Byggahus.se

Hur ofta är det rimligt att byta ut hela köket?

Hur ofta är det rimligt att byta ut köket?

 1. Vart femte år

  0 röster
  0,0%
 2. Vart tionde år

  7,3%
 3. Vart femtonde år

  12,6%
 4. Vart tjugonde år

  40,5%
 5. Vart trettionde år

  28,6%
 6. Man kan byta hur ofta man vill

  11,1%
 1. skalman1
  Medlem · El Värmlando · 2 955 inlägg

  skalman1

  Medlem
  Jag är inte så köksintresserad men ditt kök Hemmakatten gillar jag verkligen! Stor tumme upp där. :)
   
 2. Korvgubbe
  Medlem · Östergötland · 1 395 inlägg

  Korvgubbe

  Medlem
 3. Snailman
  Medlem · Västra Götaland · 4 848 inlägg

  Snailman

  Medlem
  Bra kvalitet? Har Ballingslöv ca 25 år gammalt, redan för ganska många år sedan, så började det skvätta plastbitar från lådornas gejdrar... Men inga vitvaror har ännu behövt bytas;)
   
 4. S
  Medlem · 85 inlägg

  Sparris

  Medlem
  Jag är mycket mat- och bakintresserad och har lite erfarenhet av att ta mkt tid på oss vid köksrenovering. Det var bra för då kunde vi verkligen få alla funktioner och flödet i köket på rätt sätt.

  När man går på husvisningar så är det många ggr som köket är ett problem. Inte kvaliteten (lika dåligt/bra överallt nästan) i de nyrenoverade köken utan planlösningen, utförandet och flödet. Det många inte verkar förstå är att köket är en arbetsplats. Som arbetsplats behöver det finnas logik och inte bara snygghet. Sen kan man absolut skapa ett snyggt och välfungerande kök också. Men väldigt många lyckas inte. Om man då är mat- och bakintresserad så blir det negativt och hur nytt köket än är så vill man förändra det. Om kunskapen om kök som arbetsplats ökade så skulle nog färre kök behöva bytas ut. Eftersom det numera finns utdragslådor i bänkskåpen (stoooor arbetsförbättring) så har många köks underskåp blivit en belastning.

  När vi renoverade vårt nuvarande kök (30-talshus) så behöll vi överskåpen i massivt trä men satte in underskåp från IKEA med utdragslådor. Allt lackat i samma färg. Blev jättebra. Allt gammalt är inte bra, även om underskåpen var i massivt trä. Överskåpen är däremot fantastiska. Vi behöll även högskåp och skafferi att gå in i. Funktionen i dessa är oslagbara men hade den varit dåligt så är gammalt ingen helig ko. Funktion går först. Dessutom byggde vi in sopsorteringen under diskbänken så att alla olika får plats. Lätt att ändra om den fantastiska dagen skulle komma då man inte behöver göra detta mer.
   
 5. C
  Medlem · Norra Halland · 3 365 inlägg

  cecar33

  Medlem
  Sparris det nog inte så enkelt att bedöma som du säger, det är en helt personlig uppfattning du presenterar. Det är ju så att det finns några enkla riktlinjer för arbetsflödet i ett kök, men det är ju den som köper ett nytt kök som avgör helt själv hur det skall vara. Det finns lika många uppfattningar som det finns personer och alla har rätt efter sina önskemål. Jag har monterat hundratals kök och många många gånger undrat över varför det skall vara så som kunden bestämt. Men lyssnar man på förklaringarna så förstår man, det finns långa, korta, tjocka, enarmade, synskadade, och handikappade barn som vill deltaga i matlagning och bakning, så det går nog inte att säga vad som är rätt och fel.Det finns även förutsättningar för vatten, avlopp,fönster,dörrar och ventilation mm. som är avgörande.
  Visst det finns dom som enbart vill ha ett kök som är fint att titta på.
   
 6. Dalbotös
  Medlem · Dalsland · 2 622 inlägg

  Dalbotös

  Medlem
  Ett exempel; jag har fyra dörrar, två fönster och en murstock i mitt kök som är ett genomgångsrum. Vissa saker som ofta förespråkas såsom arbetstriangel och flöde kommer vara helt omöjliga att få till. Det får bli vad som är möjligt, förhoppningsvis kan jag få lite hjälp av alla kloka här.
   
  • Laddar…
 7. AnneFi
  Medlem · Skånelän · 1 688 inlägg

  AnneFi

  Medlem
  Samma hos oss. En vägg som ni såg på bilden som det är möjligt att placera köket på. Ingen höjdare när man som jag uppskattar en ordentlig bänkyta och samtidigt gärna vill ha en rejäl häll att laga mat vid. Väggen är inte hur lång som helst. :/
   
 8. S
  Medlem · 85 inlägg

  Sparris

  Medlem
  Givetvis finns förutsättningar och omständigheter att anpassa sig till men även i helt vanliga kök där det inte är många knepiga vinklar, fönster, dörrar, väggar kortisar, handikappade mm så gör folk många knepiga val.
   
 9. skalman1
  Medlem · El Värmlando · 2 955 inlägg

  skalman1

  Medlem
  Men det är ju lite som tidigare nämnts, vad som funkar för mig är förmodligen knepigt för andra.

  Någon som lagar mycket mat skulle bli totalt vansinnig på mitt kök då det är byggt för att vara kompakt och "ur vägen" som mycket som möjligt utan att tappa så mycket bänkyta.
  Kylskåpet står förmodligen på tok för långt från övriga köket för att vara "rätt" t.ex.

  Men eftersom jag bara använder köket någon enstaka gång per vecka så är det rätt för mig. :)
   
 10. Korvgubbe
  Medlem · Östergötland · 1 395 inlägg

  Korvgubbe

  Medlem
  Jag lagar ofta och gärna mat, och att kylskåp och frys står "långt" bort är inget direkt problem. Jag springer inte där så ofta ändå, utan plockar fram det jag behöver och ställer tillbaka det när jag är klar. Då är närheten mellan vask och häll viktigare, samt en rejäl arbetsyta som tål heta pannor i anslutning till häll/ugn. Så måste man prioritera, prioritera bort "förvaringen" nära arbetsplatsen istället för en mindre arbetsplats med nära till "förvaringen".
   
  • Laddar…
 11. L
  Medlem · 502 inlägg

  lob

  Medlem
  Mitt kök som är byggt av Näldens åkdonsfabrik fyller 64 år i år. Alla luckor, lådor och stommar är klockrena UTOM diskbänksskåpet som är en Myresjös spånskivehistoria från 2001(sattes dit för att få in en diskmaskin). Skulle jag byta kök vore det bara av funktionsskäl. Måste nog hysta upp mycket stålar för ett kök där lådor och skåp ska hålla i nästa 60 år som detta gjort. Lever nog hellre med lite opraktiska lösningar(men arbetsbänken fick jag höja för det välte hela tiden ner saker från spisen). /LOB
   
 12. AndersMalmgren
  Renoverare · Stockholm · 8 051 inlägg

  AndersMalmgren

  Renoverare
 13. J
  Medlem · skaune · 319 inlägg

  jävla_hus

  Medlem
 14. AndersMalmgren
  Renoverare · Stockholm · 8 051 inlägg

  AndersMalmgren

  Renoverare
  Det är platsbyggt, har tyvärr glömt bort vad snickaren heter, måste kolla upp det i pappren
   
 15. S
  Medlem · Uppsala · 1 142 inlägg

  slurppe99

  Medlem
  Att vänta 30 år tycker jag personligen är alldeles för lång tid. Om man däremot köper ett tidlöst kök som går i vitt så kan man komplettera under tiden med nya bänkskivor, lacka om luckorna eller byta vissa och kanske nytt kakel etc. Det gjorde vi innan det blev helt bytt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.