Hur sätts elpriserna på Nordpool?

3k läst  323 svar

 1. F
  Medlem Nivå 13
  Låt mig försöka:

  Uppfattningen att det bara är sista sålda kWh som är marknadsprissatt är en ihopblandning av orsak och verkan. Priset för alla sätts inte till 70 för att du råkar hitta en köpare på 70. Tvärtom är det så att du hittar köparen på 70 exakt när marknadspriset på den där kWh stiger till 70 och eftersom så sker. Inte tvärtom.
   
  • Laddar…
 2. K
  Tillbyggare Nivå 8
  Nja, själva iden med en marknad är ju att pris och efterfrågan hittar en balans. Om tex priset tenderar att bli högt så kanske man ser om man kan avstå från att köpa för stunden.
  Det är ju just detta som inte premieras med nuvarande system, för man vet inte vad priset skulle blivit ifall man hade en verklig handel med orderdjup som på aktiebörsen. Om man tex kan sänka sitt behov från 200 MWh till 100 en viss timme genom frånslag av en del av sin förbrukning så är det inte säkert ändå att man får något för det (lägre pris) ifall man är ensam om att kunna göra det. Men om flera lär sig sätt att göra detta så skulle det kunna ge tillräckliga marginaler en viss timme så att inte dyr spetsproduktion behöver startas upp.
  Så det är ju inte så konstigt att inga elhandlare vågar börja erbjuda timvis prissättning som ger ngn form av prisfördel mot konsumenter (inte ens större företag), de vet ju inte om de kommer att gå back pga det slog över i slutet av auktionen till spetslast-pris iaf , och erbjuden rabatt måste tas från elhandlarens ficka.
  Kunde däremot alla, även enskilda konsumenter se orderdjup och aggregerade aktörer sedan lägga ordrar på visst pris, då skulle ju marknaden kunna fungera.
  Men jag förstår på en del här, som företräder elproducenter, att detta vill man absolut inte höra talas om, för då kunde ju vissa timmar ge sämre priser än idag. De tycker det är bäst som det är, med överpriser på billig produktion så fort någon enda köpare tvingat igång helt annan produktion som inte alls påverkar de som producerar till låg kostnad.
  Så de mumlar om marknadspris, vilket det alltså inte är, utan en konstlad priseskalering, väl uträknad ihop med politiker vid tidpunkten för elmarknadens sk omreglering.
  Skälen verkar ha angivits som "vi vill inte ha spekulation, för många aktörer på Nordpol, etc etc".
   
 3. K
  Tillbyggare Nivå 8
  Nej, säg att jag har 100 nybyggda villor i ett område.
  Jag säljer dem 1 och en på auktion, 10 hus/månad.. I början är det många köpare eftersom det är brist på villor. Priset trissas upp på första huset till 1 miljon. sedan stiger det på nästa till 1,1 miljon osv.
  Men efter en tid så blir ett liknande projekt klart och en del köpare handlar villor där istället, och samtidigt har nu många köpare köpt sitt hus redan. Priset stabiliseras på 1,5 miljoner på alla villor.
  Marknaden börjar mättas. Plötsligt kommer en desperat köpare in på en auktion, han har fått jobb i stan och måste hitta någonstans att bo så han lägger ett bud på 2 miljoner på hus 2 i listan för en viss månad eftersom han vill vara säker på att få ett hus. Med samma system som på Nordpol skulle den affären direkt göra det omöjligt att sänka priset på nästa villa i raden av försäljningar den månaden. Istället var priset plötsligt 2 miljoner på alla villorna för den aktuella månaden och folk tyckte det var rätt OK, de hade ju inga andra alternativ, det andra villaområdet kostade nu också 2miljoner så....
   
 4. F
  Medlem · Nivå 6
  Ja men det är ju precis så det fungerar för precis allting! Så länge det finns personer som är villiga att betala 2 miljoner för en villa så kommer alla likvärdiga villor kosta 2 miljoner tills dess folk inte har råd att betala 2 miljoner längre, då kommer priset falla. Så här har det ju vart sen människan uppfann handel!
   
 5. D
  Medlem · Nivå 17
  • Laddar…
 6. F
  Medlem · Nivå 6
  https://www.vattenfall.se/elavtal/elpriser/rorligt-elpris/
  https://www.malarenergi.se/kundcenter-privat/fragor-och-svar/timavlast-rorligt-elavtal/
  https://www.molndalenergi.se/verksamhet/elhandel/timmatning-av-el
  https://www.bixia.se/elpriser/elavtal/timpris
  https://www.kraftringen.se/privat/el/elhandel/elavtal/timpris/
  https://www.luleaenergi.se/sv/privatkund/el/elavtal/borsel-timpris/
  https://www.upplandsenergi.se/elavtal/35233.elpris-timme_for_timme.html

  Finns hur många elavtal som helst där du kan köpa el per timme och välja att köra tvättmaskinen när efterfrågan på el är låg. Är det många andra som behöver el så priset är högt står det ju dig fritt att vänta med tvätten... exakt som du vill ha det
   
  Redigerat 12 feb 19:34
 7. K
  Tillbyggare Nivå 8
  Jovisst, och så står det i FAQ:
  Hur kan jag proaktivt anpassa min elanvändning efter den rörliga timprissättningen (Tex följa priset på Nordpool)? Elpriserna på den nordiska elbörsen Nord Pool Spot beräknas ett dygn i förväg och timpriserna för det kommande dygnet finns att läsa på Nord Pools hemsida (www.nordpoolspot.com) från ca kl 1300. Observera att priset varierar beroende på i vilket elområde som användningen sker.

  Denna tråd handlar inte om vilka elavtal som finns tillgängliga, utan om hur priset i praktiken sätts på Nordpol.
   
 8. K
  Tillbyggare Nivå 8
 9. K
  Tillbyggare Nivå 8
  Du glömmer det faktum att det blir alla de som absolut måste ha en villa den aktuella månaden som får betala det extrema priset, de kan inte välja att köpa på annat håll. (I mitt exempel), inte bara den rike som har obegränsade resurser.
  Trodde du skulle inse det absurda i telefonsamtalet till mäklaren:
  - Hej, jag skulle vilja köpa en villa i område A imorgon.
  - Hej, det går bra, men jag måste berätta att priset inte är det vanliga 1, 5 milj utan 2 miljoner denna månad...
  -Jaha, varför då?
  -Björn Borg har just flyttat hem till Sverige och han vill han A-gatan nr 5, som råkar stå klar precis denna månad och han var tvungen att bjuda över en annan köpare till 2 miljoner.
  -Jaha...OK, då är väl marknadspriset i område A på villorna 2 miljoner nu då. Var kan vi skriva kontrakt?
  ...
   
 10. F
  Medlem · Nivå 6
  Ja det blir ju så. På en marknad där du har flera husleverantörer som producerar exakt likadana hus så kommer vid varje givet tillfälle alla hus vara lika mycket värda oavsett hur mycket det kostar respektive entreprenör att bygga huset
   
 11. K
  Tillbyggare Nivå 8
  Ja, men nu blir det ju inte bara kl 1532 den 5e i månaden när Borg fattar pennan och skriver på, utan hans pris kommer att gälla alla affärer som görs upp samma månad. Du tycker inte det verkar bakvänt?
   
 12. F
  Medlem · Nivå 6
  Inte om du skalar upp det till att det är hundratals husproducenter som ska producera och sälja hundratusentals hus månad ut och månad in. Husköparna köper in tusentals hus i varje affär för att senare sälja till slutkonsunenter. Detta sker oförtröttligt månad ut och månad in. För att producenter och köpare öht ska kunna planera, är det så konstigt att man har månadsvisa träffar där man med ett auktionsförfarande för att lägga ordrar. Betänk att alla hus är exakt likadana, läge är helt irrelevant. Det får inte heller säga vilket hus som vilken leverantör byggt. Det enda som skiljer husen år är hur mycket det kostat att bygga.
   
 13. K
  Tillbyggare Nivå 8
  Jo, det vore väldigt konstigt. För det som finns kvar som skiljer är enbart just själva tidpunkten för de olika affärerna. Att då säga att det är marknadspris en hel månad för alla hus, det är ju helt enkelt inte korrekt.
  I verkligheten är bara just i samma rum som Björn Borg sitter som priset kan ses som marknadspris, och möjligen i teorin i samma sekund överallt ,som han skriver på (om man tänker sig ideal informationsöverföring till alla aktörer), som det råder konsensus om marknadspriset.

  Motsvarigheten i denna situation är just aktiebörsen.
  Där handlas exakt samma aktie till olika priser och antal sekund för sekund.
  Det som ser billigt ut kl 10.02 pga konstant tillflöde av köpare eller stora poster på köpsidan på säg 10 kr, är plötsligt dyrt 10.05 om det sker många affärer på 8-9 kr tills köparna tar slut även på dessa lägre priser .
  På Nordpol så säger någon, nej, nu har vi ett pris 10:00 och det är det som SEB köpte för, 10 kr och nu gäller det till 11:00, oavsett hur orderdjupet ser ut!
   
 14. F
  Medlem · Nivå 6
  Skulle ditt förbrukningsmönster förändras om spotpriset ändrades varje tiondelssekund istället för per timme? Din tvätt tar ju ändå två timmar att bli kvar. Skulle stålverket göra nått annat?

  För även om du krymper ner tiden från en timme till en millisekund så är det ändå marginalprissättningsprincpen om tillgång och efterfrågan som kommer gälla då det är massor av producenter som ska tillverka exakt samma sak.

  Du har marginalprissättning på börsen också https://www.ig.com/se/trading-ordlista/auktion-definition. Se exemplet om BP. Det blir så med el också även i realtid för det finns alltid flera köpare och säljare (av samma aktie) samtidigt.
   
 15. F
  Medlem · Nivå 6
  Det hjälper om du tänker aktier som sekventiellt och nordpool som parallellt. Under en aktieaffärer sker varje enskild affär sekventiellt. Det finns bara en köpare och säljare vid varje givet tillfälle.
  Skulle man applicera det på el så finns det bara en elproducent vid varje givet tillfälle. Kommer det nån och kan producera el billigare så får det första elverket helt enkelt sluta producera el. Och det säger sig ju självt att det inte går att starta och stoppa produktionen på ett sådant sätt.

  På elmarknaden har vi vid varje givet tillfälle massor av producenter och köpare av "samma aktie" exakt samtidigt. Då får du ett auktionsförfarande.

  Att det givna tillfället råkade bli en timme och inte en dag eller millisekund har nog med en massa praktikaliteter att göra. Men det förändrar inte principerna för handelssystemet.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: