Hur stor skillnad mellan budgetmaskiner.

8k läst  19 svar

 1. A
  Medlem · Nivå 14
  Behövde en slagborrmaskin för att sätta upp ett antennuttag, då jag bor i en etta på 30 kvm så blir det inte så mycket borrande.

  Kollade i förbifarten på Jula på deras Meec dom hade en 500W för 99kr med nyckelchuck samt en 710W med nyckellöschuck för 179 kr , det vart den senare då jag tänkte att det var lika bra att ta en med lite mer effekt när det ändå inte handlar om några pengar.

  (Ser att biltema säljer samma sak enda skillnaden är att dom är gjutna i blå plast.)
  Som även är detsamma som säljs under namnet bruksbo.

  http://www.rusta.se/product.asp?pro...lverktyg+Elverktyg+%26+tillbeh%F6r&p=31101022
  Rusta har även denna 710 som då kostade 99kr.
  http://www.rusta.se/product.asp?pro...lverktyg+Elverktyg+%26+tillbeh%F6r&p=31101022

  En gissning är att det är samma tillverkare på alla dessa borrmaskiner, dom kostar lika mycket förut den sista där den är en knapp som skilljer.
  bara olika färg.

  Då jag inte visste hur mycket jag skulle använda den så tänkte jag att jag lägger ut 200-300 kr antennuttaget åkte upp och sen låg borrmaskinen ett år tills det var dags för en gardinstång.

  Ett halvår senare så hittade jag denna
  http://www.blackanddecker.se/powertools/productdetails/catno/CD501CRE/
  Kostar 474 på rusta man får sama maskin för 299 kr. på krauta. och då är det ändå rea på rusta.:confused:

  Finns även denna för 299kr.
  http://ocs.skileurope.com/skilocs-s...0708E2B9115780AAAC571?ccat_id=269&prod_id=513

  Även om dessa är kända märken bd och skil hur stor skillnad är det mellan deras billgaste i prisklassen
  200 -300 kr tex jula, biltema , rustas/bruksbo.

  Köpte några billigare skitborr "alla borrar man kan tänka sig" för 49 kr betongborrarna var inte så bra en av dom hade tex en vinge, metallborrna orkade inte ens borra igenom en metallregel i en gipsvägg så jag köpte betong borrar frå aeg och metallborrar från bd phirana, fungerar som en dans behöver inte ens trycka i betongen.
  har även slipat rost med den min meecmaskin.

  kände på b&d den är lätt och plastig märker ingen skillnad, enda fördelen är att handtaget är mindre och bättre utformat jula 710 w har lite dålig ergonomi, (gjord för större händer.)
  Det är som sagt den enda nackdelen jag har upplevt, maskinen har lite stort handtag för mina händer.

  Min fråga är hur stor skillnad är det? vinner jag nåt på att köpa en black and decker 500 w för 299 kr?
  En gissning är att det är tillverkade i asien och inte med så stor precision och krav på hållbarhet med tanke på priset.

  Jag jag ändå lägga ut pengar på en ny så är det väl bättre att investera i en i prisklassen 999 kr -
  Bosch har jag hört att deras gröna handverktyg inte är så mycket att hänga i tallen.

  Nu jobbar jag och tjänar med så jag skulle lätta kunna lägga 1000 kr 1500 för en dw eller makita hilti på nån rea om man ändå skall investera i en ny. :D


  Det vart mycket text med jag var tvungen att presentera min lilla marknadsundersökning =)
   
 2. phl
  Medlem · Nivå 14
  Det är inte någon jättestor skillnad om du går från noname kinesmaskin till en Glapp&Läcker. Med stor sannolikhet är den senare tystare och lite mer ergonomisk men slutresultatet lär bli i samma härad.

  Som du redan skriver vinner man mycket mer på att använda bra borr.

  Vad gäller Boschs gröna serie så skulle jag inte vilja säga att de är dåliga. Om du tittar på helheten, alltså ergonomi, balans, säkerhet osv så har en grön Boschmaskin mycket bra pris/prestanda-förhållande. Tittar du bara på att få arbetet utfört ligger ju kinesmaskinerna bättre till vad gäller pris/prestanda. Med andra ord får man ju ta maskinerna lite för vad de är. Som en glad amatör som hänger upp lite prylar i sin lägenhet ser jag inte hur du kan bli missnöjd med en grön Bosch.
   
 3. A
  Medlem · Nivå 14
  känns lite som att en borrmaskin för 299 kr från bd håller samma kvalite som en borrmaskin från jula biltema bruksbo för 199 man betalar mycket för märket.

  För mig duger gröna bosh säkert väldigt bra, frågan är hur mycket man skall betala för den, dom är inte så dyra egentligen många butiker har ett väldigt påslag. se bara på mitt inlägg ovan om b%d
   
 4. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Andy78, nu skriver du slagborrmaskin, så då antar jag att du menar en sådan.

  En riktig borrhammare är alltid mycket bättre än en slagborrmaskin, tom om du jämför en kines-borrhammare mot en Metabo eller blå bosch -slagborrmaskin.

  Men om du endast drar 10 betonghål i ditt liv spelar det knappast någon roll ändå, antar jag.

  Jag köpte en CO-tech borrhammare (Clas Ohlssons eget lågprismärke, antagligen kines under de flashiga kåporna), just med tanken att troligen kommer jag inte göra mer än 50 hål i betong under återstoden av mitt liv, så att motivera en Hilti för flera tusenlappar var svårt. Men jag är ändock nöjd med att slippa slagborrmaskin som jag stått och nött med tidigare. Där borren bara brinner upp hela tiden för att det saknas anslagsenergi i slagen.

  Sen är det sant det du skriver, billiga verktyg men med bra borrar, klingor, bits, osv blir direkt en division bättre än med de prylar som följer med i kartongen.

  Välkommen till forumet, förresten.
   
 5. ikeahantverkaren
  Medlem Nivå 7
  jag hade köpt en begagnad borrhammare av märket hilti eller blå bosch istället för sånt där skräp...Det visar sig alltid bli en dyrköpt affär även om det står 299kr på prislappen så är det 299 kr i sjön..När du kommer hem så förstår du mig.Prova borra i en betongvägg från 70-talet som är hård som granit.det slutar med att du övervarvar maskinen ,bränner borret och sist men inte minst hålet hamnade visst 2cm längre åt höger eftersom där var den enda punkten borret klarade ta sig igenom.
  Visst insatssumman blir betydligt högre men å andra sidan kan du sälja den om 2 år för samma pengar på blocket om det visar sig att du aldrig använder den.
   
 6. T
  Medlem Nivå 8
  Måste säga emot dig här, köpte en grå rackare på rusta för 299pix på rea för två år sedan.

  Har borrat
  20 hål i hus byggt på 70talet (betongväggar, hyreshus)
  22 hål i hus byggt på tidigt 90tal (betongväggar, hyreshus)
  16 hål i taket på ovanstående hus.
  Massor med hål i hålbetong i hus från -45 (mitt eget)

  Bilat ur klinker och en ca 3-5 cm tjock platta i ett badrum på ca 6m2 från slutet på 70talet.

  Bilat sönder flertal betongklumpar i backen här hemma.

  Och den håller fortfarande... dock skall det erkännas att Hilti'n gjort samma saker snabbare och mindre skakigt.

  Varför har jag så bra koll? Bara för att jag är impad att den fortfarande håller ihop ;)
   
 7. ikeahantverkaren
  Medlem Nivå 7

  jag visste inte att man kunde bila ur klinker med en slagborrmaskin....jag menar att jämföra päron och äpple alltså slagborrmaskin för 299kr eller borrhammare med sds chuck..en slagborrmaskin har ju bara en roterande funktion.Sedan kommer vi ju till andrahandsvärdet och det är lika med noll på lågprismaskinerna medans hilti står sig år efter år.
   
 8. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Ja precis allt det där är min erfarenhet med slagborrmaskiner, så jag rekomenderar ensidigt alla som snackar hål i betong en borrhammare. Men för de med lite mindre behov tror jag ngn slags kinesmaskin, eller kanske en Skil eller grön bosch blir rätt bra. Även en beggad Hilti går loss på en 2 papp. Drar man bara 20 hål med den så blir det ändå 100 spänn/hål. Då kan man nästan leja en hantverkare istället. "Här ska jag skruva fast en krok, kan du göra ett 40mm djupt hål där?" ... :surprised:

  Ibland tycker jag det är lite synd att vare sig gröna boschar eller kinesmaskinerna letar sig ut i begagnatannonserna. Visst blir det ruggigt lågt andrahandsvärde på en redan från början billig maskin, men ändå. Precis som tiggre skriver, dom håller ändock för ett hyfsat antal hål, så för en vanlig svensson kan det nog duga gott, tom med en beggad.

  Jag kan också tillägga ang min CO-maskin, den äter sig inte igenom betongen riktig lika bra som även en lite mindre Hilti gör. Men jämfört med slagborrmaskin är det ändå som natt och dag.
  Men jag sitter nöjd, don efter person... men framförallt arbetsuppgift...
   
 9. A
  Medlem · Nivå 14
  Alltid kul det där när man pratar om borrmaskiner så kommer borrhammaren upp, jepp.
  Jepp vet att borrhammaren är mycket bättre till att göra hål med i hård betong och sten, men det är ju det den är till för.
  Oavsett om jag köper en borrhammare vilket jag komer göra så måste jag ha en borrsmaskin och det är det som jag blivigt rekommenderad först, om jag inte vill köpa en maskin för varje grej.
  Med borrmaskinen kan jag sätta upp tavlor hyllor, jag kan slipa med den borra bort sönderdragna skruvar (jag borrar inte bara i betong).

  När jag "var nere i sällarn och porra liteee" å satte upp en hylla så gick det utmärkt att borra i teglet och lite till sedan stötte jag på ett armeringsjärn det märktes om man säger så :) men hålet var djupare en vad jag behövde så hyllan kom upp.

  Självklart så har vi ingen el i källarn förutom i tvättstugan klart det kom en sur kärrign som följt min 20 m kabel å började gnälla om att använda mangeln :mad:

  Det där om 70 tals hus var rätt skoj att läsa, jag bor i ett 40 tals och det var inga problem:D
  Detta är ett kul forum man lär sig mycket

  Oavsett om man har en borrhammare eller ej så behöver man en borrmaskin eller har jag fel?
   
 10. A
  Medlem · Nivå 14
  tycker det är mest skit som säljs på blocket är det en annons från ett företag som säljer begagnat så är det nästan alltid nån lumpbod som vet hur man tar betalt.

  kul det där med borrar borrarna jag köpte kostar hälften eller lika mycket som maskinen, men dom gör halva jobbet.
   
 11. A
  Medlem · Nivå 14
  Vad var det för maskin du köpte hur många w?
   
 12. ikeahantverkaren
  Medlem Nivå 7
   
 13. A
  Medlem · Nivå 14
  Borrhammaern ser lite klumpig ut att slipa med tror jag använder hellre borrmaskinen där.

  Hitta en aeg på rea kostade ursprunligen 1500kr, fick den för 495 eftersom en massa kunder tittat på den och det inte ingick den där atacheväskan i plast för snickare.....

  Om vi går in på borrhamme vilken skall man satsa på? kommer man användas en gång per år 4 hål/ tillfälle.
   
 14. A
  Medlem · Nivå 17
  Du kan köpa vad som helst för några hundralappar. Handlade en för 300:- som såg använd ut redan som ny och men helt i metall, inga finesser bara strömbrytare och borra/bila knapp. Har kört diverse betong/sten med den, t.ex. 4 hål 15cm rakt ned i gråsten och det tog max 2 minuter totalt och hålen var väl 14 eller 16mm. Saknar dock den steglösa funktionen då den endast har av/på. De billiga maskiner har sällan skyddsfunktioner så var försiktig om du kör fast.
   
 15. I
  Medlem Nivå 7
  Ämnet har diskuterats många ggr här men eftersom det skapats en ny tråd kan jag väl upprepa det jag brukar säga, som sagts av andra ovan, borra i betong gör man bara inte utan en borrhammare, om man inte är svårt sugen på plåga sig själv och grannarna till vansinne. Inte när en borrhammare som slår skithårt och håller för en normal hempulare i många år, kommer med en uppsättning borrar och rentav mejslar, för typ trehundra spänn på Jula. Sen kanske man även vill ha en vanlig borrmaskin, men jag klarade mig bra på skruvdragare+borrhammare i många år boende i lägenheter. Rätt maskin för jobbet är alltid viktigare än kvalitéten på grunkan.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: