Byggahus.se

Hur ofta är det rimligt att byta ut hela köket?

Hur ofta är det rimligt att byta ut köket?

 1. Vart femte år

  0 röster
  0,0%
 2. Vart tionde år

  7,2%
 3. Vart femtonde år

  12,9%
 4. Vart tjugonde år

  40,3%
 5. Vart trettionde år

  28,5%
 6. Man kan byta hur ofta man vill

  11,0%
 1. T
  Medlem · VG · 11 257 inlägg
  Å äter gör ni på engånstallrikar med engångsbestick och UHT mjölken drickes ur engångsglas? Eller dubblar mikron som diskmaskin, men då måste ju den kopplas in, och porslinet förvarars och.... ja, vips så har du ett kök i bokhyllan. Å ska du handla alla matvaror på dagsbehov och slänga allt istället för att spara i skåp och skaffer, så har du snart måltider i 70:-klassen i alla fall. Cirkeln sluten igen.

  Nej, som redan konstaterats, hur ofta man kan byta kök ur et ekonomiskt försvarbart perspektiv handlar inte om hur business caset för ett kök ser ut, utan om hur den personliga ekonomin ser ut, och eftersom den är olika för olika familjer finns inget rakt svar på antal år. Möjligen skulle man kunna göra en kalkyl som säger något om hur stor del av inkomsten som kan/borde/skulle kunna försvaras läggas på ett kök, men återigen kan det variera med den personliga ekonomin, så det blir nog ingen linjär funktion med bara ett procentuellt värde.
  Någon annan får göra den kalkylen :)

  Sorry om jag råkade dra igång ett tramsigt off-topic-spår, det var inte mitt syfte med mitt ursprungliga inlägg. Bara som ett annorlunda inlägg i debatten :) Jag blev själv förvånad över resultatet, trodde det skulle bli mer tvärtom faktiskt :eek:

  :)
   
  • Laddar…
 2. AnneFi
  Medlem · Skånelän · 1 688 inlägg

  AnneFi

  Medlem
  Köket i vårt hus sattes upp 2004. När vi flyttade in 2007 bytte vi överskåpen till ikea skåp för att de hade gjort sitt helt enkelt.
  Helt sjukt att kök kan vara i så dålig kvalitet.
  Bänkskåpen står än så länge kvar men min sambo har fått byta ut alla lådbottnar efterhand som de delat sig på mitten och förstärkt bottnarna på skåpen som hängde i mitten.
  Våra ikeaskåp är likafina idag som för sju år sedan när vi satte upp dem.

  Så försvarbart. Jo. :)
   
 3. P
  Medlem · Västmanlands län · 115 inlägg

  pepparkakshuset

  Medlem
  önskar att man kunde vänta längre, men dagens kök har väl helt enkelt inte den kvaliten.
  har ett ett år gammalt kök från Marbodal/sentens och undrar om det kommer hålla i 10 år ens ( undantaget granitskivan)
   
 4. T
  Medlem · VG · 11 257 inlägg
  Vad var det för märke på köket som sattes upp 2004?
   
 5. Hemmakatten
  Medlem · 11 881 inlägg
  Vi har definitivt inga planer på att byta kök. Köket är integrerat i en hel vägg i valnöt, 18m lång som går igenom hela huset. Ritat för huset, platsbyggt, omöjligt att byta, får hoppas att det är tidlöst och åldras med behag. En del av köket, köksö och vita skåp, också platsbyggda skåp med udda mått, kan man nog kanske byta om så krävs.

  Bifogar två bilder. Bilderna är från när vi byggde och möbler mm var inte på plats. Den ena bilden tagen från hallen (där väggen är i valnöt) in mot den öppna delen av huset. Först två köks(skafferi)skåp, sedan ugn o kombiugn,därefter två skåp med kylar och frysar. Efter det "matsalsdel" med sidobord/bänk och sedan bokhyllor för vardagsrumsdelen. Den andra bilden visar köksön och de vita skåpen med gasolhäll mm. Båda bilderna är från bygg-tiden och möbler mm fattas. Matbordet är specialritat för huset, stolarna som syns är våra trädgårdsstolar då vi inte hade bestämt vilka stolar vi ville ha. (Orkar inte ta nya bilder.)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IM000921.JPG
   
  Redigerat 17 feb 2014 19:57
 6. AnneFi
  Medlem · Skånelän · 1 688 inlägg

  AnneFi

  Medlem
  Jag vet faktiskt inte.
  Typ sånna kök som de brukar ha på marknader i utställningtrailers
  Här är en bild på det
  [​IMG]

  Kan tillägga att jag inte längre har lucka på vaskskåpet. Gånggärnen vek sig en dag så jag blev förbannad och slet av hela luckan..
  Sambon kämpar med att limma ihop allt som går sönder så att köket ska överleva några år till.
   
  Redigerat 17 feb 2014 20:47
 7. D
  Medlem · Västra götaland · 767 inlägg

  Dsl

  Medlem
  30 år ungefär, men man kanske inte behöver skämmas efter 20.

  Mina föräldrars kök är orginal från -76, med nya luckor. Känns helt ok.

  Våra egna stommar är antagligen från -70 med påstådda Poggenpohl luckor från -00. Känns risigt, beslag börjar ge sig/kärva och luckorna är riktigt fula.

  Så det är helt klart stor skillnad!
   
 8. M
  Medlem · AC · 270 inlägg

  Moki

  Medlem
  Vi har ett platsbyggt originalkök från 1953 o jag är så glad o lycklig att ingen rivit ut det. För kvalitetsmässigt finns det inget bättre!! Visst ena bänken är lägre, men som tur är, är jag kort ;-) så det gör inget. Haha.
   
  • Laddar…
 9. Dalbotös
  Medlem · Dalsland · 2 667 inlägg

  Dalbotös

  Medlem
  Var på väg att skriva att mitt kök fyller 80 år i år. Men så insåg jag att en viss renovering bör ju skett -69 när de drog in vatten. Diskbänken satt väl antagligen inte där innan, lite osäker på ifall det fanns en ändå för vattnet som bars in från brunnen eller om det blev en helt ny installation. Hur som helst, längtar otroligt mycket efter när jag kommer få råd att byta ut det! Tänk att få en riktig ugn och spis! :)
   
 10. pelpet
  Medlem · Dalarna · 9 879 inlägg

  pelpet

  Medlem
  Grymt kök, Katten, Den som ens funderar på att byta ut det förtjänar ett kok stryk.
   
 11. J
  Medlem · skaune · 320 inlägg

  jävla_hus

  Medlem
  Kattens kök ser väldigt trevligt ut, så skulle jag me vilja ha det... Synd att det köket verkar större än hela vårt hus :(

  Ruskigt fint iallafall (y)

  Att byta från det man har till ett sådant kan man aldrig göra för ofta, men å andra sidan gör man det bara en gång i livet ;)
   
  Redigerat 17 feb 2014 21:48
 12. anthill
  Medlem · Västra Götaland · 373 inlägg

  anthill

  Medlem
 13. phl
  Medlem · Skåne · 7 143 inlägg

  phl

  Medlem
  Inbillar mig att man hittar betydligt större resursslöseri på andra ställen än hos de som byter kök ofta. Föredrar kvalitet som håller, något som tyvärr inte är norm varken hos de billiga eller dyra kökstillverkarna.

  Har själv ett standardkök från Ballingslöv Träindustri anno 1968 som förvisso är slitet men ändå fullt dugligt. Ljusblåa luckor och gula plasthandtag, gedigen rostfri diskbänk samt bänkskivor i teakfanér. När vi flyttade in i huset för drygt sju år sedan var vi helt eniga om att köket skulle bli det första att bytas. Icke! I stället låter vi barnen härja sönder det tills de är stora nog och vi har haft tid att klura ut exakt hur vi vill ha det. Dessutom är pris-prestanda ganska dåligt på kök. Finns betydligt bättre ställen att stoppa pengarna än i ett finfint kök. Får väl se om det blir en renovering de närmsta åren, tror att vi börjar hinna ikapp den efter att ha klarat av ungefär halva huset =/
   
 14. B
  Allvetare · Stockholm · 7 787 inlägg

  b8q

  Allvetare
  Vissa kök VILL man aldrig byta! (y)
   
 15. Hemmakatten
  Medlem · 11 881 inlägg
  Det är en öppen planlösning, 60kvm, med kök, matsalsdel och vardagsrum allt-i-ett. Hela huset är 115kvm inkl. teknik/pannrum, så det är inte jättestort precis.

  Tack alla ni som gillat vårt kök.

  Fördelen med denna inbyggda förvaringsvägg är att inga andra lösa garderober, byråer eller andra förvaringsmöbler behövs köpas. Vi har även en klädkammare (på nysvenska;) walk-in closet) i sovrummet. Blir billigt i längden och försvarbart miljömässigt. De i princip enda lösa möbler vi har är matbord, soffgrupp och sängar. Även garderober i hallen och skrivbord i arbetsrummet/gästrummet är integrerat i valnötsväggen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.