Hur rensa detta vattenlås?

52k läst  34 svar

 1. P
  Medlem Nivå 6
  Ja, så här ser det ut under våran diskbänk. Hur tusan gör man för att ta loss och rensa vattenlåset? Det är ju bara gängat i ena sidan av det som ser ut som ringar, den andra sidan är solid med röret.. fattar noll, säkert väldigt enkelt :/
   
 2. R
  Medlem Nivå 2
  snabbrensning så kan du vika upp v-låset, alltså där vattnet ligger kvar så det rinner arkt igenom spola sedan rikligt med varmvatten.
   
 3. P
  Medlem Nivå 6
  Det får jag inte till, jag vill ha loss själva V:et å rensa ordentligt. Om det nu går alltså?
   
 4. tio_Pepe
  Medlem Nivå 8
  Är det verkligen gängat? Är det inte bara att dra isär?
   
 5. P
  Medlem Nivå 6
  Åtminstone verkar den övre anslutningen av "V:et" vara gängat, delen till vänster vet jag inte, vågar inte mikkla med det förrän jag vet... retligt, har rensat husets övriga vattenlås och golvbrunnar nu för första gången och vill ta denna med :/
   
 6. tio_Pepe
  Medlem Nivå 8
  Om det nu är gängat så tycker jag att det borde vara en mutter som drar åt en plastmuff.

  Jag tycker att du ska pröva. Om det är gängat, se till att dra åt rätt håll. Om det inte är gängat så lönar det sig ändå att göra en vridande rörelse för att få loss röret.
   
 7. oavvs
  Medlem Nivå 5
  det ser ut som att det är den sortensa avlopp som tätas med oringar som man skuterihop så om så är fallet är det bara att dra isär
   
 8. phl
  Medlem Nivå 14
  Slangen efter det upp- och nervända V:et kan du väl bara dra ur muffen som fortsätter ner i golvet? Sedan kan du väl om det behövs gänga av V:et från delen som fortsätter upp till vasken?
   
 9. L
  Medlem · Nivå 11
  Det går att dra isär delarna med lite våld. Det sitter en o-ring som tätar och en slags låsning. De är alltså inte gängade.
  Ha en spann under och några trasor till hands för det sölar en del när man rycker isär
  Är stoppet längre ner i röret så är det enklare att dra lossa slangen vid anslutningen mot golvet
   
 10. Consensus
  Medlem Nivå 9
  Ta inte isär detta! Det är inte säkert att det blir tätt igen och du vill inte ha ett läckande ormbo under diskbänken där det säkerligen inte finns något tätskikt.

  Tag istället bort hela arrangemanget om det är stopp. Lossa från diskavloppen och dra upp ur anslutningen till golvavloppet. Sedan kan du göra vad du vill, tex spola igenom med slang eller dyl.
   
 11. oavvs
  Medlem Nivå 5
  jag har ränsat ett sådant avlopp jag tog bort hela anårdningen från hoarna och fråna snlutningen till avloppet och gick till badkaret och spolade ur det och det funkade aldelles utmärkt att göra så
   
 12. P
  Medlem Nivå 6
  Kanon, tackar för svar
   
 13. S
  Medlem Nivå 1
  På bilden ser vi IKEA's lösning på diskbänksavlopp. Jag är ingen större vän av konstruktionen om jag skall vara ärlig. Billig men bra, tveksamt. IKEA's kök är säkert fina men VVS biten är ganska kass.

  oavvs gav ett bra svar som faktiskt är det enda att göra:

  Släpp centrumskruvarna som sitter mitt i vattenavrinningen på ovansidan i respektive diskho. På så sätt är vattenlåset släppt från diskhon. Släpp slangklämman och slang som ansluter diskmaskinens tömmning. Den lilla "dammsugarslangen" i ovankant av bilden är bräddavloppet i diskhon, detta drar du loss från vattenlåset, sitter bara påträtt. Den grova "damsugarslangen" som går ner i husets avloppsystem kan dras loss rakt upp. På ett av spåren på avloppslangen (7:e har jag för mig) som sitter nedstucket i avloppet sitter en gummitätningsring som tätar.

  Skölj vattenlåset med varmt vatten, eventuellt formar du en bit ståltråd till en renssticka och jobbar loss om det är stort stopp.

  Som alltid, kontrollera tätheten när du återmonterat och håll bitarna under yppsikt dom närmaste veckorna efter återmontage.
   
 14. Ham_burger
  Medlem Nivå 1
  Detta är IFö:s inte IKEAs lösning, men som sagt dålig lösning då de inte säljer lösa delar till detta vattenlås också.
   
 15. prototypen
  Medlem Nivå 19
  Är det nödvändigt att rensa avloppet, låter mera som hjärnspöke att man måste. Min köksbänk har klarat sig sedan 78 utan rens, men jag har diskmaskin som rensar varje dag.

  Protte
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: