Hur ska vi bygga ett växthus runt vinrankan?

802 läst  11 svar

 1. O
  Medlem Nivå 1
  Jag och min sambo har precis köpt ett hus med ett gammalt växthus som taket har ramlat in på. Det är inget större problem att riva det och bygga ett nytt, förutom att det står en fin vinranka i hörnet som vi vill behålla. Jag tog ett par bilder som visar hur det ser ut:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20190209_165025.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20190209_164222.jpg


  Nu är frågan hur vi ska bygga ett växthus runt vinrankan utan att döda den... Jag funderar på att flytta ut väggen en bit och använda betongplintar som jag fäster syllen på, så att jag löper så liten risk som möjligt att gräva av rötterna. Går det att bygga ett stadigt växthus på plintar? Planen är runt 15kvm (3x5 eller något), massa gamla fönsterrutor som är ca 2/3 mm tjocka, tryckt syll och obestämt annat träslag för resten. Hur stort centrumavstånd och hur tjocka behöver plintarna vara för att det ska hålla? Jag har inte byggt mycket tidigare, men detta ska förhoppningsvis gå ändå :)

  Bonusfråga: är det någon som vet hur rötterna ser ut på en vinranka? Läste någonstans att växter brukar se någorlunda lika under jord som över jord.
   
 2. Fulkemisten
  Husägare · Nivå 9
  Vinrankor har ofta djupa rötter som går långt ned i jorden. De växer ju generellt på soliga torra platser kring t ex medelhavet där de då hämtar sitt vatten från djupet under perioder med torka.
   
 3. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Du kan gärna klippa ner det mesta av rankan också, så är det lättare att bygga.
   
 4. O
  Medlem Nivå 1
  Det är lite därför jag har hopp :) Skulle rötterna vara som en buske hade det ju varit omöjligt att gräva runt den.

  Vi har beskurit den så mycket vi vågar nu... Fick huset lite för sent för att se precis hus vi skulle beskära den.
   
 5. Immobil
  Medlem · Nivå 16
  Det bästa är att placera växthuset bredvid roten och sedan leda in vinrankan i växthuset.
   
 6. O
  Medlem Nivå 1
  För att få mer plats? Eller av någon annan anledning? Jag har sett att vissa vill ha roten utanför pga att den blir kladdig (?) men när vi var här i somras var det inga problem.

  Det nuvarande "växthuset" är ca 12 kvm men vi tänkte bygga ett lite större. Bor man på landsbygden utanför tätbebyggelse/detaljplanering får man passa på ;). Däremot måste vi bygga in roten länge in i växthuset eftersom att det inte finns plats åt de andra hållen.
   
 7. Fadai
  Verktygstokig · Nivå 5
  Kör på plintar, inga problem. Avståndet beror lite på växthusets storlek. Bygg inte för litet, klimatet blir bättre i ett stort v-hus. Säg att du kör på 3x7m (då du inte är begränsad av friggebodsregler), om marken är bra kan du ha 4 plintar/sida. Då tar du höjd för att tyngden av alla fönster kan bli betydande. Fundera på att ha kanalplast i taket, det ger lite skuggeffekt och du slipper hänga en massa skuggnät när solen gassar. Lycka till!
   
 8. O
  Medlem Nivå 1
  Tack!

  Det är en bra fråga hur marken är! Grävde ett hål som var ca 1 meter, men efter ungefär en halv var det bara vatten... Huset står på berg och det är berg runt huset, så jag tänker att jag borde stöta på det om trädgården inte råkar ligga på en svacka.

  Jag har läst att man helst ska vara under frostdjup, vilket inte är sådär jättefarligt i Blekinge, men då måste man väl gjuta plintarna själv? Eller går det att bara köpa färdiga och fylla med makadam tills man är nöjd med djupet på hålet och höjden på plintarna?

  Vi fick tag i ytterligare några fönster förra helgen. Ska ta och inventera nu i helgen och se hur stort vi kan bygga :D Sen kan man börja skissa lite. 7x3 låter rätt bra tycker vi.
   
  • Laddar…
 9. Fadai
  Verktygstokig · Nivå 5
  Om det är så blött kanske du ska börja m dränering. Fast det kan ju ha regnat mkt nyligen. Färdiga plintar el gjuta själv är en smaksak, båda kan passa lite olika förutsättningar. Oavsett frostfritt djup, bottna m 5-10 cm grus. Jag ser fram emot bilder fr bygget ! Har själv beställt växthus nyligen, 16,4m2. Kommer nog att ha det på backen o gjuta hörnen.
   
 10. O
  Medlem Nivå 1
  Det var precis efter att massa snö smält. Det börjar torka upp i allmänhet nu här nere, men är nog fortfarande en del vatten kvar i backen.

  Hehe, vi får hoppas att det blir några bilder ;)

  Sambons plan var att beställa ett växthus, men sen blev det så att vi råkade få tag på en massa fönster så nu är det bara att bygga!
   
  • Laddar…
 11. Fadai
  Verktygstokig · Nivå 5
  Tänk bara på att trä behöver underhållas. Grunda o måla m t ex fönsterfärg från början så det håller.
   
 12. O
  Medlem Nivå 1
  Vi har använt oss av linoljefärg till vårt gamla hus, antagligen blir det även det i växthuset. Borde väl inte vara några problem. Även linoljekitt är planen om det inte finns några problem med det. Har inte undersökt alla detaljer ännu, men småsaker som kitt och färg kan ju ändras i sista minuten utan problem :)

  Har inte kommit fram till vilket träslag jag vill använda än. Jag tänker att jag fortfarande har lite tid på mig att bestämma och beställa även om det blir något mer exotiskt än furu.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: