Det gäller ett hus från 1940-talet där det inte finns något känt bygglov för. Det är tydligen rätt vanligt på den där platsen (en ö). Jag vet ju att sådant är preskriberat och kommuntanten bekräftade det i telefon. Men vad händer om man vill bygga till? Måste man då söka bygglov för alltihopa, alltså befintligt hus plus tillbyggnad? Behandlas då det gamla huset enligt dagens nybyggnadsregler?
Det är utanför planområde.
 

Bästa svaret

Claes Sörmland
På 1940-talet krävdes inget bygglov för att bygga utanför städer/tätorter, det kom först senare. Då gällde 1931 års byggnadstadga. 1947 kom nästa byggnadstadga. Först 1972 regleras den fria byggnationen på landsbygden, det är alltså först 1972 som varje hus ska ha prövats med ett bygglov.

Så det kan inte finnas ett bygglov för din byggnad eftersom några sådana inte beslutades om för byggnation på landsbygden på den tiden.

Du söker bygglov för den åtgärd du vill utföra, alltså tillbyggnaden. Men åtgärden är ju inte frikopplad från huset så byggnadsnämndens tjänstemän kommer att bedöma hur utbyggnaden fungerar tillsammans. Så även om du formellt inte söker bygglov för det gamla huset så blir det ju indirekt en del av prövningen. Byggnadsnämnden har stor frihet att ställa samtida krav på den tekniska nivån på din nya utbyggnad, de vara både stenhårda och mjuka. Är de för hårda så kan du överklaga om du har gott om tid. Saknar du det så får du böja dig inför handläggarens nycker.

Läs mer här:
https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/andring-av-byggnader/tillbyggnad/
 
  • Gilla
Kcee och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.