Byggahus.se

Hur värma upp ett fritidshus optimalt? Värme och kostnad?

 1. G
  Medlem · 47 inlägg

  gblc

  Medlem
  Hej!
  Vi har ett fritidshus med timmerstomme. Uppvärmning sker med en 20 år gammal Panasonic luftluft värmepump. Bostadsytan nertill är 100 m2 och upptill ca 70 m2. Det finns 5 eldstäder. 2 Kakelugnar, en vedspis i köket samt 2 gamla kaminer. Den ena är en tung järnkamin (tysk) som leder runt röken. Den tar ganska lång tid på sig att blir varm, men håller värmen ett tag. Den andra kaminen är en "plåtkamin" som ger värme snabbt men den kallnar fort. Den finns på övervåningen. Vi stänger till så luftvärmepumpen värmer hall och kök. På vintern är vi inte på övervåningen. Värmepumpen står på 16 grader. Bor i södra Sverige och har egen ved. Elförbrukningen är väldigt låg ca 3500 kwh per år. Vi lagar mat på vedspisen och ingen tvätt samt snabbduschar och har på så sätt minskat 2000 kwh. Vi är i stugan 2-3 dagar per vecka. På vintern är det kallt när vi kommer ca 14 grader i kök och hall. I övriga rum 5-7 grader och det tar ett bra tag innan det blir varmt. Hur ska man kunna höja komforten utan att det kostar skjortan? Det är ju dags att byta värmepump. Har vi redan det mest optimala när det gäller ekonomin? Ny värmepump som kan styras via sms? Inga vattenburna element finns.
   
  • Laddar…
 2. klaskarlsson
  Medlem · Stockholm · 5 697 inlägg

  klaskarlsson

  Medlem
  Vi köpte för ett år sedan en samsung LFVP som man kan styra via WiFi (finns ngn trillsats för SMS-styrning också). Det är kanon.
  Vi har ca 15 graders underhållsvärme och ngn dag innan vi åker ut så sätter vi upp den på 20 grader...
   
  • Laddar…
 3. Norrtull
  Medlem · Stockholm · 753 inlägg

  Norrtull

  Medlem
  Tycker att ni verkar ha gott om eldstäder, gratis ved skrev du. Så min enkla lösning är, elda i alla eldstäder tillhörande rum som ni vill vara i. Sen tycker jag att LLVP kan få stå nån grad högre, öppna upp till rum ni saknar komfort i. Låt pumpen stå på full fläkt. Vi kör en vanlig golvfläkt under vår pump som vi lämnar på även när vi inte är i stugan. Det tog bort den något råa luften, jag tror att vi kämpar på att vispa/flytta runt luften även när vår pump står på endast 15grader. Sen blir det ett konstant eldande för att hålla uppe tempen runt 20. Men jag gillar vedhantering med allt det innebär. Även elda är mysigt och trevligt.

  Vår timmerstuga är på 115kvm endast. Så vi behöver inte värma samma volym som ni.
   
 4. G
  Medlem · 47 inlägg

  gblc

  Medlem
  När vi köpte huset för ca 20 år sedan så fanns det en kökspanna med självcirkulation. Vi försökte rädda pannan men det gick inte. Expansionskärlet på vinden hade dessutom gått sönder, vilket gav en vattenskada. Rören till elementen var grova och låg i golvet (utan någon isolering). Med facit i hand så skulle vi kanske köpt en kökspanna och kopplat upp mot ackumulatortank. Jag vet inte hur trögt ett sådant system är, vet någon det? Om vi ska ersätta vedspisen med en kökspanna så måste golvet dras upp för ledningar och element köpas. Vi har kvar de gamla grova elementen så de kanske skulle kunna användas. Men är det lönt? Luftvärmepumpen samt eldning i 4-5 eldstäder fungerar ju, eftersom vi åker ut flera ggr i veckan. Vi har en förbrukning på 3500 kwh 2022 mot 5400kwh 2021, Det är i princip bara uppvärmning. Ingen tvätt och endast snabbdusch. Diskvatten från vedspisen. Blir det bättre med en kökspanna?Ytc ca 105 m2 nere och uppe 69 m2. Vi använder inte övervåningen på vintern. Norrtull: Vi gillar också vedhanteringen. Ska fundera på en takfläkt i köket.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.