Jag har köpt ett stort äldre hus, byggt 1906. Huset är renoverat under 70-talet då nästan allt det gamla blev utriven, tyvärr. Vi vill gärna återgå till ett gammaldagskänsla i huset. Vi funderar mycket på golv, allt ska bytas, då det är mest gummimattor i huset och vi funderar starkt på att sätta in furugolv. Jag är sugen på kilsågat furugolv men funderar på var vi ska köpa och vilken behandling vi ska välja. Finns det någon som har kört med såpa, blir det bra från början? Kan man har det i hela huset? (Förutom våtrum såklart)

Vi funderar också på fönster. De är typiska 60-tals men huset är ett stort gårdshus och jag skulle gärna byta till 3-glas med gammaldagskänsla alt renovera de nuvarande och lägga till spröjs. Någon med tips/råd/företagtips?

Om ni har några andra tips eller råd så tar jag gärna emot dem, eller om ni har gjort något liknande så får ni gärna lägga upp bilder då jag vill få inspiration!
 
Vet du att dom rev ut dom gamla golven? Många sparar dom under det nya.
 
Ja, vi har rivit ut några mattor nu och det verkar inte finnas någonting spännande under dem tyvärr.
 
Kilsågade golv är fantastiska. Köpes av sågar som specialiserat sig på detta. Tex Åttersta såg. Googla såg och kilsågad så hittar du nog. Ibland går det att hitta en del intressant på blocket också. Men de kostar en slant om man köper helt nytt. Det går ju också välja att ha kilsågad i tex salen och ett vettigt parallellsågat golv i enklare rum.

Den traditionella behandlingen är såpskurning. Inget snack om den saken. På ett nytt kilsågat golv tycker jag nog det är enda alternativet. Observera att såpbehandling är något annat än såpskurning. Vid såpbehandling dränks golvet i outspädd såpa medan skurning just handlar om att skura med en anings linoljesåpa i vattnet.

Vi har några såpskurning golv och tycker det fungerar bra. Skurar någon gång per år. Kanske inte vad man vill ha i hallen men annars tycker jag det funkar överallt. Det tar dock några år att få till en riktig skuryta som är motståndskraftig mot vätskor och så. Lite observant bör man nog vara i början på typ vin och kaffefläckar.
 
Redigerat:
Em81 skrev:
Vi funderar också på fönster. De är typiska 60-tals men huset är ett stort gårdshus och jag skulle gärna byta till 3-glas med gammaldagskänsla alt renovera de nuvarande och lägga till spröjs. Någon med tips/råd/företagtips?
Det är väl inte bara fönstren som är fel, utan även placeringen, eller att två små på en vägg blivit ett större panorama fönster? Har du nåt foto på huset sen byggnadsåret. Kanske du kan hitta något flygfoto. De finns på internet.

Så det räcker inte bara att byta ut till nån annan modell, men det kanske är underförstått. Sätt dit fönstrena där de satt från början så blir proportionen på huset bättre.

Renovera de gamla och lägga till spröjs låter ju fult och är tveksam till att det ens går. Du får ju tänka på att anledningen till att ett fönster tidigare bestod av 3 rutor på vänster sida, och 3 på höger, berodde på att de inte kunde blåsa så stora fönsterglas. Hade de kunnat de så hade några fönster med spröjs aldrig funnits.

Jag föreslår att du sätter in orginalfönsterna istället. De gamla kanske står i nåt uthus. Att riva ut fungerande fönster från 60-talet för att sätta dit nya från 2015 låter varken miljövänligt eller särskilt snyggt. Ett hus med dess orginalfönster från början av 1900-talet är naturligtvis snyggast. Annars behåll de som är från 60-talet tills du hittar några som ser likadana ut som orginalfönstrena. Leta gärna hos grannen. De kanske har likadana hus och har kvar sina orginalfönster i uthusen.
 
Tack för tips. Nej, tyvärr så har vi inte kvar dem... Vi har däremot foto på hur huset såg ut ursprungligen och i princip alla fönster är på samma plats, en har tagits bort men annars är alla på plats. De är lite mindre (inte mycket) än de ursprungliga men annars är de inte ändrat så mycket förutom rutorna/spröjsen.

Jag är också skeptisk till att renovera dem. Jag är lite inne på att byta till 3-glas (bor i Norrland) och har hittat några företag som gör fönster till k-märkta hus (våran är inte det) men de borde i så fall se bra ut???
 
Kilsågade golv är mycket fint men inte så vanligt i hus som inte är äldre än 1906. I sådan hus brukar det oftast ligga smala trägolv där brädorna bara är 9-13 cm breda och ovanpå dem låg nästan alltid linoleummattor eller så fernissades golven.

Beroende på hur ert hus ser ut kan det kännas för ålderdomligt med breda kilsågade golv men det beror som sagt på husets utseende.

Jag rekommenderar istället att antingen behålla de smala trägolv som kanske ligger under mattorna eller att byta ut dem mot jämnbreda golv med bredden 18-20 cm. Det är ändå relativt brett men fortfarande tidsenligt. Golven kan sedan såpskuras eller fernissas, vi har båda modellerna i vårt hus och det fungerar jättebra med både barn och hund och underhåll.

Angående fönstren så är proportionerna viktiga, ska ni byta fönster (vilket jag tycker) så se till att byta tillbaka till ursprunglig storlek. Det är en liten extra kostnad att göra fönstren lite högre och smalare än de nuvarande vilket förmodligen är fallet och utseendemässigt gör det stor skillnad för husets uttryck. Den korrekta storleken kan ni se genom att riva ner runt något fönster så ni ser hur stort det varit tidigare. Detta kan dock luras lite, vårt hus byggt samtidigt med ert hade tre olika fönsterstorlekar visade det sig men när man tittar på huset kan man inte se det alls.
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Vårt hus när vi flyttade in hade tegelpanel från 70-talet och fönster från 40-talet.
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

När vi rev ner teglet, tilläggsisoleringen och den gamla originalpanelen som var skadad av tegelarmeringen såg man fönstrens originalstorlek och även att det suttit små fönster under takfoten.
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

När vi återställt panel och fönster blev husets proportioner helt annorlunda fast originalstorleken på fönstren inte skiljer så mycket egentligen. Huset känns högre och smäckrare. Vi har till och med fått höra att vi måste ha höjt husets tak en bit vilket vi inte har.
 
Redigerat:
  • Gilla
kulle och 3 till
  • Laddar…
RM-fönster gör fina fönster på gammalt vis.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.