkesfolk till allt. Man behöver inte köpa allting färdigt direkt ur katalog.
  Det går att reparera och renovera själv om man är hyfsat händig och har någon bekant byggare som man kan be om råd och om man anlitar yrkesfolk för vissa kritiska skeden. Självbyggt behöver inte alls bli sämre än när proffsen bygger. Man behöver inte köpa allting färdigt och allting behöver inte från byggvaruhusens kataloger. Man behöver inte inreda hela huset på en gång.
  Man kan gå till skogs med motorsågen och hugga 300 stockar och få dem fraktsågade och torka virket ett år och bygga ett hus av det. Bara som exempel. Jag känner sådana som har gjort det.....
  Det går att byta fönstertätningar och måla om fönstren i stället för att byta alla fönster i huset. Det går att byta brädslåning på sydväggen när den är dålig och låta bräderna på de andra väggarna hänga där i 60 år till. Det går att reparera väldigt mycket om man bara vill.

  Är man oengagerad och hjälplös och har betalat på tok för mycket för sitt hus....... då är man i klistret och då är det lätt hänt att börja tjuta om dolda fel.
   
 6. M
  Medlem · Nivå 8
  Det vet väl alla att de som verkligen är curlade av staten och ska står till svars för allt är ju 40-talisterna. :D
   
 7. S
  Medlem · Nivå 11
  Det har ingenting med ålder och generation att göra utan mer hur man är som person. Många är i nån slags limbo där de tror att hus är nånting statiskt. Det bara finns där och ska fungera år ut och år in och alla reparationer andra gör är mest otur. De förstår liksom inte att allt åldras, även hus...........
  Det är precis som med bilar. En del tror att är man medellös så går det bra att ha en gammal 500kr bil för de kostar ingenting och när de väl går sönder så är det jättekonstigt och inte minst dyrt för man kan ju inte kosta på en sådan 3000kr för det får man ju inte tillbaks................de ska liksom åka bil gratis. Lika med husägare då som inte vet nåt. De ska liksom bara betala lånet och sen ska allt annat rulla på problemfritt och går nåt sönder så beror det på förre ägaren eller besiktningsmannen som inte hittade detta.............
   
 8. Robblund
  Renoverare Nivå 6
  Det bästa inlägget!!
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: