Byggahus.se

Hur omfattande är en mäklares rådgivnings- samt upplysningsskyldighet?

10k läst  38 svar

 1. T
  Medlem Nivå 2
  Regel 1: lita inte på någon annan (okänd) om saken är viktig. Ta reda på allt själv. Lita i synnerhet inte på försäljare, och dit får man anse att fastighetsmäklare hör. Bry dig inte om vad som står i lagar och förordningar om dem.

  Regel 2: betala inte mer än varan är värd. Hur och vad du värderar beror på dina krav och önskemål, vilket innebär att värdet kan vara högre för dig än för någon annan. Lura inte dig själv.

  Dessutom: vad du har bjudit tidigare har ingen betydelse. Priset blir bestämt när ni skriver under kontraktet! Båda parter kan ändra sig till dess, i synnerhet om nya fakta framkommer.
   
  • Laddar…
 2. Fulkemisten
  Husägare · Nivå 10
  Absolut. "Ska". Inte "är bunden av fysikaliska lagar att vara absolut och ytterligt opartisk". Det är det som är min poäng. Att oavsett vad så ska man komma ihåg att mäklaren alltid har ett egenintresse i att sälja till så högt pris som möjligt och alltid är anlitad av säljaren för just denna uppgift. Tyvärr...
  Det är lurigt med fastigetsaffärer.
   
 3. Hagryd
  Medlem Nivå 1
  Hej, som någon annan skrev så handlar det kanske mer om din, mäklarens och säljarens kontakt än vad mäklaren säger till övriga intressenter.
  Om jag läser lite mellan raderna så känns det som att du vill att övriga ev. intressenter skall ha samma information om ev. brister på fastigheten som du, för att kanske inte lägga ett högre bud än vad det kan tänkas vara värt.
  Kanske är rätt väg framåt att göra en ny bedömning av vad du tycker fastigheten är värd och sedan lämna det budet till säljaren, med de klausuler du kan tänkas vilja ha.
  Det är ju aldrig kul att köpa något med en känsla att man betalt för mycket.

  Gör en ny bedömning vad du tycker huset är värt för dig nu - buda - och går det till någon annan så var det inte värt det.
  Lycka till med besluten :)
   
 4. C
  Medlem Nivå 7
  Jag är rätt säker på att din undersökningsplikt numera är högre än en förstagångsspekulants.
   
  • Laddar…
 5. S
  Medlem · Nivå 12
  Fast vad är allvarliga brister? Är de allvarliga rent generellt eller tycker du de är allvarliga? En del kan liksom hitta fel i allt och allt ska vara perfekt in i minsta skruvskalle och färgklick. Medans en del inte alls är så. I teorin kan det ju bli så att man blir utan om det är så att man hänger upp sig allt för mycket på detaljer. Säljaren kan ju som sagt var sälja till vem som helst.
  Nu säger jag inte att det är så i det här fallet men är det många spekulanter så kanske man får välja sina strider och särskilt om det är nåt man vill ha.
  Är det rena byggfel så är det såklart en annan sak och då kanske det är enklare att leta reda på nåt annat.
   
 6. Huggedugge1
  Medlem Nivå 1
  Finns egentligen bara ett råd att ge;

  Börjar det fel - slutar det fel. Släpp det och gå vidare. Det kommer alltid nya hus.

  Har varit inne i hustvister. Kolla vad din hemförsäkring betalar. (Om det gör det) En tvist tar tid och en enorm energi från dig. Även om du har en finansiellt stark ekonomi.

  OM du trots detta väljer att gå vidare med att köpa - dra bort den totala summan det kostar att åtgärda från köpeskillingen.
   
  • Laddar…
 7. P
  Medlem Nivå 1
  Låt mäklaren veta att du är fortsatt avvaktande intresserad och avser att vilja presentera ett bud till säljaren efter att de andra sagt sitt. Dvs att de inte går vidare med någon annan innan de kontaktar dig.

  Då betalar du ett marknadspris och slipper ha ont i magen att du betalat för mycket. I värsta fall får du betala mer än ditt ursprungspris men då vet du iaf att du inte varit ensam om att vilja ha huset. I den bästa av världar får du huset billigare.

  Svårare än så är det inte faktiskt :)
   
  • Laddar…
 8. J
  Medlem Nivå 3
  Mäklaren är ALDRIG ALDRIG ALDRIG opartisk.
  Mäklaren står ALLTID ALLTID ALLTID på säljarens sida till 100.00%

  GLÖM vad än det står i föreskrifter och lagar ... se mäklaren som en ren säljare!
   
  • Laddar…
 9. R
  Medlem Nivå 3
  Den naturliga åtgärden vore kanske att kontakta besiktningsmannen och be hen om ett pris för att kolla upp de åtgärdade felen.
  Kostnaden borde bli mindre än en hel besiktning.
  Däremot kanske inte säljaren vill gå med på detta och då ringer väl varningsklockorna.
   
  • Laddar…
 10. P
  Medlem Nivå 5
  Förklara för mäklaren och säljaren att du förutsätter att de upplyser alla brister till en ev. ny köpare. Du kommer nämligen att göra det, och har då inte varken mäklare eller säljare gjort det har de uppenbarligen dolt info. Har en bekant som "hotade" precis så. Han fick köpa huset till ett lägre pris än vad han vann budgivningen på. Bara ett tips...
   
 11. F
  Medlem Nivå 2
  Tror inte det finns fler spekulanter. Osar katt tycker jag
   
 12. thomarv
  Medlem Nivå 2
  Det står i lagen att mäklaren ska företräda säljarens ekonomiska intresse. Håller just på med en affär att hjälpa dottern köpa lägenhet där mäklaren var tydlig och sa just detta. Det blev affär och nu anlitar vi samma mäklare för att sälja hennes gamla lägenhet. Dvs nu ombytta roller och mäklaren är verkligen en ekonomisk hjälp för säljaren. Även om denne mäklare är väldigt noga uppträda korrekt så är hans fokus i första hand att biträda mig som säljare.
   
 13. M
  Medlem · Nivå 9
  Jag skulle nog säga att mäklaren alltid står på mäklarens sida, till 100,00%
   
 14. T
  Medlem · Nivå 11
  Tja, du kan väl göra en av två saker tänker jag.

  1. Bjud samma pris du bjöd senast. Meddela att detta pris gäller med besiktningsklausul och under förutsättning att alla besiktningsanmärkningar är åtgärdade på ett för dig och din besiktningsman godtagbart sätt. Är det så är väl huset värt de pengarna för dig? Visar besiktningen att fel kvarstår kan du ju börja pruta med åtgärdskostnader.
  2. Lägg ett lägre bud nu. Om det inte godtas är det bara att vänta till det kommer ut på marknaden igen, alternativt be mäklaren höra av sig när det läggs ut igen.
   
  • Laddar…
 15. schnyggve
  Medlem Nivå 3
  Begär att få göra en besiktning om du inte får det avstå. Beroende på vad bes mannen anser om avhjälpandet av felen och ev kvarvarandefel så ger du ett bud därefter. Bes män brukar också vara duktiga på att rådgiva i ev prisavdrag osv.

  Ha å åtanke att konjunkturen viker och fritidshus är en av de sakerna som svalnar först på marknaden.