Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hus i tomgräns, överklaga lantmäteriförrättning om tvångsservitut

 1. P
  Medlem · 31 inlägg

  Plåtis22

  Medlem
  Du tog själv död på grannsämjan när du pajade hennes äppelträd
   
 2. L
  Medlem · 16 inlägg

  lothloria

  Medlem
  Hej!

  Du har redan fått väldigt bra svar från Falckman kring det juridiska. Som tidigare lantmätare (på statliga lantmäteriet) instämmer jag helt i den bedömningen. Har jobbat med tvistiga förrättningar, men mig veterligen är just den fråga du beskriver ännu inte prövad i högre instans. Det hela handlar om vad för typ av intrång det är frågan om, om nytt servitut blir ett större intrång än vad som nu finns i och med gällande bygglov. Det krävs en hel del utredning för att klarlägga detta och jag är inte förvånad över att kostnaden dragit iväg.

  Det fel som kan ha begåtts är dock kommunicerat pris. Jag skulle aldrig kommunicera ungefärligt pris om 50 000 för en tvångsåtgärd där man inte är överens, där fick jag alltid upplysa om att det kan bli dyyyyyrt, 100' och uppåt är inga konstigheter. 50' är numer normalpris för en reglering eller avstyckning, kanske var det det som avsågs om de inte förstod att ni var oense från början? Någon skrev tidigare att man kan föra över mark för 30 000, det stämmer inte längre. Priserna har stuckit iväg på senare tid. Räkna med minst 50' för en åtgärd hos LM nuförtiden. (undantag om fler åtgärder utförs tillsammans eller om det blir en sk skrivbordsförrättning där man inte behöver ut och mäta men absolut inte i fall där man är oense).

  Ni kan dock testa att överklaga fakturan. Betala dock under tiden så du inte hamnar hos kronofogden. Jag slutade för ett år sen på statliga lantmäteriet men nu har jag hört att det blivit något lättare att vinna i domstol mot lantmäteriets höga kostnader om man kan motivera, förut var det i princip omöjligt. Har ju skriftligt kommunicerat pris är det ännu bättre för er, blir lättare med bevisbördan. Men kräv ut dagboksanteckningar från ärendet, där ska kommunikation ha skrivits ner, även när junioren pratade pris med er. Hänvisa dit isf. Saknas den noteringen så får ni klaga på det.

  Tråkig sits ni hamnat i oavsett. Hoppas det löser sig på något sätt. Det lättaste hade varit att reglera mark, men det är dyrt om man inte är oense och osäkert (kunde kanske dock bli positivt utfall på ett sånt här ärende trots egendomsskydd).
   
 3. M
  Medlem · 287 inlägg
  Du skrev att taket sticker ut 90 cm in på hennes tomt. Kan du inte sätta en lina på marken in på grannens tomt som följer takets linje och därefter gå längs den när du tilläggsisolerar? Dvs polisanmäler hon dig så får du helt enkelt förklara din rätt till underhåll av fastigheten till polisen.
   
  • Laddar…
 4. Unikt namn
  Medlem · 880 inlägg
  Otaktiskt att såga sönder grannens äppelträd innan du ville bygga ut fasaden och taket ytterligare....
  Kan man sammanfatta historien med att du redan gjort flertalet övertramp, planerat sabotera grannens möjlighet till el och nu söker ytterligare vägledning i hur du med hjälp av Lantmäteriet ska ta en bit tomt från grannen?
  Hoppas konflikten löser sig....men härifrån verkar du vara den mest oresonabla parten. :p
   
 5. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 11 882 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Häpnadsväckande många som tycker att TS har ”rätt” att kapa ät sig delar av grannens fastighet och accepterar premissen att det är grannen som beter sig konstigt.

  Det är TS som beter sig illa som både verkar tro att det är ok att klampa in på grannens mark för att underhålla sin byggnad utan att be om lov och avser att annektera ytterligare mark genom en tilläggsisolering som helt ska ske på grannfastigheten.

  (Jag vet att jag inte skriver något nytt i tråden här, men jag kunde inte låta bli ändå.)
   
 6. Pellegnillot71
  Medlem · 146 inlägg
  [QUOTE="Mats Lindfors 2, post: 4745500, member: 544599]
  Vår konflikt började när grannens paradisäppelträd som står typ 1,5 m från min garageuppfart och hade vuxit sig åt h-vete för stort och hängde ut över min garageuppfart och skräpade ner med enorma mängder paradisäpplen på min garageuppfart och då sa jag till grannen att om du inte ansar det där trädet så gör jag det. Grannen ansade inte trädet så då gjorde jag det det. . .[/QUOTE]

  Jag tror att du skulle ha mycket större framgång i din grannrelation om du funderade över uttrycket "ömsesidig respekt", vilket INTE innebär att allt du gör mot grannen är helt OK, medan allt hon gör mot dig förklaras med att hon är en skitkärring.

  Det är för sent nu men du borde ha kanske lärt dig något inför framtiden.
   
 7. B
  Medlem · 16 inlägg

  Bokskogsbacken

  Medlem
  Håller verkligen med. Sjukt glad att jag inte har TS som granne
   
 8. C
  Medlem · Halland · 94 inlägg
  Vill TS ha ett lågenergihus på bekostnad av grannens tomt kan hem isolera invändigt istället på sin egen bekostnad.
   
 9. Swetrot
  Medlem · Gävleborg · 3 099 inlägg

  Swetrot

  Medlem
  Jag tror till att börja med att det är ganska lönlöst att inleda en process mot Läntmätarkostnaderna. Advokatarvodena torde överstiga det där beloppet med i alla fall en tiopotens, och utgången ytterst oviss.

  Nästa steg är att sluta tänka på din granne som en surkärring. Med den historia ni har med äppelträd, saknat bygglov för källare och misskötsamhet av parkeringsregler så förstår jag att er relation är infekterad, men man kommer inte en millimeter framåt innan man börjar respektera varandra i en tvist. Just nu är det du som sitter med Svarte Petter, för huset är ju inte värt särskilt mycket i nuvarande skick.

  Jag skulle därför börja med att be om ursäkt och ordna ett nytt bygglov där ni inte inkräktar på hennes fastighet. Vill du isolera får du göra det på insidan av tomtgränsen och minska din boyta. Bjud henne på pensionatsvistelse eller liknande en vecka när ni åtgärdar fasaden enligt det nya bygglovet så ni inte stör och se till att det är färdigt och städat när hon kommer hem. Använd en medlare om ni inte kan prata med varandra. Kanske har hon barn som ni hövligt kan resonera med, eller att det finns någon i kvarteret som har hennes respekt.
   
 10. S
  Medlem · 21 inlägg
  Bästa svaret
  Isolera Grannväggen inifrån så är problemet löst.
  Bra relationer med grannar odlar man.
  Hade en granne sågat ner delar av mitt träd och sen viljat ha samarbete så hade jag själv varit rejält förbannad och osamarbetsvillig.
   
 11. T
  Allvetare · 1 089 inlägg
  Ja om nu taket snart behöver bytas kanske du kan få tillstånd av henne för en byggställning på hennes mark för att istället dra in taket på din sida och då givetvis flytta in väggen med.
   
 12. T
  Medlem · 5 inlägg

  Trälupop

  Medlem
  Det låter som att bygglovsansökan 2018 om fasadrenoveringen aldrig borde ha gått igenom, i vart fall ej utan ett grannmedgivande.

  Även om det inte är du som gjort fel i sakfrågan gällande bygglovet så lär du aldrig få rätt i egendomsfrågan mot din granne.

  Kan också instämma med övriga, att allt som skett tidigare känns lite väl otaktiskt från din sida och bör ha hanterats mer varsam, speciellt när du känner till hur delikat frågan verkligen är om fasadens intrång på grannens mark.
  Samt belåning av dess mark för att kunna utföra arbetet.
  Speciellt också när du inte är lekman på området utan är i din profession arbetar som KA och besiktningsman.
   
 13. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 11 812 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Det finns inga grannemedgivanden vid bygglovsprövning.

  Och det går utmärkt att söka och få bygglov för att bygga på annans fastighet. Men ett beviljat bygglov ger ju ingen allmän rätt att bygga på annans fastighet, det är ju bara en prövning enligt PBL.
   
 14. E
  Medlem · 128 inlägg

  El oso

  Medlem
  Polisanmälan för olaga intrång kommer som ett brev på posten
   
 15. P
  Medlem · 2 inlägg

  Pillpipp

  Medlem
  Med risk för att vi djupdyker lite i juridiska kverulanser här, vill jag ändå påpeka att ett officialservitut kan vara att skjuta mygga med kanon i detta läge. TS borde ha likvärdig framgång att få tillträde till grannens tomt för att underhålla sin fasad genom särskild handräckning. I nästan alla fall når dessa mål inte i närheten av de kostnader TS redan lagt ned i frågan. Liknande frågor om tillträde har ju prövats för parhusboenden och liknande där underhållet av sökandens hus ställer krav på tillträde till svarandens tomt/hustak i förekommande fall.

  //Ph
   
 16. H
  Medlem · Västra Götaland · 17 inlägg

  Henriksberg1903

  Medlem
  Förstår att det kan vara frustrerande att många kommenterar vad du gjort istället för det du frågar efter. Samtidigt verkar det ju onekligen som att det är du som är den jobbiga grannen här och det kan så klart påverka utfallet i ärendet.

  Om du för den första handläggaren presenterade problemet så förenklat, och i ärlighetens namn falskt, (”hej, jag behöver komma åt min vägg för renovering”) som du började tråden här är det ju inte konstigt om du får fel kostnadsuppgift. När senare handläggare sätter sig in i ärendet upptäcker de hur komplicerad den egentliga frågan är (”jag vill ta över en del av grannens fastighet för att förbättra för mig själv”) och då blir det så klart dyrare.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.