... tydligen jättesvårt! Det är ju inte bara det rent estetiska (samt kanske priset) man skall ta hänsyn till men dessutom; skall man ha separat "dusch" eller integrerad i blandaren? Säkerställa att man får kokande vatten (och kolsyrat vatten?) direkt ur kranen? etc.

Är det någon som har en Quooker? Vi skall ha en diskho som är 55 cm (i ett 60 cm skåp) som det är planerat nu och tanken är försås att kunna ha soporna/återvinning därunder men får man då plats med det som behövs för att ha en Quooker?

Sedan det här med dusch, är det någon som har en sådan i själva blandaren som man kan dra ut? Fungerar det? Man vill ju inte ha en sådan som efter ett tag inte sitter fast som den skall. Vi har en separat handdusch idag och det är otroligt bra!

Tacksam för all input även om det bara handlar om en sådan trivial sak som just en blandare!
 
Krilleman
Misse Misse skrev:
Är det någon som har en Quooker? Vi skall ha en diskho som är 55 cm (i ett 60 cm skåp) som det är planerat nu och tanken är försås att kunna ha soporna/återvinning därunder men får man då plats med det som behövs för att ha en Quooker?
Hetvatten direkt ur blandaren är förbjudet i Sverige enligt PBL.
Det var därför även byggahus.se tog bort tävlingen att vinna en liknande blandare.
Enligt säkervatten så får du inte ha mer än 60º vid tappstället. Precis just för skållningsrisken.

https://www.vvsforum.se/2015/05/otillatna-kokkranar-saljs-pa-byggvaruhus/

https://sakervatten.se/branschregler/las-branschregler-20212-online-2/5-2-1-temperaturkrav/

https://www.byggahus.se/forum/threa...enkran-eller-vad-far-staten-bestaemma.257844/

Många som har "dusch" i köksblandaren använder den bara i början, sen blir det nyhetens behag.

Vill du ha min åsikt om du ska välja blandare, så kör på en svensk tillverkare från "standardsortimentet" som har dokumenterad erfarenhet att leverera reservdelar...

Det brukar bli billigast så. 👍👍
 
Redigerat:
  • Gilla
Guzzi och 3 till
  • Laddar…
duschfunktiion stänker bara ned köket och dig själv. satsa som nämnt hellre på vanligt skummande munstycke.

sen är jag av åsikten att man gärna kan ha två blandare till varsin ho, med tillräckligt mått i djupled för ett kunna rymma en ugnsplåt.

och helst bör sopsorteringen placeras inte rakt under diskhon, utan åtminstone lite åt sidan. eftersom det blir konkurrens och köbildning efter måltider annars.

tips tre är at bygga ett ventilerad låda där diskstället kan stå, så slipper man detta missprydande arrangemang uppe på bänken:) Kök med två diskhoar, öppen låda med sopsortering och mosaikvägg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Köksbänk med dubbla diskhoar, ventilationslock av trä, utdragen låda för sopsortering, och blått kakel i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Misse
  • Laddar…
Hade en utdragbar blandare med duschfunktion och använde båda så ofta att jag kommer köpa något liknande när jag byter kök i nya huset.

Känd tillverkare där det finns sprängskiss så att man kan beställa delar vid behov är det jag tänker på.
 
  • Gilla
Misse
  • Laddar…
Krilleman Krilleman skrev:
Hetvatten direkt ur blandaren är förbjudet i Sverige enligt PBL.
Det var därför även byggahus.se tog bort tävlingen att vinna en liknande blandare.
Enligt säkervatten så får du inte ha mer än 60º vid tappstället. Precis just för skållningsrisken.

[länk]

[länk]

[länk]

Många som har "dusch" i köksblandaren använder den bara i början, sen blir det nyhetens behag.

Vill du ha min åsikt om du ska välja blandare, så kör på en svensk tillverkare från "standardsortimentet" som har dokumenterad erfarenhet att leverera reservdelar...

Det brukar bli billigast så. 👍👍
Där ser man! Jag har ju sett Quooker säljas på så många ställen att jag inte för en sekund reflekterade över att det skulle kunna vara förbjudet. Men i så fall behöver jag inte tänka mer på detta.

Men sedan då det här med dusch. Den funktionen är jag van vid och vill gärna ha i framtiden. Idag har vi en separat dusch, inte jättesnyggt men superpraktiskt! Snyggare att ha det integrerat i blandaren men frågan är om det är lika bra?
 
N Niklas***J skrev:
Hade en utdragbar blandare med duschfunktion och använde båda så ofta att jag kommer köpa något liknande när jag byter kök i nya huset.

Känd tillverkare där det finns sprängskiss så att man kan beställa delar vid behov är det jag tänker på.
Fungerar det med uttagbar duschdunktion? Jag är rädd för att den så att säga skall börja ”hänga” efter ett tag. Är det verkligen som en dusch som ger bra spridning på vattnet? Vi har som sagt en separat dusch på en slang man drar upp - otroligt bra! (Dock snyggare och billigare med blandar med duschfunktion)
 
R rakt09 skrev:
duschfunktiion stänker bara ned köket och dig själv. satsa som nämnt hellre på vanligt skummande munstycke.

sen är jag av åsikten att man gärna kan ha två blandare till varsin ho, med tillräckligt mått i djupled för ett kunna rymma en ugnsplåt.

och helst bör sopsorteringen placeras inte rakt under diskhon, utan åtminstone lite åt sidan. eftersom det blir konkurrens och köbildning efter måltider annars.

tips tre är at bygga ett ventilerad låda där diskstället kan stå, så slipper man detta missprydande arrangemang uppe på bänken:)[bild][bild]
Njae jag tycker verkligen om duschfunktionen! Bra tips det där med integrerat diskställ!
 
Det är med hetvatten ur kranen låter konstigt och fel imo. Man reglerar inte vattentemperaturen över 55 C tidigare i systemet och då finns ingen skållningsrisk.

För en köksblandare är det ofta optimalt men snabböppnande två kranar. Antingen vill man ha kallt vatten direkt till saften eller så varm som möjligt för att få bort fett från köksredskap.

Ytterst sällan vill man ha 37 C i begränsat flöde som i ett tvättställ eller en dusch.

Vi har en IKEA tvågreppsblandare som öppnar fullt på typ ett halvt varv.
 
  • Gilla
Misse
  • Laddar…
Krilleman
Ulltand Ulltand skrev:
Det är med hetvatten ur kranen låter konstigt och fel imo. Man reglerar inte vattentemperaturen över 55 C tidigare i systemet och då finns ingen skållningsrisk.
Om man däremot får 95º på ett tjillevipp är således inga konstigheter?

Eller hur menar du?

Lagen är ju inte satt för vuxna primärt, utan jag misstänker att den är utställd för barn & funktionsnedsatta som inte känner värme som en vanlig individ.
 
Ulltand Ulltand skrev:
Det är med hetvatten ur kranen låter konstigt och fel imo. Man reglerar inte vattentemperaturen över 55 C tidigare i systemet och då finns ingen skållningsrisk.

För en köksblandare är det ofta optimalt men snabböppnande två kranar. Antingen vill man ha kallt vatten direkt till saften eller så varm som möjligt för att få bort fett från köksredskap.

Ytterst sällan vill man ha 37 C i begränsat flöde som i ett tvättställ eller en dusch.

Vi har en IKEA tvågreppsblandare som öppnar fullt på typ ett halvt varv.
det lär behövas minst 55 gr för att avdöda legionella...
 
R rakt09 skrev:
det lär behövas minst 55 gr för att avdöda legionella...
I beredaren ja. Sen har man en blandningsventil som säkerställer att det inte blir farligt varmt vid tappställena.
 
  • Gilla
rakt09 och 1 till
  • Laddar…
Krilleman
Givetvis bör vi skilja på beredare och tappställe då dom benämns olika.

En varmvattenberedare är ju fördel att ligga över 60ºC men gärna 65ºC.

Blandningsventilen sköter det därefter i en vanlig installation.
 
  • Gilla
Ulltand
  • Laddar…
useless useless skrev:
I beredaren ja. Sen har man en blandningsventil som säkerställer att det inte blir farligt varmt vid tappställena.
det behövs 55 gr oavsett var i nätet legionellan huserar.
 
Krilleman
R rakt09 skrev:
det behövs 55 gr oavsett var i nätet legionellan huserar.
Nja...
Anläggningar i stort så får du dom godkända om returen på VVC:n är minst över 50ºC tillbaka till undercentralen där du åter värmer din VVC.

Medans utgående tappvarmvatten till tappställe får som minst vara 55ºC.

Sidan 49 i säkervatten 2021_2:

Temperaturkrav för tappvattenledningar från Säker Vatten 2021, med specifikationer för tappvarmvatten och VVC-system, visas i en lista.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Ulltand
  • Laddar…
R rakt09 skrev:
det behövs 55 gr oavsett var i nätet legionellan huserar.
I en normal villa är det ingen risk för legionella i rörsystemet eftersom vattnet byts ut hela tiden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.