Byggahus.se

Hur skruva fast fäste till motor i golvlucka i betong?

 1. Husplaner
  Nybyggare Nivå 6
  Okunnig fråga från vinkällarbyggare. Hur skruvar fast fäste i mix av grov- och glasfiberbetong? Måste man förborra? Plugga? Massa? Eller bara skruva direkt i betongen? Vilken sorts skruv? OBS: Luckan väger ca 80 kg. Motorn är fäst i arm som löper över luckan och med tre skruvar upp i betongtaket.

  Se foto nedan
   
 2. Ljus
  Husägare · Nivå 9
  Expressexpander i förborrat hål så håller det garanterat. Finns även betongskruv men även då måste det borras och expanderbult har bättre hållfasthet.

  Edit/
  Avundsjuk på vinkällaren!
   
 3. Husplaner
  Nybyggare Nivå 6
  Som sagt novis... är det expanderspik? När jag googla bilder på expressexpander får jag inte några träffar.
  Vinkällaren har varit ett långt projekt men nu ska den bli klar. Ta en titt här vet ja http://husplaner.se/category/vinkallare/
  Ha det gott! Lajla
   
  Redigerat 6 dec 2017 19:17
 4. Larsa
  Medlem · Nivå 13
  Jag har lite svårt att tyda bilderna, men tror jag förstår. Det kommer ju bli ganska stor kraft där, och fästet är nära kanten på betongen. Jag hade satsat på att försiktigt borra hål och sen använda ankarmassa. Att dra i en expanderbult eller liknande ett par centimeter från kanten låter farligt, risken är ju att du spräcker av kanten.

  Så mitt tips, borra försiktigt med borrhammare. Ankarmassa av välkänt märke och en stump gängstång med mutter.
   
 5. Ljus
  Husägare · Nivå 9
  Bra poäng om att det är nära kanten. Såg nu bilderna högupplöst. TS bör borra om fästet så hålen kommer så långt från kanten som möjligt.
  Kemankare är nog enda möjligheten när det är såpass nära kanten. Det är tyvärr lite besvärligare och mera omständligt än expanderbult. Kemankare finns hos välsorterade bygghandlare, järnaffärer och på nätet.
   
 6. Husplaner
  Nybyggare Nivå 6
 7. Husplaner
  Nybyggare Nivå 6
  Är det något jag kan göra själv eller ska jag anlita expert typ Hålgruppen eller Håltagning AB?
  Värt att notera är kanske att det sitter en rostfrimetallram som fästet vilar mot i lucköppningen.
  Tack för hjälpen! Lajla
   
 8. Ljus
  Husägare · Nivå 9
  Lite svårt att förstå hur kraften verkar på snedsträvan. Fästet med 2 hål vid kanten är det som oroar. Strävan är inget problem att fästa med en expander.
  Expressexpander betyder bara att den är tillräckligt smal för att kunna borras och knackas in genom fästet på plats medans vissa vanliga expandrar måste borras och fästas innan man sätter dit det som ska fästas över den monterade bulten.

  Detta kan du göra själv om du är någorlunda normalhändig. Känner du dig alltför osäker kan en snickare hjälpa till. Att anlita en betonghåltagningsfirma behövs inte. Allt som behövs är en borrmaskin för betong av normalstorlek.

  Edit/
  Har du frågat smeden som byggt konstruktionen? De kan säkert montera, det gör ofta de smeder jag anlitar.
   
  Redigerat 6 dec 2017 19:53