Byggahus.se

Hur varm är lite dyrare klick vinyl egentligen jämfört med laminat?

 1. K
  Medlem · 6 inlägg

  Kockorock

  Medlem
  Hej, vi håller på att renovera i köket och måste byta ut nuvarande parketten. Först har vi funderat på Logoclic laminat eller någonting lite dyrare som t.ex. Pergo men sent läste vi lite om vinyl skivor med klick så vi blev intresserade i det också. Parkett är uteslutet pga. barn och liknande men vi kan tänka oss betala lite mer än Rustas laminat för att det ska se fint ut och hålla länge. Priset per kvm skulle ligga då mellan 180 för Logoclic och 320-400 sek/kvm för Pergo eller Berry Alloc. Det som är förvirrande är att om man googlar på engelska så nästan alltid står det att laminat blir varmare än vinyl, om man gör det på svenska så oftast blir det vinyl som folk säger är varmare. Synd att det står inte under produktens specifikationer, känns att det borde vara rätt enkel för tillverkarna att mäta på något sätt hur bra deras skivor egentligen isolerar.

  Nåja, frågan är följande: om vi byter ut en 14 mm golv med: a) en 8 mm laminatskiva och 6 mm underlagsskiva, eller b) 4 mm klick vinylskiva med 10 mm diverse underlagsskivor, vad tycks vara varmare? Jag skulle gissa på b) men det är så svårt att avgöra utan någon underlag alls.

  Har någon av er testat bytta ut laminat med underlagsskiva med samma brutto tjocklek vinyl&underlagsskiva?

  Några ideer?

  Tack!
   
 2. Bästa svaret

  S
  Bannad · Gävleborg · 620 inlägg

  Stadsfiskalen

  Bannad
  Vinylklick är vinnare i alla lägen. Det är varmare, tystare, vattentåligt och det är dessutom mer strävt än laminat så det är inte lika halkigt.

  Är sjukt smidigt att lägga det också. Använd en mattkniv och dela golvet över knät.
   
 3. Hojte
  Nybyggare · Halland · 633 inlägg

  Hojte

  Nybyggare
  Instämmer
   
 4. V
  Snickerinörd · Västra Götalands Län · 6 395 inlägg

  vectrex

  Snickerinörd
  Det finns ju även klickversioner av linoleumgolv. Naturligt och mycket trevligt tycker jag. Leder också värme betydligt sämre än laminat (troligen rätt likt vinyl) så det känns varmare.
   
  • Laddar…
 5. K
  Medlem · 6 inlägg

  Kockorock

  Medlem
 6. A
  Medlem · Kalmar Län · 12 367 inlägg

  AndersS

  Medlem
  Vill bara notera att det inte blir varmare eller kallare utan golv får samma värme om man mäter.
  Sedan finns det gamla åsikter utifrån de första laminatgolven och framför allt de billiga som oftast har dålig kvalite.
  Idag kan du handla laminatgolv som är matta/sträva, vattentäta för t.ex. kök, etc, men du hittar inte dem i lågprisklassen.
  Tar du däremot Pergos sortiment kan du få det.
  Underlagsskivor ska väljas utifrån golvmodell och även om man har golvvärme, så lägger man för tjocka av fel material kan skarvar börja glipa och sämre funktion av golvvärme.
  Sedan ska du också kontrollera hur många olika varianter av mönster det finns av varje golvskiva, speciellt om du har större synlig yta. Det senaste golvet jag gjorde hade 10 olika mönster så det gick bra att placera ut dem så att golvet så man inte såg återkommande mönster.
  Lycka till med ditt val.
   
  • Laddar…
 7. S
  Bannad · Gävleborg · 620 inlägg

  Stadsfiskalen

  Bannad
  Jag har lagt Pergos Orginal Excellence och Public Extreme laminat, alltså det värsta Pergo har. Dessa golv tål väta bra, men aldrig lika som ett vinylklick. De är betydligt halare än ett vinylklick, det kommer du inte ifrån. De är heller inte lika tyst och skönt att gå på. Som slutord blir dessa golv kallare än ett vinylklick, så tyvärr delar jag inte dina åsikter.
   
 8. A
  Medlem · Kalmar Län · 12 367 inlägg

  AndersS

  Medlem
  Då får du kolla deras senaste med Aqua-funktion och matt yta, sedan behöver du inte gilla dem det är ju i de flesta fall subjektivt.
   
 9. U
  Medlem · 126 inlägg

  Utdelning

  Medlem
  Visst tål vinylgolv mer väta än laminatgolv, men du klarar dig gott med t ex. Pergo laminatgolv. De har tagit bort public-extreme pga. att original e. skyddet är gott nog med aqua tekniken. Båda tål liggande vatten under en längre tid och om du inte upptäckt eventuell läcka innan den gått in igenom vaxet i Pergo-laminatskarven så har du ändå större problem än fukt i laminatgolvet. Fördel vinyl vad gäller slitstyrka och motståndskraft i slitage och läggning helt klart. Vinyl är oftast dyrare. Pergo vinyl ligger kanske på 420 kr och laminaten ligger på 300 kr cirka.

  Att laminatgolvet är halare än vinylgolvet får man förmodligen be en fysiker titta på. För det känner man inte.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.