Byggahus.se

Husdrömmar - Case Study i Hällingsjö

 1. V
  Medlem · 9 inlägg

  Villa_annelund

  Medlem
  Hej! Kul att läsa kommentarer om vårt hus :D. Såg att det kommit en del frågor här och tänkte försöka besvara dem. Har ju själv använt Byggahus-forumet många gånger genom åren för att få tips om hur jag ska komma vidare i snickrandet. Så jag delar gärna med mig av det tankar vi hade med vårt hus. :cool:

  Ambitionen med vårt hus var egentligen inte främst att bygga ett LA hus, även om vi verkligen gillar Case study husen i Kalifornien. Vi ville mest av allt bygga ett hus som är lätt att bo i och äga, underhållsfritt, energisnålt och till ett ok pris. Lite exklusiv och lyxkänsla ville vi förstås ha och därför hade vi en strategi för valen vi gjorde.

  Vi gjorde en lista på vad vi kunde leva med i standardutförande och plockade fram några saker vi verkligen ville satsa på. En sån sak var t ex bänkskivorna i köket där vi valde en dyrare skiva från Jetstone. Innerdörrar och golv var några andra saker vi prioriterade. Vi var väldigt hårda med listan och höll oss till planen. Erfarenheter vi hade från tidigare var att det är väldigt lätt att hamna i ”vi bygger ju bara en gång” träsket och då plockar det ju lätt på.:worried:

  Några har ju uppmärksammat att vi har ett sovrum för lite. Vårt förra hus var jättestort och vi ville att detta huset ska ”överleva” att våra barn flyttar ut. Därför har vi byggt precis så stort att vi får plats nu och att huset känns lagom även om 10 år. Vi har 2-3 möjliga lösningar för den temporära platsbrist som kommer uppstå de närmsta åren.

  Sedumtak valde vi bort då i princip ingen ser taket (pga hur huset är placerat) om man inte sitter i ett flygplan eller filmar från drönare. Eftersom vi ville hålla ner kostnaderna så valde vi bort det. Men tycker själv att det är riktigt fint med Sedum.

  Energilösning är En Nibe F730 och Golvvärmeslingor. Beräknad total elförbrukning är 7700 kwh per år. Vi kommer att installera solpaneler så fort garaget är klart.

  Har ni mer frågor så svara jag gärna. Mer info på villaannelund.se eller Insta @villaannelund.
   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 6 954 inlägg

  yonna

  Medlem
  Det tycker jag är förnuftigt med ert resonemang att bo kvar när familjen krymper. Jag gjorde något liknande själv.
   
 3. banjoragge
  Lösvirkesbyggare · HELSINGBORG · 463 inlägg

  banjoragge

  Lösvirkesbyggare
  Grattis, grattis! Föredömligt skött, speciellt "Vi var väldigt hårda med listan och höll oss till planen.". Hoppas det går fram till alla självbyggare! En off-sidefråga: Vem har målat tavlan i TV/musikrummet bredvid apan?
   
 4. V
  Medlem · 9 inlägg

  Villa_annelund

  Medlem
  Den är målad av en vän (ingen känd). Vet inte om hon målar fortfarande men kan skicka kontaktuppgifter om intresse finns.
   
 5. banjoragge
  Lösvirkesbyggare · HELSINGBORG · 463 inlägg

  banjoragge

  Lösvirkesbyggare
  Från den vinkeln som visas, påminner den om en Anthony Russel. Han var verksam i Sverige, men framförallt i USA under 60-80-talen.
   
  • Laddar…
 6. T
  Medlem · 98 inlägg

  Telefu

  Medlem
  Är det mekanisk frånluft på huset? Finns någon form av vad jag antar är frånluftsskorsten ovanför kök, tvätt och badrum. Syns på bilderna i artikeln. Är det möjligt att klara det på ett nybygge idag?
   
  • Laddar…
 7. F
  Medlem · Blekinge · 84 inlägg

  Fiat 500

  Medlem
  Är det någon som vet det exakta tillvägagångssättet för betonggolvet? Slipning?påläggning av något ytterliggare över betongen? Målning? Pris/kvm?

  Med vänlig hälsning, Richard
   
  • Laddar…
 8. V
  Medlem · 9 inlägg

  Villa_annelund

  Medlem
  Ja alltså det är ju en Nibe frånluftsvärmepump som suger ut luft och tillvaratar värmen, som den sedan värmer upp vatten till tapp och golvvärme. Ventilationshuven sitter rakt ovanför pumpen i tvättrummet. Tilluft kommer från väggventiler. När vi gjorde injusteringen av ventilationen så sa teknikern att det var precis att pumpen klarade ventilationen för huset. Jag installerade spiro och frånventiler själv och en lite rolig detalj är att jag lyckades missa ventilen i tvättrummet. Så jag fick såga upp innetaket, kapa spiro och böka dit en T-koppling i kvällen innan ventilationsteknikern skulle komma. Som tur var hade jag fotat ganska mycket under bygget så jag kunde lokalisera rören. Lite stressigt var det...
   
  • Laddar…
 9. V
  Medlem · 9 inlägg

  Villa_annelund

  Medlem
  Det som gjordes med vårt golv började redan vid armeringen innan gjutning. Det ska vara grövre dimension på armering för att slippa sprickor i senare skede. Vanligtvis glättas betong med en s k helikopter samma dag som gjutning och i 9 fall av 10 så räcker det som förbehandling. Sen lackas betongen precis innan inflyttning. På vårt golv användes en lack som heter lithurin. I vissa fall kan det behövas en slipning innan lack, beroende på hur det gått med glättning.
   
  • Laddar…
 10. F
  Medlem · Blekinge · 84 inlägg

  Fiat 500

  Medlem
  Tack, då är jag med... vad är ca-priset/kvm för efterbehandlingen, armering och glättningen ska ju dit och göras i vilket fall...
   
 11. F
  Medlem · Blekinge · 84 inlägg

  Fiat 500

  Medlem
  Fick uppfattningen som om ni hade möjlighet att välja färgskala på golvet, blandade man in pigment i lacken? Eller är det den ”naturliga” betongfärgen som ni har?
   
 12. V
  Medlem · 9 inlägg

  Villa_annelund

  Medlem
  tyvärr fick jag det aldrig specat då det kom med i entreprenaden för grunden, så tyvärr har jag inget svar... men skulle jag gissa så 200-300kr / m2
   
 13. V
  Medlem · 9 inlägg

  Villa_annelund

  Medlem
  Ja, det fanns möjlighet men vi valde bort det. Det lät som att man aldrig vet riktigt hur det blir ändå. Beror lite på dagsformen på betongstationen. Så vårt är ”natur”
   
 14. V
  Medlem · 9 inlägg

  Villa_annelund

  Medlem
  Hej! Kul att du gillar färgen. Färgen i sovrummet är Sköna hems ”Scenery” från Caparol samt Nordsjö ”Down to earth” i vardagsrummet.
   
 15. F
  Byggveteran · Höllviken/Malmö, Skåne · 4 105 inlägg

  falkn

  Byggveteran
  Intressant att nämna kan vara att jag byggde ett P-hus förra året där hela stommen var platsgjuten. Glättade spännarmerade valv. Allting behandlades med Lithurin (dense + seal). Totalt ca 10 000 m2. Betalade 21 kr/m2 för behandlingen. Ser fortfarande väldigt bra ut ett år senare. Ger betongen än tätare yta samt att den även blir något hydrofob vilket underlättar städning.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.