Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hus i tomgräns, överklaga lantmäteriförrättning om tvångsservitut

 1. E
  Medlem · 139 inlägg

  El oso

  Medlem
  Taket är inte i omedelbart behov av att bytas men det kommer nog på sikt. När jag monterade solceller på det tvättade jag först av det och impregnerade pannorna med betongimpregnering.Vattnet rinner av som vatten på en gås och jag har dessutom 20 m2 pannor i reserv som plockades av när jag installerade solfångare 1999. Däremot är det hål i hängrännan och den behöver nog bytas men får väl lämna den delen till hon mjuknar, det är ju inte jag som stirrar in i en asfaboardfasad utan hon.
  Och takets överhäng skyddar från nederbörd....
   
 2. B
  Allvetare · Stockholm · 9 551 inlägg

  b8qPremiumikon: Hand

  Allvetare
  Det var jag som skrev det. Tack för upplysningen, då begriper jag bättre hur Lantmäteriet lyckats korta sina långa handläggningstider som man hade tidigare. Inte genom att bli fler eller effektivare, utan genom att få färre uppdrag i och med att man erbjuder tjänsterna till mindre attraktivt pris. ;)
   
  • Laddar…
 3. Z
  Medlem · 44 inlägg

  Zekesson

  Medlem
  Du kan JO anmäla lantmäteriet ifall du tycker stt de hanterat ärendet felaktigt
   
 4. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 12 965 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Vad jag vet får man underhålla sin byggnad även om den ligger i tomtgräns, byta hängrännan skulle jag gjort. Meddela grannen skriftligt innan och spara en kopia på brevet om farbror blå dyker upp…
   
  • Laddar…
 5. E
  Medlem · 139 inlägg

  El oso

  Medlem
  Otaktiskt?
  Vad gör man när grenarna från grannens träd hänger ut över ens egen garageuppfart och skräpar ned i ca 2 månaders tid på hösten?
  Varje gång fick jag innan jag körde ut bilen först sopa undan äpplena och när jag kom hem fick jag stanna på gatan utanför och först sopa undan äpplena innan jag kunde köra upp på garageuppfarten annars blev garageuppfarten full av äppelmos som man fick kliva i.
  Gubben struntade fullständigt i att jag sa åt honom att ansa trädet och då sa jag åt honom att då gör jag det, så jag kapade av grenarna som hängde ut över min garageuppfart enbart, inget inne på hans tomt. Allt enligt Jordabalkens regler.
  Vad gör man när han inte lyssnar?
  Jag startade inte några anmälningar till polis, byggnadsnämnd parkeringsövervakning och kommunens gatuenhet, det gjorde grannarna...
  Otaktiskt?
   
 6. E
  Medlem · 139 inlägg

  El oso

  Medlem
  JO-anmälan är ett slag i luften, innebär bara smäll på fingrarna på Lantmäteriet men det struntar de i så det är meningslöst
   
  • Laddar…
 7. E
  Medlem · 139 inlägg

  El oso

  Medlem
  Tyvärr får man inte gå i på annans tomt utan medgivande det är olaga intrång. Det hjälper inte att man bara ska underhålla sitt eget hus, tyvärr.
   
 8. M
  Medlem · 27 inlägg

  Mangebang

  Medlem
  När jag ser tomten på Google map tycker jag nog att det antingen finns för mycket byggnad /anläggningar på tomten eller så är tomten för liten för det man vill/har velat göra. Kan nog skapa en viss irritation hos grannarna.
   
 9. N
  Medlem · Stockholm · 29 inlägg

  ninjaman

  Medlem
  Snacka om att kräva välvilja av andra utan att själv anstränga sig mer än nödvändigt.
  Först kapar du hennes äppelträd för att de stör dig och "det är din rättighet enligt jordabalken".
  Sedan röjer du hennes uppfart utan bygglov.
  Nu gör du anspråk på hennes tomt.

  Du tror inte hon också tycker hon tycker hon har "rättighet enligt jordabalken" till sin egen tomt och tröttnat på att handskas med någon som nästan verkar anstränga sig för att skapa grannosämja?
   
 10. E
  Medlem · 139 inlägg

  El oso

  Medlem
  Det stämmer inte att de kortat sina handläggningstider, de är fortsatt långa men det varierar kraftigt över landet, i vissa fall år.
  Man ser också att Lantmäterierna söker förrättningslantmätare med ljus och lykta via annonser på platsbanken, Linkedin etc. detkan man se om man googlar
  Handläggningstiderna skulle ju vara betydligt kortare och kostnaderna lägre om förrättningslantmätarna inte krånglar till det så förbannat med flera möten, onödiga inmätningar och att de håller tungan rätt i mun och avvisar ärenden som på förhand är dömda att misslyckas. Då skulle de hinna med att ta fler ärenden. Men unga oerfarna Lantmätare ska ju gör allt enligt regelboken som de lärt sig i skolan (kostnadsdrivande).
  De har ju faktiskt en skyldighet att hålla nere kostnaderna och har även en upplysnings-skyldighet enligt förvaltningslagen men i det här fallet undrar jag om det inte är chefen som vill slå mynt av alla ärenden och få in tim-pengar till sin enhet så mycket som möjligt?
  Eller är det dålig styrning av unga OERFARNA Lantmätare?
  Se i denna uppsats från UMEÅ Universitet hur kostnaderna varierar: http://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:1576433&dswid=-7186
  Även Fredrik Warnqvist, Lunds Universitet har skrivit om servitut i Lantmäteriförrättningar, se https://lucris.lub.lu.se/ws/portalfiles/portal/38227629/15_Fredrik_F_rr_ttningsservitut.pdf för den intresserade

  Och så här säger Statliga Lantmäteriet:
  https://www.lantmateriet.se/sv/Fastigheter/Andra-fastighet/vad-kommer-det-att-kosta/
  Och det finns en förordning där regering och riksdag bestämmer taxan och den börjar med Förrättningslantmätare för 1500:-/tim och slutar med Specialist för 1900:-/tim.
  Kommunerna får ta ut mindre (som i Göteborg) men inte mer men i Västerås fall ta man ut 1700:-/tim rakt av dvs även för en oerfaren förrättningslantmätare, i strid med den statliga taxan. För 1700:- /tim ska man få en ERFAREN förrättningslantmätare, men det har jag verkligen inte fått, det visar hennes handläggning så jag tänker överklaga och har nu kontaktat en advokat.
   
  • Laddar…
 11. Nissens
  Garagebyggare · Göteborg · 6 316 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Och åter igen: ingick taköverhänget på 90cm i bygglovet för ditt hus?
  Det har stor betydelse i frågan…

  Om det inte ingår så har du ett preskiberat svartbygge, och det är klart att din granne inte gillar det.
   
 12. M
  Medlem · Stockholms · 117 inlägg

  mumiemonstret

  Medlem
  Även om jag håller med om en del som sagts om TS attityd vill jag ge honom en eloge för att han håller sig kvar i tråden trots mothugg. Det ser man inte ofta här.
   
 13. Nissens
  Garagebyggare · Göteborg · 6 316 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Eller också kunde du använt högtryckstvätten någon gång ibland och enkelt tagit bort äpplemoset.

  Alternativt plockat ner äpplena innan de faller ned. Då hade du gratis äpplen till pajen. :)

  ibland får man vara smidig.
   
 14. F
  Medlem · 106 inlägg

  FruNilsson

  Medlem
  Om det är vanligt med byggnad i gräns, så kanske du ska börja i översiktsplanen som gällde då och er detaljplan; vad säger dessa. I DP står bestämmelser och hur marken får användas (prickad osv), ev servitut, att planen är avsedd för bostadsfastigheter osv. Bostäder har underhållsplikt t ex (annars gäller inte försäkringen kanske) o grannen skulle kunna ställa krav på underhåll. Sen kolla på kommunen o tingsrätten om det finns liknande ärenden; vad hände.

  Efter att du har plockat in alla nödvändiga handlingar o tagit reda på det som behövs; tala med en advokat som kan fastighetsrätt, det är gratis att fråga om de utifrån fakta kan hjälpa dig. Sen går du till ditt försäkringsbolag o kollar din rättshjälp. Adv vägleder o fixar, tar över som ditt ombud om du vill. Du har självrisk + belopp, men försäkringen tar resten.

  Det finns grannerättsliga regler, o jordabalken mm till ditt stöd. Kanske räcker det med ett brev från advokat så ändrar tanten sig. Kanske med löfte om återställande av nertrampad mark, eller ej ersättning.

  Eller, ev skulle du kunna ställa skadeståndskrav mot grannen om din fastighet blir skada i det icke täckta tillståndet (fukt, röta).
   
  • Laddar…
 15. E
  Medlem · 139 inlägg

  El oso

  Medlem
  Husen står där de står enligt ursprungliga bygglovet från kommunen och vi bägge köpte husen precis så här.
  Bygglov finns för tilläggsisoleringen och puts, det var just tilläggs-isoleringen som orsakade att det krävdes bygglov för fasadändringen från mexitegel till vit stänkputs men i ursprunglig kommunikation (skriftlig via mail) sa bygglovenheten att det inte krävdes bygglov men sen ändrade man sig...(!)
  Och rent praktiskt har det noll betydelse för grannen, den delen av tomten under mitt tak används inte till något vettigt och det är svårt att något att växa där eftersom taket hindrar regn att nå ned till växterna...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.