Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hur sparar ni på el och värmekostnader?

 1. J
  Medlem · 262 inlägg

  Jan Young

  Medlem
  Nybliven energikonsult är jag. Jag har jobbat med detta sedan 1 jan 2021.

  Jag ser ofta att de flesta inte sparar så mycket på el och värme, utan betalar vad det kostar.

  Många som jag sett som sparar gör det själva utan konsult och expertråd och man drar på smilbanden ibland. Ofta har de surfat runt på internet lite för mycket.

  Ett fåtal vet verkligen vad de gör. De är intressanta!

  Har lite ledigt idag och nästa vecka, första ledigheten. Jag tänkte därför kika in här och se hur det står till med intresset och kunskapen? Det vore kul om någon har någon fråga.
  Som det är nu får jag bara uppdrag tilldelade och jag har inte sett riktigt den privata sidan av detta på ett forum som här.

  Jag har läst på och jag får inte göra reklam för firman här, inte ens via pm antar jag. Så det tänker jag inte göra. Vi har ändå helt överfullt med jobb så det behövs inte ändå.
   
 2. E
  Medlem · Skåne · 11 020 inlägg
  Tror de flesta på detta forum har plockat de lågt "hängande frukterna" när det gäller att spara på el.
  För att spara på värmekostnaderna blir det nästan alltid en investering i något nytt eller kompletterande värmesystem som sedan kan ta x antal år att betala sig, alt.komfortminskning i form av reducerad innetemp.

  Du som konsult kan ju här på forumet gratis ge oss dina bästa energispartips.
   
 3. O
  Medlem · 956 inlägg

  OMathson

  Medlem
  Tätat fönster, minskat ventilation, tilläggsisolerat, installerat BV, ser till att inte eltillskott går in eldar då hellre i kamin eller låter innetemp sjunka, när det är riktigt kallt ute så tillsätter jag hellre i de rummet man är med kupefläkt än värma hela huset med eltillskott, tofflor, filtar, sover gott när det är kallt, duschar mindre när det är kallt.
   
  • Laddar…
 4. T
  Medlem · Blekinge · 8 032 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Jag gillar starkt de råd som ibland förekommer i energibesiktiningsprotokoll eller vad det heter. Besparingsförslag: installera snålspolande duschmunstycken. Investering 45 kr. Återbetalningstid 3 år och 2 månader.
  Det låter som skitseriös.
   
 5. J
  Husägare · 3 030 inlägg

  Johan456

  Husägare
  Generellt så upplever jag att gemene man inte har koll på storleksordningen. Att byta till LED-lampor är ett bra exempel som generellt gör lite nytta. Skruva på innertemperaturen är det absolut bästa, särskilt om man har direktverkande el. Jag har justerat ner elvärmen i förråd samt sänkt temperaturen på elgolvvärmen, det är mina i särklass största förbrukare.
   
 6. M
  Medlem · Södermanland · 126 inlägg

  mackee

  Medlem
  Sänkt ned golvvärmen i källaren. Tätat fönster och dörrar. Funderar på att sätta in vattenmantlad kamin med acc-tank för att komplettera bergvärmen.

  Men det viktigaste jag kommer göra är att rösta bort den här sjuka regeringen som skyller på Putinpriser när det är de som stängt kärnkraft och höjt alla skatter.
   
 7. M
  Medlem · 772 inlägg
  Hej Johan456

  Du skriver; ”Att byta till LED-lampor är ett bra exempel som generellt gör lite nytta”
  Har du belägg för det du påstår? Mätningar? :)

  Jag bytte till LED-lampor i dec 2012 (ca 60 ljuskällor) Jämfört med medelvärdet av elanvändningen 6 åren innan minskade elbehovet ca 1350 kWh.

  Jag mäter vad de flesta elapparater använder (värme o varmvatten, frys o kyl, diskmaskin o tvättmaskin, dator etc. och kan därigenom se skillnaden i elanvändning.

  Rimligen så ökade elbehovet något till min bergvärmepump, men det syns inte med den noggrannhet jag kan mäta, elbehovet till min bergvärmepump har snarare minskat något under åren troligen p.g.a. det varmare årsmedelvärdet.
   
  • Laddar…
 8. J
  Medlem · 262 inlägg

  Jan Young

  Medlem
  Bland det effektivaste som är billigt att installera också är precis som du skriver tidsstyrning.
  Det kan se ut så här en vardag om man arbetar kontorstider: 21 °C från kl 5 på morgonen till kl 8, 16 °C fram till kl 15. och 16 °C mellan 22-05. Temperaturen hinner knappast sjukna till 16 °C. En villa med värmepump sparar ofta upp till 5000 kWh och det kostar mellan 5000-10000 kr att installera. Styr man det via app (som Themia Online) så kan man lätt sänka till 16 °C om man är bortrest några dagar och höja innan man kommer hem.

  Ett annat bra tips för många med lämpliga lägen är att passa på att installera solceller (el) medan bidragen finns kvar. Återbetalningstiden har sjunkit från tidigare 12-13 år till numera omkring 7-8 år, dels beroende på effektivare paneler och dels på dyrare el och nätavgifter.
   
 9. J
  Medlem · 262 inlägg

  Jan Young

  Medlem
  Sänka golvvärmen i källaren är ett bra sätt att få ned energikostnaderna.
  Golvvärme överhuvudtaget är mindre effektivt än vanliga radiatorer, beroende på trögheten i systemet. Golvvärme lämpar sig mindre bra för tidsstyrning därför.
  Elektrisk värme under keramiska klinkers i en hall eller i ett toalettrum tex. är ofta på sikt en ganska kostsam elförbrukare. Väljer man istället golvet i ett värmeisolerande material sparas pengar och komforten kan göras lika bra med tex. någon mindre matta som man lätt kan tvätta.
   
 10. J
  Medlem · 262 inlägg

  Jan Young

  Medlem
  LED bör man byta till på sikt när de gamla lamporna går sönder.
  Det är som du skriver, LED-lampor inomhus gör ofta inte så stor skillnad eftersom lamporna också producerar värme och lamporna är mest tända under den del av året då uppvärmningssystmet är i gång. Men visst sparar man lite om investeringen inte är för stor.

  All utomhusbelysning bör givetvis vara LED så man inte eldar för kråkorna.

  Vad jag hjälper till med är att räkna grundligt. Det blir stor skillnad om man noggrannt räknar ut var man i sista änden sparar på olika åtgärder. Just LED-lampor har man knappast sparat mkt på för 10 år sedan när det var avsevärt dyrare. Men idag är de billigare.
  Det viktigaste är fortfarande att göra en grundlig uträkning på all energiförbrukning i huset och sedan bestämma sig för vad man vill göra. Många dyra investeringar som en del gör utan att räkna innan kommer aldrig att ekonomiskt löna sig, men visst man sparar energi på dem. Frågan är egentligen vad man från början vill?
   
 11. U
  Medlem · 41 inlägg

  Ubbe55

  Medlem
  Själv stänger jag av LVP när avslutar dagen eller jag går hemifrån. På morgonen går den igång via timer en timme innan det är dags att kliva upp. Till detta så eldar jag en del i vedspisen. Så här långt har jag så gott som halverat min elförbrukning
   
 12. J
  Medlem · 262 inlägg

  Jan Young

  Medlem
  Luftvärmepumpar och bergvärmepumpar är som effektivast om de är lite underdimensionerade, ju färre stopp eller lågeffektslägen de är i desto effektivare är de.
  En överdimentionerad pump är givetvis komfortabel att ha, men själva syftet med att överhuvudtaget investera i en pump urholkas då något.
   
 13. J
  Husägare · 3 030 inlägg

  Johan456

  Husägare
  Jag kan räkna. Det jag menar är att belysning rent generellt står för en liten del av en villas totala energiförbrukning. Men absolut, ska man köpa nytt ska man köpa LED. Investeringen betalar sig ganska snabbt, särskilt om ljuskällan är billig.
   
  • Laddar…
 14. J
  Medlem · 262 inlägg

  Jan Young

  Medlem
  LED behöver inte vara det smartaste. Om man är intresserad är det bara att sätta igång att räkna.
  Beroende på vad LED-ljuskällan kostar och var den skall placeras är det vad som fäller avgörandet.
  Är det i köket där det alltid är tänt eller i källarförrådet där det nästan aldrig är tänt, och allt däremellan?

  Nog om LED, det är inte där man bör börja spara på energin i första taget.
   
 15. M
  Medlem · 772 inlägg
  Hej Johan456
  Det är bra att kunna räkna. :)

  Jag använde 2020 totalt 13 870 kWh el varav 6 744 kWh till värme och varmvatten och 7 126 kWh till övrigt.

  Besparingen på 1350 kWh är (1 350/13 870) = 9,73 % av totala elanvändningen 2020 och (1 350/7 126) = 18,94 % av den övriga elanvändningen.

  Du skriver ”belysning rent generellt står för en liten del av en villas totala energiförbrukning”
  I mitt fall är minskningen av energiåtgången till belysning ca 10 % av villans ”totala energiförbrukning”. Investeringen för 10 år sedan är återbetalad och fortfarande fungerar ca hälften av de ursprungliga LED-lamporna.

  Det kan tyckas att byte till LED skulle vara de ”lägst hängande frukterna” men senast igår talade jag ned en person som fortfarande inte bytt till LED. Hans förråd av glödlampor var ännu inte tömt.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.