Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hur stor varmvattenberedare till värmepumpen? Totalvolym/förrådsvolym?

 1. K
  Medlem · Falun · 1 124 inlägg

  KungAnka

  Medlem
  Om några veckor kommer en ny bergvärmepump hem till oss, en Nibe F1155 dvs utan inbyggd varmvattenberedare. Jag försöker lista ut vilken varmvattenberedare jag ska köpa till. Har främst kollat på Borö, dom verkar prisvärda.

  Den gamla BV-pumpen (IVT C9) har specat "Vattenvolym 165 liter". Om man mäter tanken på utsidan får man ca 235 liter. Detta har räckt bra till oss 4 vuxna och 2 ungdomar, nån enstaka gång har det tagit slut, men det är ju bara bra om man kan få folk att duscha lagom.

  Hur kan man jämföra det med Borös tank som har 300 Liter totalt varav 110 liter Förrådsberedare? Ger den mer eller mindre varmvatten?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  VVB-300_110.png
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  TIV300-energi.jpg


  Övrigt 1: Nibe skriver att "Temperaturgivare, varmvattenladdning (BT6) placeras i dykrör på varmvattenberedaren." Antar att man ploppar in den där Borö har skrivit "DN20 Termometer/Givare/Shunt-stigare."

  Övrigt 2: Finns det någon anledning att välja en 500+300 tank istället? Värmeläckaget är något större (104 W mot 74) och den får inte plats på bästa stället utan måste stå 2,5 m från pumpen. Priset är ungefär samma.
   
 2. K
  Medlem · Falun · 1 124 inlägg

  KungAnka

  Medlem
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.