Hur skulle du bygga vent här?

253 läst  0 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Håller på att sätta upp ett mikrobryggeri och har en liten ventilationsutmaning till er som kan lite om det...

  Lokalen är på 106 m2, skissen är ej helt skalenlig men duger för ändamålet.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Ritning_vent.png

  Någonstans i lokalen ska vi ha ett jäsrum på minst 15-20 m2 som ska hålla 22 grader, eventuellt bygger vi ett rum i rummet för detta eller kapslar in ytan med någon form av växthuskonstruktion.
  Någonstans i lokalen ska vi också bygga ett kylrum på 10 m2 och första tanken är att ha ett kylaggregat av "monoblock"-typ, alltså ett luftkylt som sitter genom väggen på kylrummet och sprutar ut 35-40-gradig luft 18 timmar om dygnet. Har ej valt aggregat än, antingen blir det 0,9 kW (Norcool CU-900) eller 2 kW (Nima Minicool 20/motsv.) så får ni ett hum om storleksordningen.

  Problemet att lösa är:
  Var placera kylrum och jäsrum och hur rigga ventilationen så att vi kan hålla 22 grader konstant i jäsrummet samtidigt som vi har kylrummet igång och inte har bastu i resten av lokalen? (Det är helt ok, ja till och med önskvärt, att svalt i en del av lokalen.)


  Övriga förutsättningar:
  * Rum 2 och 3 kommer att användas som kontor och pentry. Rum 1, 2 och 3 är ca 9 m2 vardera.
  * Det finns ingen ventialation alls i lokalen i dagsläget. (Den som fanns är avstängd och kommer inte att sättas igång igen.)
  * Det är en fasad åt öster där det sitter fönster, resten av väggarna ligger under mark eller mot en transportkorridor. Solen ligger på mot fasaden fram till kl.12 på sommaren och det blir rätt så varmt i den änden av lokalen (vänster på bilden).
  * Det kommer att vara en till två personer som jobbar i lokalen samtidigt.
  * Vi har rivningskontrakt och magert bankkonto så det är minimala investeringar i byggnaden som gäller, helst på nivån kanalfläktar från Biltema. :)

  Mvh Fredrik
   
  • Laddar…
Taggar: ventilation

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: