Byggahus.se

Hur ska man välja KA ?!?  

 1. S
  Medlem · 13 inlägg

  snickartorpet

  Medlem
  Hur ska man kunna välja KA, vad har ni gått efter när ni valt eran KA ? Vilka frågor ska man ställa till en KA innan man bestämmer sig. Tycker det är väldigt svårt samt chansartat att veta att man hittar en seriös KA.
  Tacksam för lite tips från er som valt KA.

  /Mvh Andreas
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 004 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Hur ska man välja KA ?!?  

  Referenser tror jag är det enda som verkligen funkar. Tror också att det kan vara väldigt bra om man får fram en referens där slutbesiktningen blivit ordentligt fördröjd. Det är ju vid problembyggen som KA verkligen får bekänna färg. Och det är då man kan behöva känna att man har stöd från sin KA.
   
 3. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Hur ska man välja KA ?!?  

  Be att få referenser från tidigare kunder, hör med kommunen och konsumentvägledaren på din ort.
  Sedan är det inte fel att träffas så man får känna av personkemin innan man bestämmer sig. KA skall ju vara ditt personliga ombud och då gäller det ju att det är en person som du känner att du kan lita på.
   
 4. S
  Medlem · 206 inlägg

  skane67

  Medlem

  Re: Hur ska man välja KA ?!?  

  Min uppfattning är att det inte är speciellt viktigt vilken KA man har, i KAs uppgifter ingår inte speciellt mycket av intresse för den som bygger.

  Om man däremot köper andra tjänster av KAn, som byggkontroll, börjar det bli intressant.

  Jag tror att de flesta har för höga förväntningar på KA-funktionen, benämningen KA är ju starkt missvisande, då de flesta tror att det har med byggkvalitén att göra, den korrekta benämningen är ju "Kvalitetsansvarig enligt plan och bygglagen" och de enda uppgifterna är att se till att denna lag följs och utföra en del administrativa uppgifter som att samla in intyg.
   
 5. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Hur ska man välja KA ?!?  

  JAg tycker tvärtom.
  KA är den ENDA personen i byggprocessen (utom kommunens folk förståss) som inte har några vinstsyften om man väljer den ena eller andra lösningen.
  KA är således beställarens enda sakkunnige som faktiskt spelar i beställarens lag.
  En bra KA kan altså även fungera som rådgivare och bollplank samt kunna varna för om ett bygge börjar spåra ur och bli rena fuskbygget.
  Likaså kan en bra KA vid en slutbesiktning märka om en besiktningsman är mer än lovligt förlåtande mot fel och brister. KA kan då tala om för beställaren hur han kan agera för att få chans att få rätt

  Har man då en KA som man även kan utöka uppdraget på till byggledning etc. så har man någon bra att hålla i handen om saker och ting börjar gå snett.

  Om man inte är aktiv i valet av KA så riskerar man (med största sannolikhet) att få en KA som är mer lojal mot entreprenören/leverantören än mot beställaren, vilket är helt fel. Då har ju beställaren ingen spelare i sitt lag, förutom sig själv.


  .....så visst är valet av KA viktigt, iallafall om ett bygge börjar spåra ur.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.