Byggahus.se

Hur vet man om det är markradon eller radon från grundmuren?

 1. N
  Medlem Nivå 2
  Hej

  Vi bjuder på ett hus från 1973. Huset är i två plan varav ena planet är källare med sovrum. Säljaren har utfört en radonmätning på 2månader som avslutades 2015-03. I källarplanets vardagsrum angavs 220 +/- 30 bq/kvm och på övervåningens vardagsrum 200 +/- 30 bq/kvm

  Besiktningsmannen skriver att:
  -marken är Morän, pinnmo samt lera enlig ägaren.
  -huset står på betongplatta
  -grundmur av leca, betomghålsten samt lättbetong (vit och blå) som delvis är invändigt inklädda.
  -Ytterväggar är träregelsomme
  -Mellanbjälklag av trä


  Nu grubblar jag över två saker :

  -om mätningarna verkligen är pålitliga (har hört talas om säljare som luras gällande dessa mätningar).

  -Hur vet jag om det är markradon eller byggmaterial radon? Området är känt för att ha en del markradon. Jag vet att markradon är billigast att åtgärda med radonsug under plattan men om det är byggmaterial radon blir det dyrare.

  Ska man provborra? Eller skriva klausul i avtalet? Vet inte hur säljaren ställer sig till det. Tillträde är om 5månader.

  Jag vet att det angivna värdena är väldigt låga men är orolig för om de eventuellt ej stämmer.

  Tack på förhand!
   
 2. M
  Medlem · Nivå 10
  Visst finns det risk att det förekommer. Enda sätter för dig att veta är en korttidsmätning som bekräftar tidigare mätningar. Med en vettig datalogger är de tillräckligt känsliga för att ni kan se om de försöker lura en mätning igen. Vid en "normalt" förvärvsarbetande boende ser man rätt tydliga mönster över dygnet så man kan se om någon försöker ventilera extremt mycket under mätperioden.

  Alla andra sätt skapar i princip ett beroende till säljarens ord om dosplacering mm

  Sker enklast genom att mäta gammastrålning från byggmaterial. Frånvaro av strålning indikerar markradon i princip
   
 3. N
  Medlem Nivå 2
  Tack för snabbt svar :)

  Hur menar du med : Med en vettig datalogger är de tillräckligt känsliga för att ni kan se om de försöker lura en mätning igen. En korttidsmätning nu förutsätter att mätning sker under tiden hon bor i huset. Hur fungerar en datalogger?? som kan motverka att hon lägger dosorna i bilen och kör runt istället?

  Gammastrålning mäts hur? Är det genom provborrning av besiktningsmannen?
   
 4. S
  Medlem · Nivå 8
  Gammastrålningen från byggmaterial kan enkelt och snabbt mätas med en gammamätare. På detta sätt är det enkelt att utvärdera om det är radon från mark / byggnad eller båda.

  Jag har ett hus byggt -77 med undervåning i leca och ungefär samma värden.
   
 5. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 15
  Mätare för gammastrålning finns normalt hos byggkonsultföretag, men kanske också går att hyra någonstans. Mätfirmor specialiserade på radon har dem definitivt, men kanske kräver att deras egen personal hanterar dem. Sök på "gammamätare radon", så får du tag på närmaste firma.
   
 6. N
  Medlem Nivå 2
  Vart hittar man en gammastrålemätare?

  Sista husen byggdes med blåbetong -75. Så du borde inte ha blåbetong i ditt hus.
  Det är detta som förvirrar mig. Du har liknande värden utan blåbetong med andra ord kommer ditt från markradon. Då borde min visa högrevärden då det finns blåbetong i grundmuren.

  Jag ringde kommunen som lämnade ut uppgifter om grannhuset som byggts 2år tidigare men ser identiskt ut. Dem hade gjort två mätningar med 4års mellanrum (det senaste 2009), märningen visade värden på 750 bq/kvm på källarplan och 450 på ovanvåning!!
   
 7. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 15
  Om du misstänker markradon, så finns det speciella instrument för det t.ex. "MARKUS" på http://gammadataradon.se/products/radiation-detection/radon/radon-instruments/ . Samma företag har också "ATMOS" som är mycket känslig och funkar bra att "sniffa" med i t.ex. rör/kabel - genomgångar i källaren (=ett mycket vanligt läckageställe). Dessa instrument är ju inget en privatperson köper, men jag vet att de finns på många kommuner och konsultfirmor.
   
 8. O
  Bannad · Nivå 15
  Å andra sidan har du väldigt låga värden radon. Så det är väl inte ens värt att fundera på...
  Det behövs inga åtgärder enligt mig... Men om du är så orolig så installera ett ordentligt ventilationssystem. Då blir även kvalitén på inomhus luften bättre och det är nog viktigare än den radonhalten som är uppmätt...


  Har faktiskt inte hört talas om att folk luras med radonmätningar... Men det är klart, det finns folk till allting...
  Problemet känns försvinnande litet....
   
  • Laddar…
 9. B
  Allvetare · Nivå 14
  Radonmätningen borde ju finnas registrerad hos kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning, kan du inte kontakta dem och fråga vilken siffra de har fått in?
   
 10. N
  Medlem Nivå 2
  Enligt kommunen hade de inga registrerade mätningar på huset. Därav tog jag info om grannhuset.

  Jag ringde firman som läst av dosorna nu i mars. Enligt dem så har mätningen ej utförts korrekt då huset även har en tredjevåning som ej mätts (bastu, relax och förråd finns där). Samt att de ej uppgett info om blåbetong och även angett fel info gällande ventilation.

  Jag ringde besiktningsmannen och det visade sig att han konstaterat blåbetong vilket säljarna förnekade tills han visade dem i väggen i källarvåningen. Detta hade tydligen upprört säljarna.

  Han menade att då värdena redan låg över rekommenderat samt grannens höga värden så skulle han inte bosätta sig eller sin familj i det huset utan en radonsanering.

  Vi har valt att dra oss ur budgivningen då vi känner hur kostnaderna hopar sig. Två badrum nytt tak samt nu radonsanering blev för mycket.

  Tusen tack för alla era svar. Vi fortsätter leta efter vårt hus.
   
 11. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 15
  Hoppas tråden varit till nytta och även framgent (när ni hittar HUSET , vars enda fel är "lite för mycket radon").
   
 12. M
  Medlem · Nivå 10
  En datalogger är i princip en digital dosa där man istället för en spårfilm som framkallas mäter och loggar mätdata till ett minne. Ofta ner på 10 minuters intervall eller liknande. Det man oftast ser i "normala" hus där någon bor är tex tydliga sänkningar i värden när tex dörrar öppnats när man lämnat och återvänt hem. Mao om man sätter loggern i en bil hamnar man på en helt annan grundnivå och givet det du berättat i första inlägget skulle jag tro att man ska förvänta sig en datalogger att visa något mellan 150 och 250.

  En varning kanske ska utfärdas i och med att noggrannheten är så hög och samplingstiden låg så man kan givetvis övertolka resultatet då det tidvis kanske inte motsvarar ett årsmedelvärde. Vid tex markradon i ett hus med självdrag och tex kraftig blåst kan ett ökat undertryck under en kort mätning suga upp mer radon från marken än normalt. Likaså kan man givetvis få lägre mätningar. En viss försiktighet måste mao iakttas.

  För den som vet vad som ska göras och kan tolka data är det dock i princip omöjligt att lura genom som husägare bära iväg loggern någonstans
   
 13. O
  Bannad · Nivå 15
  Du kan konstatera blåbetong, men det är omöjligt att konstatera att den innehåller radon... om man inte mäter det.
  All blåbetong innehåller inte radon.

  Det viktigaste rummet att mäta borde vara källare....