Byggahus.se

Hur tätar man springa i grundmuren?

 1. T
  Medlem · Nivå 17
  Grundmuren har tydligen en springa/otäthet under marknivån. Om det regnar ordentligt från ett håll rinner vattnet ned från murens ovandel och ned i marken och kommer in i källaren där grundmuren står på betongplattan. Till saken hör att på samma ställe går stuprännan in i ett dräneringsrör som kan vara igensatt.
  Hur som helst ska vi gräva upp där och förmodligen kommer det fram en springa i själva grundmuren (där stöter två murdelar samman) eller mellan betongplattan och grundmuren.
  Hur tätat man detta? Finns det någon trevlig gegga man kan smeta i?
   
 2. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  Platonmatta, Isodrän mot husgrunden/källarväggen är två alternativt.
   
 3. T
  Medlem · Nivå 17
  Bra. Men om det nu finns sprickor hur tätat man dom?
   
 4. J
  Medlem · Nivå 16
  Stup till dränrör ????? , ( Är det inte ett vanligt avloppsrör 110 mm ?? ) Får inte förkomma, takvatten ska bort från huset.
   
 5. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  Oftast skär man sönder eller slipar bort befintligt tätskikt så att tex källarväggen kan ventileras på utsidan med hjälp av luftspalten mellan/i platonmattan/isodränskivorna.

  När vi satte isodränskivor så slipades hela väggen ren från asfalts-/tjärtätskiktet.
   
 6. P
  Medlem Nivå 3
  Mindre sprickor kan tätas med silikon. Om det är lite större skador kan man använda lagningsbruk.

  Även gummiasfalt/EP-membran funkar, men om man sätter Pordrän/Isodrän bör man undvika att sprida ut det för mycket då idén är att väggen ska kunna andas, precis som Demmpa säger.
   
 7. T
  Medlem · Nivå 17
  Jag vill inte sätta någon isolering, det vore dumt att sätta det bara på 10% av husomkretsen som ska grävas upp nu för denna lagningen.
  Får bli någon tätmassa, kanske PU-baserad från Bostik
   
 8. T
  Medlem · Nivå 17
  Jag frågar igen.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Spalt.JPG

  Det är ett innerhörn. Högerdelen är gammal sockel med rester av bitumen på. vänsterdelen tillkom senare (kanske 30 år sedan) om som man ser finns det en springa där regnvatten rinner igenom när vinden står från det hållet. Finns det en möjlighet att täta inifrån? Kan man sätta för en bräda som form och hälla någon väldigt tunnflytande bruk bakom?