Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Hur sorterar ni verktyg och tillbehör?

 1. andreascarlsson
  Medlem · Västra Götaland · 325 inlägg

  andreascarlsson

  Medlem
  Trodde jag skulle hitta en miljon trådar om detta på forumet, men icke.

  Jag ska försöka få ordning på mina verktyg, skruvar, penslar, etc etc, men har fastnat i tänk-stadiet. Då slog det mig att någon (sannolikt ganska många) måste ju ha gjort detta innan, och det måste finnas personer som redan har gått i alla fällor, och vill dela med sig av sina erfarenheter. Jag tänker "vill man lägga penslar ihop med slippapper"? Skyddsglasögon med hörselkåpor och handskar? osv, och vilka bänkar, hyllor och häng-mojänger vill man ha?

  Detta behöver nödvändigtvis inte vara åsikter om just min sortering, utan jag tänker en mer generell inspirationstråd som alla kan ha nytta av.

  Men för att starta diskussionen så kommer här min situation:
  Just nu har jag två mindre rum som jag vill planera, ett där snickarbänk och en vägghängd verktygstavla finns, och ett rum med färgburkar, en stor hylla, en mindre hyllla och ett gäng lådor blandat med all möjlig skit (bland annat små sorteringslådor för skruv och prylar). Se bilder för katastroflooken.

  Jag är sugen på ett vägghängt sorteringssystem för skruvar och småprylar, men det finns ju också vagnar som verkar väldigt smidiga. Dessutom har jag en gersåg som jag gärna ser uppställd permanent (men det kan bli svårt).

  Rummen i sig är ca 180x220 respektive 250x220 och ligger bredvid varandra. Det större rummet inhyser öven en vägghängd fjärrvärme-anläggning. Det går att riva väggen mellan dessa (som idag utgörs av vägghängda verktyg samt en av hyllorna), vilket jag kanske vill göra....?


  Tips, idéer och inspiration mottages tacksamt! :)
   
 2. 1977bjorn
  Hobbysnickare · Höllviken · 861 inlägg

  1977bjorn

  Hobbysnickare
  Jag slänger in allt i mitt garage, helt ostrukturerat lite var som helst. Sen kör jag gärna lite snitt med klyvsågen eller kapen emellanåt så att allt blir dammigt. Har en spånsug men den använder jag som uppställning för annat. Skruvar hade jag från början i plastlådor från ikea, så det kan vara ett bra tips. Nu ligger hälften på golvet, lite på bänken osv. Det finns lite större plastbackar som jag sorterat med, målargrejjer, slippapper, el-artiklar, blandat osv. Så var det från början i vart fall, nu har jag 6 blandade backar. Jag köpte en hylsnyckelsats från biltema för några år sedan och den var intakt tills plasten till lådan gick itu (den gick itu två veckor efter inköp) så hylsorna har jag förvarat i lite olika högar i bästa fall.
  Efterhand som vi renoverat och städat undan ”skit” så har vi fyllt på med det i garaget. Det är smidigt för då har man allt i samma utrymme. Gamla fula skidhjälmar från 90-talet, gamla längdskidor jag fick när jag var liten (bor i skåne dessutom, varför har jag kvar dem? Själv vet jag inte), gamla grejjer från våra barn, typ barnstolar och sånt som inte används längre.

  Hittar man inte det man letar efter kör man bara och köper nytt. Det är bra för då får man dubbletter av allt möjligt vilket gör det enklare att hitta på sikt, samtidigt som man får köra bil, och det är ju alltid kul.

  edit:tillägg
  Var tvungen att leta efter en hammare så jag fick gå ifrån en stund. Kom på lite till. Virket har jag åtminstone lite struktur på, det mesta ligger ”inne i garaget” (men inte allt).

  Finns kanske andra sätt, men så här gör jag. Har funkat utmärkt i flera år ;););););););););)
   
  Redigerat 24 jan 19:12
 3. S
  Husägare · 323 inlägg

  Screew

  Husägare
  Jag trodde jag var ensam med den varianten :crysmile::crysmile:

  Glömde säga att jag har även börjat lägga skruvmejslar och sånt i lådorna i köket
   
 4. 1977bjorn
  Hobbysnickare · Höllviken · 861 inlägg

  1977bjorn

  Hobbysnickare
  Jag tycker det låter som en utmärkt idé. Ju fler ställen man har att leta på ju bättre. :rofl:
   
  • Laddar…
 5. ÅkeSun
  Medlem · Värmland · 321 inlägg

  ÅkeSun

  Medlem
  För typ tio år sedan hade vi också "kråkan och mamma Mu-systemet", dvs lägg allt överst på högen så vet Du var det finns. I praktiken blev det snarare "var hade jag den sist"-systemet och med 4 mil till Jula/Biltema så tog letandet mer tid än själva jobbet.
  Förändringen kom när jag fick full kontroll över en liten lokal i ena uthuset, runt 2x5meter. Första jobbet var at samla ihop alla verktyg, skruvar, mojänger och mackapärer och sortera i någorlunda rimliga högar.
  Det blev en liten arbetsbänk och en hel del gamla köksskåp.
  Första lärdomen: Etiketter på alla lådor och skåpdörrar. Det viktigaste är inte att det ska bli enkelt att hitta grejen, det innebär automatiskt att man faktiskt LÄGGER TILLBAKA grejorna på RÄTT plats, Ordning föder ordning, och ordning spar tid och minskar irritation.

  Nästa grej blev att få nåt system i maskinerna. Lokalen hade dörren i ena hörnet på gaveln, så direkt innanför dörren gjorde jag en lång smal bänk med gersågen, en sidställd bordssåg, en bordsfräs och till slut fick jag in en rikt/planhyvel på en MC-lyft. Eftersom alla dessa maskiner huvudsakligen behandlar brädor så funkade det utmärkt att ha dom på en linje. (att jag kunde sätta in ett fönster på andra sidan långbänken gjorde att jag faktiskt kunde behandla oändligt långa brädor...) På den andra långsidan kunde jag klämma in en svarv, en spånsug och en hygglig arbetsbänk, 2x1 m framför fönstret. I fönsternischen fick jag in hyllor till småmaskinerna, slipar, sticksåg, elhyvel, varmluftspisol och sånt. Alla hade sin plats, och alla kunde vara inkopplade samtidigt. (man kan ju bara köra en maskin i taget, så ingen fara med propparna)
  Andra lärdomen: En plats för varje maskin, och varje maskin körklar på sin plats gör det roligare at jobba. Du kan växla mellan maskinerna på ett ögonblick och alltid använda den lämpligaste för ändamålet. Då blir det mycket roligare

  Under de följande åren byggde jag nog om något i verkstaden varje månad, eftersom allt kan förbättras, Mark Twain sade nåt i stil med "Pågående förbättring är bättre än uppskjuten perfektion". Snabbspola till idag, så har jag nyligen flyttat och är snart klar med verkstad 4.0 och därmed nästa kapitel
  Tredje lärdomen Gör grejorna enkla att flytta. Vägghängda skåp och verktygshyllor kan sitta på "french cleats". Det finns massor av fina filmer om detta på youtube!. Det är i princip ett antal vågräta brädor på väggen som man kan hänga upp vad man vill, var man vill när man vill. Superenkelt att ändra efter behov. Oavsett hur noga man panerar kommer alltid verkligheten ikapp och kräver förändringar, livet är ju det som händer när man planerar för annat!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  bänk1.jpg

  I och med flytten fick jag ett garage och ett pannrum att disponera. Alltså går jag på teorin att slipa i garaget och måla i pannrummet, och än så länge känns det väldigt rätt.
  Problemen jag har kvar att lösa är virkesförråd och sophantering, hur jag än gör verkar inte utrymmet räcka till!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  hylla1.jpg

  Så i min värld gäller:
  Verktyg som används ska vara på väggen, klara att användas
  Prylar i lådor med etiketter, så vet man var man ska lägga tillbaks dom
  Håll isär dammfritt och dammigt om Du kan. Det är trist att sluta såga bara för att något är nymålat
  Och till sist, vad Du än gör så räkna med att Du gör om det senare, eftersom det är kul att bygga är det också kul att bygga om!
   
 6. andreascarlsson
  Medlem · Västra Götaland · 325 inlägg

  andreascarlsson

  Medlem
  • Laddar…
 7. S
  Husägare · 323 inlägg

  Screew

  Husägare
  Tänkte direkt "den människan har ordning" när jag såg bilderna. Jag lever i totalkaos jämfört med dig...
   
 8. J
  Medlem · 787 inlägg
  Jag kör med 3 uppsättningar av grundsortimentet. Ett inne i pannrummet, ett i garaget och ett i "snicken" ute i stallet så nu besöker jag alla tre ställena när jag letar efter hammare:thinking::crysmile:
   
 9. HogeN
  Lösvirkesbyggare · Österbotten · 517 inlägg

  HogeN

  Lösvirkesbyggare
  ganska skoj när man tänker att tidgare så hade man 90% av de där i bilen ^^
   
  • Laddar…
 10. J
  Medlem · 552 inlägg
  Jag har inga verktyg på väggarna, har aldrig förstått vitsen. Tycker det är ett otroligt slöseri med utrymme. Plus att de blir dammiga och utsatta för alla dumma misstag som av någon anledning kontinuerligt händer på min bänk (typ tappar en hink färg så det skvätter överallt). Skåp och lådor med verktygen tätt packade, lätt åtkomliga och smutsskyddade i.
   
 11. Ola C
  Youtubesnickare · Skåne · 4 114 inlägg

  Ola C

  Youtubesnickare
  Nja. Kanske beroende på vad man gör med verktygen. Jag snickrar o har verktygen på väggen för att snabbt nå dom + lätt se vad som är var och för att utnyttja plats där varken skåp eller hyllor får plats eller är praktiskt. Ovanför/framför en arbetsbänk tex är skåp eller hyllor rätt opraktiskt. Så, i mitt fall är det snarare att utnyttja utrymmet maximalt än slöseri med detsamma att ha verktygen på väggen.
   
 12. Cheesen
  Nybyggare · Boden · 1 677 inlägg
  • Laddar…
 13. S
  Medlem · 597 inlägg

  skaraborgsfakir

  Medlem
  Åtminstone en målare som i huvudsak arbetar med linoljefärg inne i sin verkstad har ett vägghängt skåp med plats för förvaringsburkar för penslarna och en krok per burk för att hänga upp penseln på rätt höjd så att den är lagom nere i linoljan. Sedan använder han penslarna ganska så regelbundet.
   
  • Laddar…
 14. M
  Husägare · 249 inlägg

  mrsnhp

  Husägare
  Vi har uppmärkta plastlådor från Ikea i två olika storlekar. En stor låda för penslar och annat färgrelaterat, en stor för tapet och golvläggning, en stor för spacklar, en liten för skruvdragare och bits, en liten för mätinstrument, osv. Det blir en del luft, men lätt att hitta och lätt att ta fram och plocka undan. En del verktyg hänger på väggen (lätt att hitta rätt skruvmejsel när de hänger i ordning), en del ligger i verktygsback. Större grejer ligger i uppmärkta fällbackar, tex en fällback med förlängningssladdar, en med små maskinverktyg som inte har egna väskor, osv. Med standardiserade lådor är det lätt att bygga optimerade hyllor av Elfa och Ivar.

  Dymo Rhino-märkapparaten är en av de bästa investeringarna vi har gjort. Hållbar märktejp som inte bleks, mörknar eller ramlar av, till skillnad från ”vanlig” dymotejp.
   
  • Laddar…
 15. H
  Medlem · Österbotten · 7 006 inlägg

  heimlaga

  Medlem
  Verktyg skall så långt som det bara är möjligt antingen ha en fast plats hängande på väggen eller så skall de ha en fast plats i ett skåp eller en utdragslåda.
  Kasserade köksinredningar av helträ från 50-talet är de bästa verktygsskåpen som finns på denna jord. Det borde vara straffbart att slå sönder en sådan.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.