Byggahus.se

Huscompagniet = många fel, mögelbygge, byggstopp, försening mm.

Har du flest bra eller dåliga erfarenheter av Huscompagniet?

 1. Bra

  11,1%
 2. Dåliga

  22,2%
 3. Varken eller

  66,7%
 1. Gorillan
  Medlem Nivå 1
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0024.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0021.JPG
  Välj H.C. om du vill ha många fel, i mitt fall mögelbygge, byggstopp, kraftig försening mm.

  Kort bakgrund:
  Jag skrev kontrakt i december 2016, starbesked i april 2017 och HC första indikation var färdigställande i september 2017. Huset är fortfarande ej klart och har varit kantat med bland annat dessa fel:

  - Väggar som har stått 15 cm fel
  - Riklig mögeltillväxt på vinden under byggtid så att både kommun, advokat, fuktspecialister har varit inblandade. Kommunen stoppade bygget ett tag.

  - 4 fönsterpartier och 3 dörrar beställdes annorlunda än de på ritningarna, till att börja med tyckte HC att bara 2 av dörrarna skulle bytas och inga av fönsterpartierna. Till slut gick de dock med på att byta fönsterpartierna också.
  - HC har ofta beställt för lite eller inget material och då använder deras underentreprenörer (UE) vad de har. Vissa delar av ångspärren/tätningar har de fått göra 3 gånger och det betyder nu att gipsloftet är ihop spacklat på ca. 10 ställen där de har fått skära upp och göra ordentlig ångspärr.

  - I princip ingen egenkontroll. Du är helt beroende av att själv kolla vad de gör, varje dag!
  Deras byggledare kollar i princip inte om det som deras underentreprenörer har gjort är korrekt. Han är typ 1-2 gånger i veckan på bygget och då är det i princip bara för att se till att det finns erforderligt byggmaterial.

  - Ritningar som inte följs
  - Fakturering för arbeten som inte har gjorts. Eftersom de har ganska dålig koll på vad deras UE har gjort så skickar de direkt vidare UE krav till byggherren utan att verifiera om kravet är rättmässigt. Och har du då inte varit på bygget och tagit bilder för att motbevisa orimliga krav, ja då får du kämpa med det också!

  - Felaktig dränering
  - Du kan inte lita på vad du avtalar med din byggledare. Många gånger har ingångna avtal brutits och förvänta dig inte att du får besked om detta.

  -----
  Nej, som jag ser det så har HC ett stort grundläggande problem:
  - Deras UE (HC har i princip bare en snickare själv) har de flesta ett fastpris avtal. Och om de gör något fel, även om det är deras eget (UE's) fel, då skall HC betala för de material som går åt för att rätta till felen!

  Detta betyder att de som gör jobbet blir premierade för att göra jobbet så snabbt (slarvigt) som möjligt. De riskerar inte någon åtgärd om det blir fel; HC själva letar inte efter fel, de flesta byggherrar gör det inte och egenkontrollen är ju något de själva fyller i....

  Jag skulle vilja säga att nästan varje gång jag har varit på bygget har jag hittat fel som en "vanlig" hantverkare inte hade lämnat efter sig, åtminstone inte 95% av de hantverkare som jag har kommit i daglig kontakt med genom mitt arbete hos en av Sveriges största entreprenörer i mer än 20 år!

  Om du inte tycker det är kul att springa runt med en blåslampa varje dag och försöka få en UE som du egentligen inte skall ha någon kontakt med, till att rätta till fel, så skall du välja en annan entreprenör än HC!
   
 2. A
  Medlem Nivå 3
  Vilken byggledare har eller hade du?
   
 3. Gorillan
  Medlem Nivå 1
  Han har slutat...
   
 4. S
  Medlem · Nivå 11
  Tack för information! Då vet man vart man INTE ska vända sig iaf.

  Det är inte så jävla svårt att bygga ett hus korrekt....
   
 5. A
  Medlem Nivå 3
  Nu har jag själv ingen erfarenhet av just Huscompagniet. Men det finns negativt OCH positivt att läsa om alla hustillverkare, även Huscompagniet.
  Och tänk alla som väljer att inte skriva, de är nog ganska nöjda annars hade dem skrivit.
   
 6. J
  Medlem Nivå 1
  Om jag inte har helt fel betalar man i stort sett hela huset vid leverans hos HC. Hur kan det då komma sig att men får fakturor på sådant som inte är gjort?
   
 7. Gorillan
  Medlem Nivå 1
  Huscompagniet har nu rättat till alla de större felen som konstaterats innan färdigställandet och som noterades till slutbesiktningen.
  Som en del av en uppgörelse som gjordes för att ersätta våra dokumenterade extra kostnader pga. deras försening, så ersatte Huscompagniet oss för alla kostnader och felfaktureringar som hade gjorts.

  Huset som vi har fått har blivit bra, dock har vägen dit varit besvärlig och med allt för många feltramp under vägen. Jag hoppas verkligen att dem har bättre koll på deras UE's arbeten på andra projekt.