Byggahus.se

Huset på berget - arkitektritat lösvirke anno 2018

86k läst  219 svar

 1. P
  Medlem · Nivå 6
  Hmm har ingen aning men men vi satte panelen i oktober/november och det verkade aldrig vilja sluta regna å med hyfsat nybehandlad panel så blev det endel utfällningar, tror det är värst första månaden men är helt väderberoende som sagt
   
  • Laddar…
 2. B
  Medlem Nivå 8
  Tackar! Torrt nu, vi får se vad som händer över sommaren!
   
 3. Appendix
  Husägare · Nivå 9
  Snacka om att ha tur med vädret denna byggsäsongen. Ingen större oro för att byggt in något regnfukt där inte :)
  Byggarna är glada och bönderna gråter ;)

  Blir fantastiskt fint dessutom!
   
  • Laddar…
 4. B
  Medlem Nivå 8
  Det har rullat på bra. Norrsidan klar, västsidan snart klar och sydsidan påbörjad. Rännorna i aluminium på plats vilket blir precis så snyggt som vi hoppats på och håller i en evighet :) (40 års garanti, PREFA)
   
 5. B
  Medlem Nivå 8
  Då är vi igång igen efter semstrarna och taket (obehandlad, bandtäckt aluminium) läggs på samtidigt som det invändigt förbereds för isolering av vindsbjälklaget, dragning av trummor för FTXen etc. Funderar samtidigt på om betonggolvet på entréplan ska slipas eller spacklas, lutar åt att vi testar att slipa på några ställen och tar beslutet därefter.
   
 6. B
  Medlem Nivå 8
  En intensiv augusti ledde till en paus i postandet, men nu följer en uppdatering! Taket är så gott som klart, återstår lite arbete kring huven för FTX:en samt stuprör etc. Taket lösullsisolerades och väggarna är också färdiga fram till ångspärren. Elektrikern har börjat jobba och invändigt har ett antal val slutförts:
  - Vi kommer slipa betongplattan enligt HTCs "Silver"-metod. Provslipade först på två ställen och det blev riktig bra :)
  - Fönsterbänkar valde vi svart granit eftersom det matchar fönstren (som i övrigt kommer "gipsas in")
  - Klinker hittade vi matchande det slipade betonggolvet (plan 1) och det svarta furugolvet (plan 2)
  - Alla beslut gällande el (och de är inte få!)

  Fasaden börjar få karaktär och det är kul att se hur de olika väderstrecken skiljer samt att senare uppsatta ytor snabbt "grånar ikapp" tidigare uppsatta.
   
 7. enilsson85
  Medlem Nivå 1
  Superfint! Vad har ni för behandling av ytterpanelen?
   
  • Laddar…
 8. W
  Medlem Nivå 6
  Fantastiskt fint det blir. Och fin utsikt. Undrar lite hur mycket trafik det är på järnvägen nedanför? Kan den bli störande?
  //WSP
   
 9. B
  Medlem Nivå 8
  Hej! Det är järnvitriolbehandlad gran (falspanel i tre olika bredder som varieras slumpvis för att få lite "liv" i fasaden)
   
 10. B
  Medlem Nivå 8
  Tack! Det är spårvagnen här i Göteborg och inget som stör, snarare lite hemtrevligt stadsljud när den passerar då och då :) Men det är klart att gillar man det totala lugnet man hittar på landet så blir man besviken!
   
  • Laddar…
 11. J
  Medlem Nivå 2
  Hej. Drar panelen åt brunt eller grått? Vad heter själva panelen? Är det z-panel?
   
 12. B
  Medlem Nivå 8
  Hej! Panelen drar åt brunt på södersidan, åt grått på västsidan och har inte fått så mycket färg åt öst ännu eftersom den inte kom upp före sommaren. Så svaret är att om ett litet tag är hela huset grått, men just nu är det temporärt multifärgat. Sådan är järnvitriolen :)

  Panelen är rakkantad falspanel i gran, järnvitriolbehandlad i förväg på sågverk/fabrik. Bredderna varierar mellan 95, 120 och 145 mm, snyggt blandat av byggarna.
   
 13. J
  Medlem Nivå 2
  Tack för snabbt svar! Vet du om panelen var färdigbehandlad och isf från vilken tillverkare? Eller doppade de panelen i kar eller strök på järnvitriolen väl på plats? Vet du vilket recept på järnvitriol som användes?
   
 14. B
  Medlem Nivå 8
  Hej igen! Jag tyckte jag skrev att den var behandlad i förväg på sågverk/fabrik :) Levererad av Beijer, men jag tror att det är Perssons träteknik som sågat och behandlat panelen. Jag plastade in grunden och har fått minimalt med rostutfällningar från järnet (sannolikt pga att den var behandlad i förväg), men några ställen kommer jag få tvätta av med lite citronsyra eller liknande, får kolla här på forumet vad folk skrivit om det :)
   
 15. B
  Medlem Nivå 8
  Då är golvet färdigslipat och HTC-behandlat, blev bra efter lite finlir! Även ytterdörr på plats, skönt att slippa hitta en plats för hussiffra på fasaden eftersom vi inte har någon lämplig plats :)