Byggahus.se

Hur tänka med el till verkstad/uthus

 1. AXS
  Medlem · Johanneshov · 1 603 inlägg

  AXS

  Medlem
  Har ett hus på gården(jordbruk) som jag vill elektrificera. Gammalt magasin som ska bli verkstad och förråd. Men det saknar el!

  Det finns ett annat magasin ca 75m bort som har el. 3x20A som endast driver en frysbox och ytterbelysning.

  -Kan jag dra en jordkabel härifrån till magasinet utan ström och sätta upp en normcentral där?
  -Vad ska jag ha för kabel, N1XV?
  -Hur många ledare och area?
  -Idioti att inte dra in 3-fas?
  -Vad för normcentral?

  Vill köpa och gräva ner kabeln själv först, sen får elektrikern koppla in allt.
   
 2. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 19 501 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Det enda du får göra är att gräva diket för kabeln, och fylla igen det efter att elektrikern lagt kabeln och gjort den första kringfyllningen.

  Det går troligen bra att utgå med en kabel från magasinet 75 meter bort. Det beror på hur det i sin tur är matat, vad det har för kapacitet. Med 75 meter plus ett okänt antal meter före det till mätarskåpet, och jordbruksgård med kanske ett svagt nät, så är det svårt att gå på tumregler utan man behöver göra en regelrätt ledningsdimensionering för att komma fram till vilken area på kabeln som behövs. En viktigt parameter som du behöver komma fram till för denna dimensionering är hur mycket effekt du vill ta ut momentant i verkstaden, dvs den sammanlagda effekten på alla maskiner du vill kunna köra samtidigt.

  Givetvis ska du ha trefas, annars kan du inte köra några maskiner. AKKJ, EKKJ, N1XV, ACEFLEX är vanliga jordkablar. Normcentral, dvs dess utförande map kapslingsklass och tålighet mot annat påverkan beror ju på platsen där den monteras så det går inte att svara på.
   
  • Laddar…
 3. T
  Medlem · Västra götaland · 2 649 inlägg

  Tobbe_3

  Medlem
  Vid trefas är det lämpligt att välja en 5 ledare. Eftersom kabelarean i detta fall blir MINST 6 mm2 troligtvis mer, då blir ofta specialkabeln 3 ledare ( enfas) lika dyr.

  Man måste dimensionera anläggningen för att klara utlösningsvillkor och max tillåtet spänningsfall. Vid projektering behöver man först fastställa att matningspunkten klarar max spänningsfall och utlösningsvillkor i dagsläget. I värsta fall behöver även matningen till matningspunkten en kraftigare kabel ( större kabelarean).

  I en verkstad behöver man ofta ha minst 3 x 16 a säkringar för att kunna driva maskiner av olika slag ( enfas respektive trefas).
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.