Byggahus.se

Hur torkar man bäst gjuten platta vintertid?

 1. L
  Medlem Nivå 1
  Gjöt plattan i förra veckan och har haft tur med vädret och plusgrader hela tiden, kom dock en hel del regn under dygn 3 och 4. Husstommen kom idag och det hela lär vara under tak i slutet på veckan.
  Har fått olika råd om att sätta igång golvvärmen med någon sorts "doppvärmare" med hjälp av rörmokaren så snart som möjligt, låta plattan vara någon månad och sen köra igång golvvärmen på låg temperatur eller vänta ett par månader och sen sätta igång golvvärmen på låg temperatur och sen höja succesivt.
  När bör man ställa in avfuktare?
  Hur länge ska man under de här förhållandena vänta med golvläggning?
   
 2. lastkaj
  Medlem Nivå 8
  Att betongen i en platta härdar långsamt är inget problem, tvärtom är det bra att det får härda långsamt. Det är därför som du kan se att nygjutna plattor vattnas. Problem med fukt i betong kan uppstå om en sedan länge härdad platta blir genomblöt och inte torkad. Inget som gäller dig alltså.

  Du kan därför lugnt vänta med att sätta på golvvärmen någon månad eller tre. Det stora problemet för dig blir när du ska lägga golv. För så fort du lägger in det nya golvet så hindrar du fukten från att långsamt försvinna i från platta, du bygger alltså in fukten. Därför bör golvvärmen ha varit igång cirka 2 månader innan du lägger golv. Först efter 6 månader bör du sätta på full golvvärme.

  Naturligtvis är detta ett problem vid nybyggen där allt ska fort som det bara går och fukten många gånger byggs in - inte bara i platta utan även i vägger o tak. Detta leder till fuktproblem. Speciellt tydligt blir detta vid stora byggnader som ska byggas så billigt det bara går, då existerar ingen tid för torkning.

  Jag väntade med att lägga golv i 6 månader på min egna platta och i 7 månader innan golvvärmen kom på.