Byggahus.se

Husbyggare som bygger i solid sten?

710 läst  13 svar

 1. O
  Medlem Nivå 7
  Finns det några husbyggare i Sverige som bygger traditionella hus i solid sten?

  Alltså hus i denna stil:
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  En ganska enkel konstruktion utan någon golvvärme eller element eller liknande, det räcker ju med ved för uppvärmning om huset är litet.
   
 2. M
  Medlem · Nivå 10
  Jag tvivlar på att man får bygga sådana hus i sverige med tanke på energiförbrukningeg. Möjligtvis då med en rejäl isolering invändigt. Flytta till england vet jag, där dräller det av såna hus men priserna är höga!
   
 3. O
  Medlem Nivå 7
  Fast energiförbrukningen bestämmer man väl själv? Om enda uppvärmning man har i huset är vedeldning så är ju inte förbrukningen speciellt hög. Det räcker ju att man håller kanske 13-14c inomhus vintertid, man får helt enkelt ta på sig tofflor och tweedkavaj. Det är ju en del av charmen med gamla fina stenhus, det SKA vara lite kallt och dragigt.
   
 4. simpa96
  Medlem Nivå 1
  Det är ett jäkla jobb men går att göra ,men du lär få isolera 220 + 45 invändigt för att få något som håller värmen, Annars kan du mura med leca och sedan fins det granit dekorsten som är väldigt likt det du efterfrågar,
   
 5. Appendix
  Husägare · Nivå 9
  Krav på hur man bygger i detta landet.... Det kan vara ett tips att läsa på kring byggnormer osv ;)
  Massor med krav kring just energi"värde" på huset. Handikappanpassning osv

  Underbart
   
 6. M
  Medlem · Nivå 10
  Men det du tycker är ju inte detsamma som myndigheterna tycker. Det finns massvis med regler gällande husbygge så jag tror det blir svårt. Men jag kan ha fel, enklast är väl att gå upp på komunens byggnadskontor och resonera om dina planer.
   
  • Laddar…
 7. simpa96
  Medlem Nivå 1
  Det man kan göra är ju att söka bygglov som fritidshus, då slopas väldigt många krav.
   
 8. T
  Medlem Nivå 5
  Får man skriva sig på en adress som tillhör en fritidsbostad i Sverige?

  I FInland har det varit omöjligt, men reglerna håller sakta på att luckras upp lokalt. Om man inte officiellt kan skriva sig på fritidsbostaden men bor där permanent så blir man i praktiken bostadslös i myndigheternas register! Sjukt, men så är det. Du kan heller inte kräva någon service i form av t.ex. postutdelning och skolskjutsar.
   
 9. J
  Renoveringsnovis Nivå 4
  Energiförbrukningen bestämmer man själv, men inte isoleringen. Du måste bygga ett välisolerat hus. Sedan kan du brassa på med infravärme utomhus á 60000 kWh per år om du vill, det lägger sig ingen i. Det man är intresserad av är att bestämma hur folk bygger, inte hur mycket energi de gör av med.
   
  • Laddar…
 10. simpa96
  Medlem Nivå 1
  Ja det kan man göra. Många som hyr ut stugor mm till åretruntboende. OM jag inte minns fel är det ganska begränsad yta man får bygga om det inte ska räknas som småhus för då gäller generella byggnormer iallafall.
   
 11. Appendix
  Husägare · Nivå 9
  Och du tror inte att byggnadsnämnden ser igenom det?
  Du får gärna visa hur det går till men med tanke på hur svårt vissa har att få slutbesked i vettiga vanliga byggen (ostädad tomt, exempelvis) så tror jag enbart att den luring går i glesbyggd. Om ens där då paragrafryttarna har mer tid där ;)
   
 12. simpa96
  Medlem Nivå 1
  Har byggt en "sommarstuga" på 115 kvm med källare åt kund Beror nog helt på vilken kommun man bygger i ja
   
 13. Appendix
  Husägare · Nivå 9
  Vilken kommun var det i då? :)

  Vad hade den för energiklassning och hur skedde slutkontrollen? :)
  Nybyggnation har ju krav på klass C som lägst.
   
 14. simpa96
  Medlem Nivå 1
  Tjörns kommun. Anledningen till att bygglovet var för fritidsboende var ej för att komma undan energikrav utan att man inte fick bygga permanentboenden på området, minns inte siffrorna men det var fullisolerat platta med vattenburen golvvärme och 45+170+45 Iso i väggar,
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka